USA uppmanar allierade att bojkotta Huawei

Amerikanska myndigheter har sedan tidigare avråtts från att köpa produkter från kinesiska Huawei, och nu ger landet till och med ekonomiska incitament till allierade länder att göra detsamma.

Huawei är ett av världens största företag inom telekom. De säljer inte bara mobiltelefoner och andra konsumentprodukter utan är även en av de största leverantörerna av nätverksutrustning för mobila nätverk såsom 3G, 4G/LTE och framöver 5G. Företaget har vuxit mycket på kort tid internationellt, men på den amerikanska marknaden ser företaget ut att få det ganska knackigt framöver.

Denna problematik inleddes redan i början av året då amerikanska myndigheter avråddes av den egna federala regeringen från att köpa telefoner från Huawei. Att sälja produkter från Huawei blev inte heller tillåtet på amerikanska militärbaser, och landets operatörer avråddes från att ta in Huaweis produkter. Motståndet till den kinesiska jätten verkar heller inte avta då USA nu uppges erbjuda allierade länder ekonomiska subventioner i utbyte mot att de bojkottar Huawei-produkter.

Uppgifterna kommer från The Wall Street Journal som säger sig pratat med källor som påstår att representanter för amerikanska staten har diskuterat frågan med de allierade länderna Tyskland, Italien och Japan och erbjudit ospecificerade ekonomiska subventioner om de inte köper in utrustning från den kinesiska telekomjätten. Anledningen uppges vara att amerikanska intressen kan hotas om allierad utrustning är utsatt för yttre intressen.

Även om Sverige inte är en del av NATO, och därmed inte en direkt allierad till USA, för de båda länderna nära samarbeten i många frågor. Sannolikt är Sverige en för liten nation för att USA:s subventioner ska erbjudas svenska staten, men det är en intressant aspekt av det eskalerande ställningskriget mellan USA och Kina att hålla ögonen på.

Källa: The Wall Street Journal

Skriven av Andreas Eklöv
Kommentarer
21 svar

Apples uppdaterade version av Airpods kommer att finnas i svart, och massproduceras redan för lansering inom kort enligt källor i Asien.

Samsungs mobildivision hotas från två fronter, och onsdagens Unpacked måste leverera både en attraktiv premiumtelefon och en riktigt bra och prisvärd lur i mellanklassen.

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.