Google synkroniserar Bluetooth-parkoppling över flera enheter

Det har tidigare varit möjligt att synkronisera parkopplade Bluetooth-enheter mellan Android-telefoner, men snart blir det även möjligt att inkludera Chrome OS-enheter i synkroniseringen.

Google har sedan tidigare i år tillhandahållit en funktion i Android som kallas Fast Pair. Det går helt enkelt ut på att de Bluetooth-enheter du kopplar till en enhet synkroniseras till ditt Google-konto, och loggar du in med ditt konto på en annan enhet finns din Bluetooth-enhet redan förkonfigurerad där utan att du behöver gå in i inställningar och parkoppla. Om du exempelvis alltid ansluter dina Bluetooth-hörlurar till telefonen eller plattan skulle dessa redan finnas parkopplade när du flyttar in i en ny enhet.

Fast Pair är en tydlig konkurrent till tekniken Apple använder med Airpods där dina parkopplade hörlurar redan finns förkonfigurerade om du loggar in på enheten med samma Icloud-konto. Googles Fast Pair liknar även Airpods-lösningen i det att hörlurarna automatiskt kan ansluta till enheten om de befinner sig i närheten av den.

Nu meddelar Google att Chrome OS-plattformen kommer uppdateras med stöd för Fast Pair under 2019, vilket innebär att den som lever och andas Googles ekosystem enbart behöver parkoppla Bluetooth-prylar en gång oavsett om de använder telefonen, eller plattan oavsett om den kör Android eller Chrome OS.

Fast Pair har funnits tillgänglig för Android-enheter som kör Android 6.0 eller senare sedan i fjol, men än så länge är antalet enheter som stöder tekniken relativt låg. Om vi bara tittar på Bluetooth-anslutna hörlurar stöds logiskt nog Googles egna Pixel Buds, men utöver det är utbudet relativt magert med ett fåtal produkter från Libratone och Plantronics i uppställningen.

Google nämner själva i blogginlägget om Fast Pair för Chrome OS att de jobbar med dussintalet hörlurstillverkare som kommer släppa produkter med stöd för Fast Pair de kommande månaderna, vilket antyder att situationen kommer se bättre ut när stödet når Chrome OS nästa år.

Källa: Android Developer Blog

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.