USA uppmanar allierade att bojkotta Huawei

Amerikanska myndigheter har sedan tidigare avråtts från att köpa produkter från kinesiska Huawei, och nu ger landet till och med ekonomiska incitament till allierade länder att göra detsamma.

Huawei är ett av världens största företag inom telekom. De säljer inte bara mobiltelefoner och andra konsumentprodukter utan är även en av de största leverantörerna av nätverksutrustning för mobila nätverk såsom 3G, 4G/LTE och framöver 5G. Företaget har vuxit mycket på kort tid internationellt, men på den amerikanska marknaden ser företaget ut att få det ganska knackigt framöver.

Denna problematik inleddes redan i början av året då amerikanska myndigheter avråddes av den egna federala regeringen från att köpa telefoner från Huawei. Att sälja produkter från Huawei blev inte heller tillåtet på amerikanska militärbaser, och landets operatörer avråddes från att ta in Huaweis produkter. Motståndet till den kinesiska jätten verkar heller inte avta då USA nu uppges erbjuda allierade länder ekonomiska subventioner i utbyte mot att de bojkottar Huawei-produkter.

Uppgifterna kommer från The Wall Street Journal som säger sig pratat med källor som påstår att representanter för amerikanska staten har diskuterat frågan med de allierade länderna Tyskland, Italien och Japan och erbjudit ospecificerade ekonomiska subventioner om de inte köper in utrustning från den kinesiska telekomjätten. Anledningen uppges vara att amerikanska intressen kan hotas om allierad utrustning är utsatt för yttre intressen.

Även om Sverige inte är en del av NATO, och därmed inte en direkt allierad till USA, för de båda länderna nära samarbeten i många frågor. Sannolikt är Sverige en för liten nation för att USA:s subventioner ska erbjudas svenska staten, men det är en intressant aspekt av det eskalerande ställningskriget mellan USA och Kina att hålla ögonen på.

Källa: The Wall Street Journal

Skriven av Andreas Eklöv
Kommentarer
21 svar

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.