Chrome förklarar krig mot webbplatser där du inte kan backa

Bakåt-knappen i webbläsare kan luras genom att webbplatser lägger till falsk historik som skickar användaren åt fel håll, men nu jobbar Chrome på en lösning för allas trevnad.

De flesta som är ute och surfar på nätet har nog varit med om det, och det är alltid lika irriterande. Du kommer till en webbsida som inte riktigt var vad du var ute efter, och så trycker du på bakåt-knappen. Men ingenting händer, och du måste stänga sidan och öppna en helt ny flik för att fortsätta, eller klicka flera gånger.

Förfarandet kallas "historik-manipulation" bland utvecklarna av webbläsaren Google Chrome, och det beskrivs som en säker källa till frustration för användare. Nu ska Chrome sjösätta en lösning.

Regelvidrigt beteende

Anledningen till att bakåt-funktionen tycks sluta fungera är helt enkelt att skaparna av webbplatsen missbrukar användarnas förtroende för knappen, och lägger till falska sidor i historiken. När bakåtknappen trycks ned kommer användaren helt enkelt till en sida som ögonblickligen skickar denne tillbaka till ursprungssidan igen. Alternativt kan sidor med annonser läggas till i historiken.

Detta beteende är naturligtvis regelvidrigt mot hur en webbläsare förväntas fungera, och utvecklarteamet på Google Chrome har under de senaste två åren funderat på hur problemet kan åtgärdas. I korthet går lösningen ut på att den falska historiken markeras av webbläsaren när den läggs till. Dessa kan särskiljas till exempel genom att de sidorna inte har manipulerats av användarens hand.

De markerade sidorna flaggas för att inte visas när bakåtknappen används, och filtreras på så vis bort från historiken. Flaggan har av Chrome-teamet passande nog döps till:

#enable-skip-redirecting-entries-on-back-forward-ui

Implementationen har ännu inte lagts till ens i betaversionen av Chrome, men bör inom kort dyka upp i Chrome Canary som är en särskild version av webbläsaren för utvecklare.

Förhoppningsvis innebär det här att oskicket med falsk historik snart går samma väg som popup-fönster och autospelande musikfiler på webbplatser. Alltså inte helt utrotade, men en allt mer sällsynt upplevelse.

Källa: 9to5google

Kommentarer
3 svar

På söndag drar Teknikhjälpen igång, den livesända episka finalen av En podd om teknik som efter 10 år beslutat sig för att sluta podda. Ida är en av gästerna som dyker upp under eftermiddagen för att prata om kroppsburen teknik.

Den här veckan har Apple bjudit på flera hårda nyheter. Kul! 99-teamet pratar om det ovanliga med detta så här dagar innan ett bokat pressevent. Missa inte det!

Internet-detektiver har grävt fram nya bilder på Airpower, och enligt källor ska nya förseningar inneburit att lanseringen sker först sent i mars.

På måndag får vi veta, men redan nu har Recode en rapport med detaljer om hur Apples nya tv-tjänst ska fungera.

Nästa vecka kan du beställa e-SIM till Apple Watch hos Telia, något som sedan tidigare varit möjligt hos operatörerna Telenor och Tre.

Tack till chrme109 för detta #nyhetstips!

Interna Facebook-appar lagrade användares lösenord i klartext och kunde läsas fritt av anställda. Enligt rapporter ska hundratals miljoner konton påverkats.