fredagsvideo

Kina presenterar AI-nyhetsankare

Skulle du tycka att det är häftigt eller skrämmande att få nyheterna presenterade av en artificiell intelligens?

Under teknikkonferensen World Internet Conference i Wuzhen, Kina har just detta presenterats. I ett samarbete mellan den statliga nyhetskanalen Xinhua News och sökmotorföretaget Sogou har två artificiella nyhetsankare tagits fram och dessa presenterade nyheter under konferensen.

“Hello, everyone. I’m an English artificial intelligence anchor. This is my very first day in Xinhua news agency” är orden som en av de två AI-presentatörerna inledde nyhetspresentationen med. Utöver att vara öppna med att de faktiskt inte är mänskliga berättade de även vilken människa som bistått med deras röst.

Googles Duplex-tjänst är en annan AI-styrd tjänst som är imponerande mänsklig.

Det virtuella nyhetsankaret ska dessutom visats bredvid sin mänskliga motpart, vilket kan ses som imponerande eller skrämmande, eller både och kanske? Det som gör presentatören intelligent är att de inte matats med förinspelade ljudspår eller information, utan läser detta får teleprompter-skärmar precis som deras mänskliga kollegor.

Även om detta är imponerande är det fortfarande lång väg att gå innan våra nyhetsankare blir utmanövrerade av digitala konkurrenter. Om man tittar på detta och vad Google jobbar på med Google Duplex målar det ändå upp en bild av en framtid där ganska mycket av vardagen kan skötas av digitala funktioner.

Med det önskar vi en i allra högsta verklig och trevlig helg!

Kommentarer
5 svar

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.