fredagsvideo

Blindtest av 16 mobilkameror chockerar

Youtube-profilen Marques Brownlee gjorde ett stort blindtest bland följare på Twitter och Instagram, och resultatet är minst sagt överraskande.

När mobilkameror jämförs med varandra brukar det typiskt vara de allra främsta toppmodellerna på marknaden som jämförs med varandra. När Youtube-profilen Marques Brownlee, även känd som MKBHD, skulle genomföra ett blindtest av mobilkameror nyligen testade han på ett lite annat grepp.

Istället för ett fåtal flaggskepp ställde han 16 olika mobilkameror mot varandra, där en del av uppställningen bestod av toppmodeller som Pixel 3, Iphone XS, Galaxy Note 9 och Mate 20 Pro. Den andra delen av uppställningen bestod av billigare och enklare telefoner med inte lika fullt så imponerande kamerahårdvara, exempelvis Blackberry Key 2, Xiaomi Pocophone F1 och den pyttelilla Palm Phone.

Herr Brownlee och hans kumpaner tog samma bilder med samtliga 16 telefoner och ställde dessa mot varandra i en slutspels-tabell. Bilderna från de två telefoner som ställdes mot varandra lades sedan ut anonymt sida vid sida med varandra, där följare på Twitter och Instagram Stories fick rösta på en bokstav som hade tilldelats telefonerna. Den telefon som gick vinnande ur striden gick sedan vidare till nästa rond i slutspelet.

Resultatet var minst sagt överraskande, och herr Brownlee passade på att ringa upp några Youtube-vänner som blev lika överraskade över resultatet som han (och vi) blev. Förklaringen till det överraskande resultatet spekuleras att ligga i den hårda komprimeringen på sociala medier i kombination med att folk tenderar att föredra ljusa bilder med kontrastrika färger, vilket gjorde att bättre och mer verklighetstrogna bilder inte gick så bra.

Om du tittar på uppställningen i bilden ovan innan du tittar på videoklippet kan du testa och se hur bra du lyckas gissa resultatet. Vi kan avslöja att vi hade väldigt, väldigt fel på de flesta punkter.

Med det önskar vi er alla en riktigt trevlig helg!

Kommentarer
34 svar

Ring Video Doorbell 2 är en dörrklocka med inbyggd kamera. Via en app får du full koll på vad som händer vid ytterdörren – utan att behöva resa dig från soffan, eller för den delen ens vara hemma. 99 har testat.

Domen innebär att Telia ska betala kassettskatt för Iphone-modeller från 2009 och framåt, vilket kan leda till dyrare telefoner.

Som en julklapp till bokälskare ger Apple bort flera klassiska romaner som ljudböcker, inlästa av kända skådespelare och komiker.

Googles röstassistent nöjer sig inte med att informera om försenade flyg; nu börjar den digitala hjälpredan också förutse förseningar och meddela om dessa.

Bakåt-knappen i webbläsare kan luras genom att webbplatser lägger till falsk historik som skickar användaren åt fel håll, men nu jobbar Chrome på en lösning för allas trevnad.

Apple har rekryterat branschkändisen Andrew Kim, en designer som jobbat åt både Tesla och Microsoft med allt från Model 3, Windows 10 och Xbox. Vad ska han hitta på hos Apple tro?