Apple slutar redovisa hur många Iphone de sålt

Apple har nu redovisat sina siffror för det senaste kvartalet, och det var fina resultat som väntat. Men framöver ska Apple sluta berätta hur många exemplar de sålt av Iphone, Ipad och Mac.

Apple har precis redovisat siffrorna för bolagets fjärde kvartal 2018, det vill säga månaderna juli, augusti och september. Kort sammanfattat var det ännu ett rekordkvartal för Apple, och bland annat har bolaget sålt drygt 46 miljoner Iphone, nästan 10 miljoner Ipad och drygt 5 miljoner Mac-datorer.

Framöver kommer dock Apple att sluta redovisa hur många exemplar som sålts av varje produkt. Enligt Apples finanschef Luca Maestri är siffrorna inte längre relevanta för att avgöra hur bra affärsverksamheten går.

Kanske ligger det något i det. Iphone-försäljningen har inte ökat nämnvärt jämfört med förra kvartalet, men däremot har själva vinsten från Iphone ökat rejält med 29 procent.

En annan tänkbar orsak är naturligtvis att försäljningen framöver kommer stanna av eller sjunka, något som skulle kunna se dåligt ut vid rapporten. Det ska också sägas att de flesta andra mobiltillverkare inte brukar redovisa sålda exemplar. Oavsett orsak så kommer förändringen innebära att det blir svårare för analytiker och andra att följa Apples utveckling vad gäller försäljning.

En annan ändring är att Apple ändrar namnet på sin produktkategori "Övrigt". Framöver kommer den istället heta "Kroppsburet, hem och tillbehör". Ett ganska passande namn, då den innefattar produkter som Apple Watch, Apple TV, Airpods och Homepod.

Vad tycker du, är det viktigt att företag redovisar hur många exemplar de säljer av sina produkter?

Läs mer:

Källa: Apple

Kommentarer
96 svar

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.