fredagsvideo

Blindtest av 16 mobilkameror chockerar

Youtube-profilen Marques Brownlee gjorde ett stort blindtest bland följare på Twitter och Instagram, och resultatet är minst sagt överraskande.

När mobilkameror jämförs med varandra brukar det typiskt vara de allra främsta toppmodellerna på marknaden som jämförs med varandra. När Youtube-profilen Marques Brownlee, även känd som MKBHD, skulle genomföra ett blindtest av mobilkameror nyligen testade han på ett lite annat grepp.

Istället för ett fåtal flaggskepp ställde han 16 olika mobilkameror mot varandra, där en del av uppställningen bestod av toppmodeller som Pixel 3, Iphone XS, Galaxy Note 9 och Mate 20 Pro. Den andra delen av uppställningen bestod av billigare och enklare telefoner med inte lika fullt så imponerande kamerahårdvara, exempelvis Blackberry Key 2, Xiaomi Pocophone F1 och den pyttelilla Palm Phone.

Herr Brownlee och hans kumpaner tog samma bilder med samtliga 16 telefoner och ställde dessa mot varandra i en slutspels-tabell. Bilderna från de två telefoner som ställdes mot varandra lades sedan ut anonymt sida vid sida med varandra, där följare på Twitter och Instagram Stories fick rösta på en bokstav som hade tilldelats telefonerna. Den telefon som gick vinnande ur striden gick sedan vidare till nästa rond i slutspelet.

Resultatet var minst sagt överraskande, och herr Brownlee passade på att ringa upp några Youtube-vänner som blev lika överraskade över resultatet som han (och vi) blev. Förklaringen till det överraskande resultatet spekuleras att ligga i den hårda komprimeringen på sociala medier i kombination med att folk tenderar att föredra ljusa bilder med kontrastrika färger, vilket gjorde att bättre och mer verklighetstrogna bilder inte gick så bra.

Om du tittar på uppställningen i bilden ovan innan du tittar på videoklippet kan du testa och se hur bra du lyckas gissa resultatet. Vi kan avslöja att vi hade väldigt, väldigt fel på de flesta punkter.

Med det önskar vi er alla en riktigt trevlig helg!

Kommentarer
34 svar

Bilder på vad som påstås är Samsungs nya telefon med vikbar bildskärm har dykt upp på nätet, bara några timmar innan lanseringseventet Unpacked drar igång.

Internet- och kabel-tv-leverantören Com Hem börjar nu erbjuda mobiltelefoni till sina kunder, efter att ha gått samman med Tele2 förra året.

Google har registrerat en ny produkt hos den amerikanska myndigheten FCC, och det verkar vara en ny version av basstationen Google Wifi som står för dörren.

Den sjätte utgåvan packar in imponerande mycket prestanda i ett snyggt och tystgående paket, men som proffsplatta lämnar den fortfarande en del att önska.

En ny läcka anger att den omtalade Ipad Mini 5 bara kommer uppgraderas på insidan, och den som väntar sig moderna funktioner till det yttre kan bli besviken.

Samsung skrattar nog inte åt denna senaste Norge-historian. Flaggskeppet Galaxy S10 ska lanseras imorgon, men norsk tv visade reklamfilmen redan nu.