Oppo ryktas bli först med vikbar telefon

Den påstådda telefonen ska visas upp under Mobile World Congress nästa år och lär hamna en bra bit under Samsungs omtalade dyrgrip.

Mobiltelefonernas värld rör sig snabbt, och det känns som det var igår vi förundrades över det nya koncept som var en skärm-flärp. Detta är nu gammal hatt, och det som eventuellt kan bli nästa trend i smartphone-världen är att telefonerna ska bli vikbara. Det hela började med rykten om Samsungs vikbara telefon, rykten som sedan blev verklighet, och nu kommer rykten om att kinesiska Oppo är nästa företag att hoppa på trenden.

Läs också: Samsung visar upp telefon med vikbar skärm Enligt den nederländska publikationen Letsgodigital ska Oppos produktchef Chuck Wang bekräftat detta under ett möte med nederländska journalister på Oppos högkvarter i Shenzen, Kina. Han ska ha bekräftat att den vikbara telefonen dessutom kommer visas upp under teknikmässan Mobile World Congress i Barcelona nästa år, som går av stapeln mellan den 25 och 28 februari (99 kommer att åka ner och vara där på plats).

Mer detaljer än så får vi inte reda på, men då Samsungs vikbara telefon sägs få en prislapp på cirka 2 500 dollar, eller runt 30 000 kronor, är det nog inte särskilt långsökt att gissa att Oppos vikbara variant kommer hamna på en mer plånboksvänlig prisnivå. Utöver Oppo och Samsung sägs även LG och Huawei jobba på vikbara telefoner, och att detta blir mer av en tillfällig trend backas av det faktum att Google jobbat på att anpassa gränssnittet i Android för att det ska fungera bättre med vikbara gränssnitt. Förhoppningsvis leder detta till att utvecklare anpassar sin mjukvara på bred front så att det inte bara blir telefontillverkarnas egna appar som fungerar bra tillsammans med det nya formatet.

Under februari kommer vi alltså få se vad Oppo har tänkt sig med det vikbara formatet, och vad som sannolikt blir instegsnivån prismässigt för den vikbara telefonkategorin.

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.