Mate 20 Pro blir grundligt slagen av Iphone XS Max

Inför lanseringen av Mate 20 Pro skröt Huawei att företagets Kirin 980-processor skulle vara betydligt snabbare än konkurrenten Apples A12 Bionic-processor. Nu har telefonerna gått en match mot varandra.

Huawei jämför sig gärna med konkurrenten Apple både före och under sina lanseringar. Huawei Mate 20 Pro som släpptes i höstas var inget undantag, och bland annat hävdade företaget att deras telefon skulle ha en betydligt högre prestanda än Apples nya Iphone XS.

Både Huaweis processor Kirin 980 och Apples A12 Bionic görs med en 7 nanometers tillverkningsprocess, de första mobilprocessorerna som använder tekniken. Detta ger kretsarna möjlighet att bli mer strömsnåla eller snabbare, eller en kombination. Huawei var allt annat än ödmjuka när de presenterade sin processor, och menade att Kirin 980 skulle vara mer kraftfull än A12 Bionic.

Youtube-kanalen Phone Buff har nu jämfört Iphone XS Max mot olika Android-mobiler i en serie prestandatester där telefonerna gör en rad förbestämda aktiviteter som styrs av en robotarm. Iphone XS Max har klarat sig riktigt bra i tidigare tester, och levererade även när den jämfördes med Mate 20 Pro.

Inledningsvis tog Mate 20 Pro ledningen när de första apparna skulle startas, men ungefär halvvägs genom första rundan gick Iphone XS Max om. Rundan slutade med fem sekunders ledning för Iphone, och efter den andra och sista rundan var ledningen hela 18 sekunder.

Mate 20 misslyckades därtill med att hålla den tunga appen Microsoft Excel igång, trots att telefonen har hela 8 gigabyte – dubbelt så mycket som konkurrenten Iphone.

Både Iphone XS Max och Huawei Mate 20 Pro fick riktigt fina betyg när 99 testade mobilerna tidigare i höstas. Direkta jämförelser av det här slaget visar dock tydligt att prestanda inte bara handlar om en siffra på en processor, utan att det är en helhetsupplevelse där mjukvaran kan vara lika viktigt som processorn och andra hårdvarukomponenter, och inte minst den täta integrationen mellan de olika delarna.

Läs mer:

Kommentarer
1 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.