fredagsvideo

Blindtest av 16 mobilkameror chockerar

Youtube-profilen Marques Brownlee gjorde ett stort blindtest bland följare på Twitter och Instagram, och resultatet är minst sagt överraskande.

När mobilkameror jämförs med varandra brukar det typiskt vara de allra främsta toppmodellerna på marknaden som jämförs med varandra. När Youtube-profilen Marques Brownlee, även känd som MKBHD, skulle genomföra ett blindtest av mobilkameror nyligen testade han på ett lite annat grepp.

Istället för ett fåtal flaggskepp ställde han 16 olika mobilkameror mot varandra, där en del av uppställningen bestod av toppmodeller som Pixel 3, Iphone XS, Galaxy Note 9 och Mate 20 Pro. Den andra delen av uppställningen bestod av billigare och enklare telefoner med inte lika fullt så imponerande kamerahårdvara, exempelvis Blackberry Key 2, Xiaomi Pocophone F1 och den pyttelilla Palm Phone.

Herr Brownlee och hans kumpaner tog samma bilder med samtliga 16 telefoner och ställde dessa mot varandra i en slutspels-tabell. Bilderna från de två telefoner som ställdes mot varandra lades sedan ut anonymt sida vid sida med varandra, där följare på Twitter och Instagram Stories fick rösta på en bokstav som hade tilldelats telefonerna. Den telefon som gick vinnande ur striden gick sedan vidare till nästa rond i slutspelet.

Resultatet var minst sagt överraskande, och herr Brownlee passade på att ringa upp några Youtube-vänner som blev lika överraskade över resultatet som han (och vi) blev. Förklaringen till det överraskande resultatet spekuleras att ligga i den hårda komprimeringen på sociala medier i kombination med att folk tenderar att föredra ljusa bilder med kontrastrika färger, vilket gjorde att bättre och mer verklighetstrogna bilder inte gick så bra.

Om du tittar på uppställningen i bilden ovan innan du tittar på videoklippet kan du testa och se hur bra du lyckas gissa resultatet. Vi kan avslöja att vi hade väldigt, väldigt fel på de flesta punkter.

Med det önskar vi er alla en riktigt trevlig helg!

Kommentarer
34 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.