Apple slutar redovisa hur många Iphone de sålt

Apple har nu redovisat sina siffror för det senaste kvartalet, och det var fina resultat som väntat. Men framöver ska Apple sluta berätta hur många exemplar de sålt av Iphone, Ipad och Mac.

Apple har precis redovisat siffrorna för bolagets fjärde kvartal 2018, det vill säga månaderna juli, augusti och september. Kort sammanfattat var det ännu ett rekordkvartal för Apple, och bland annat har bolaget sålt drygt 46 miljoner Iphone, nästan 10 miljoner Ipad och drygt 5 miljoner Mac-datorer.

Framöver kommer dock Apple att sluta redovisa hur många exemplar som sålts av varje produkt. Enligt Apples finanschef Luca Maestri är siffrorna inte längre relevanta för att avgöra hur bra affärsverksamheten går.

Kanske ligger det något i det. Iphone-försäljningen har inte ökat nämnvärt jämfört med förra kvartalet, men däremot har själva vinsten från Iphone ökat rejält med 29 procent.

En annan tänkbar orsak är naturligtvis att försäljningen framöver kommer stanna av eller sjunka, något som skulle kunna se dåligt ut vid rapporten. Det ska också sägas att de flesta andra mobiltillverkare inte brukar redovisa sålda exemplar. Oavsett orsak så kommer förändringen innebära att det blir svårare för analytiker och andra att följa Apples utveckling vad gäller försäljning.

En annan ändring är att Apple ändrar namnet på sin produktkategori "Övrigt". Framöver kommer den istället heta "Kroppsburet, hem och tillbehör". Ett ganska passande namn, då den innefattar produkter som Apple Watch, Apple TV, Airpods och Homepod.

Vad tycker du, är det viktigt att företag redovisar hur många exemplar de säljer av sina produkter?

Läs mer:

Källa: Apple

Kommentarer
113 svar

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?