Apple slutar redovisa hur många Iphone de sålt

Apple har nu redovisat sina siffror för det senaste kvartalet, och det var fina resultat som väntat. Men framöver ska Apple sluta berätta hur många exemplar de sålt av Iphone, Ipad och Mac.

Apple har precis redovisat siffrorna för bolagets fjärde kvartal 2018, det vill säga månaderna juli, augusti och september. Kort sammanfattat var det ännu ett rekordkvartal för Apple, och bland annat har bolaget sålt drygt 46 miljoner Iphone, nästan 10 miljoner Ipad och drygt 5 miljoner Mac-datorer.

Framöver kommer dock Apple att sluta redovisa hur många exemplar som sålts av varje produkt. Enligt Apples finanschef Luca Maestri är siffrorna inte längre relevanta för att avgöra hur bra affärsverksamheten går.

Kanske ligger det något i det. Iphone-försäljningen har inte ökat nämnvärt jämfört med förra kvartalet, men däremot har själva vinsten från Iphone ökat rejält med 29 procent.

En annan tänkbar orsak är naturligtvis att försäljningen framöver kommer stanna av eller sjunka, något som skulle kunna se dåligt ut vid rapporten. Det ska också sägas att de flesta andra mobiltillverkare inte brukar redovisa sålda exemplar. Oavsett orsak så kommer förändringen innebära att det blir svårare för analytiker och andra att följa Apples utveckling vad gäller försäljning.

En annan ändring är att Apple ändrar namnet på sin produktkategori "Övrigt". Framöver kommer den istället heta "Kroppsburet, hem och tillbehör". Ett ganska passande namn, då den innefattar produkter som Apple Watch, Apple TV, Airpods och Homepod.

Vad tycker du, är det viktigt att företag redovisar hur många exemplar de säljer av sina produkter?

Läs mer:

Källa: Apple

Kommentarer
113 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.