Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Chrome förklarar krig mot webbplatser där du inte kan backa

Bakåt-knappen i webbläsare kan luras genom att webbplatser lägger till falsk historik som skickar användaren åt fel håll, men nu jobbar Chrome på en lösning för allas trevnad.

De flesta som är ute och surfar på nätet har nog varit med om det, och det är alltid lika irriterande. Du kommer till en webbsida som inte riktigt var vad du var ute efter, och så trycker du på bakåt-knappen. Men ingenting händer, och du måste stänga sidan och öppna en helt ny flik för att fortsätta, eller klicka flera gånger.

Förfarandet kallas "historik-manipulation" bland utvecklarna av webbläsaren Google Chrome, och det beskrivs som en säker källa till frustration för användare. Nu ska Chrome sjösätta en lösning.

Regelvidrigt beteende

Anledningen till att bakåt-funktionen tycks sluta fungera är helt enkelt att skaparna av webbplatsen missbrukar användarnas förtroende för knappen, och lägger till falska sidor i historiken. När bakåtknappen trycks ned kommer användaren helt enkelt till en sida som ögonblickligen skickar denne tillbaka till ursprungssidan igen. Alternativt kan sidor med annonser läggas till i historiken.

Detta beteende är naturligtvis regelvidrigt mot hur en webbläsare förväntas fungera, och utvecklarteamet på Google Chrome har under de senaste två åren funderat på hur problemet kan åtgärdas. I korthet går lösningen ut på att den falska historiken markeras av webbläsaren när den läggs till. Dessa kan särskiljas till exempel genom att de sidorna inte har manipulerats av användarens hand.

De markerade sidorna flaggas för att inte visas när bakåtknappen används, och filtreras på så vis bort från historiken. Flaggan har av Chrome-teamet passande nog döps till:

#enable-skip-redirecting-entries-on-back-forward-ui

Implementationen har ännu inte lagts till ens i betaversionen av Chrome, men bör inom kort dyka upp i Chrome Canary som är en särskild version av webbläsaren för utvecklare.

Förhoppningsvis innebär det här att oskicket med falsk historik snart går samma väg som popup-fönster och autospelande musikfiler på webbplatser. Alltså inte helt utrotade, men en allt mer sällsynt upplevelse.

Källa: 9to5google

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.