Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Siri har blivit smartare i år

Siri har blivit betydligt bättre på att besvara frågor under året, och ligger nu före flera konkurrenter. Fortfarande är dock Google Assistent bäst.

Kampen mellan de digitala röstassistenterna lär fortsätta rasa under nästa år, och en viktig del är hur bra de är på att hämta information. Analytikern Gene Munster har gjort en empirisk undersökning där en rad olika assistenter får besvara ett stort antal frågor, och sedan jämförs de efter hur många rätta svar de kunde ge.

Förra året ställde Munster 782 frågor till Apple Homepod (med Siri), Google Home (med Google Assistent), Amazon Echo (med Alexa) och en Harman Kardon-högtalare med Microsoft Cortana. Apples röstassistent förstod då hela 99,4 procent av frågorna, men lyckades bara besvara 52,3 procent korrekt. Det var inte särskilt imponerande jämfört med konkurrensen. Microsoft Cortana fick 57 procent rätt, Amazon Alexa 64 procent rätt och Google Home fick hela 81 procent rätt.

Men det var alltså förra året, och i år kan Munster konstatera en dramatisk förbättring för Siri, även om alla assistenter förbättrat sig i viss mån. Den är gången serverades 800 frågor i olika kategorier, och Apples assistent förstod 99,6 procent av frågorna och lyckades svar rätt 74,6 procent av gångerna.

Google Assistent fortsätter att vara i toppen, och förstod 100 procent av frågorna och besvarade 87,9 procent rätt. Amazon Alexa förstod 99 procent av frågorna och besvarade 72,5 procent rätt. Microsoft Cortana förstod 99,4 procent av frågorna och besvarade 63,4 procent rätt. Siri har alltså gått om både Alexa och Cortana vad gäller att besvara frågor korrekt.

Hur gick frågesporten till?

Alla fyra assistenter fick besvara samma 800 frågor, och bedömdes utifrån om den förstod vad som sades och om den kunde ge ett korrekt svar. Frågorna var uppdelade i fem kategorier enligt följande:

  • Lokala frågor, till exempel "Var finns närmaste konditori?"

  • Shoppingfrågor, till exempel "Kan du beställa fler toapapper?"

  • Navigeringsfrågor, till exempel "Hur ska jag åka till jobbet"

  • Informationsfrågor, till exempel "Vilka spelar fotboll ikväll?"

  • Kommandon, till exempel "Påminn mig att ringa mamma klockan två idag"

Google Home hade en tydlig ledning i fyra av fem kategorier. Apple Homepod klarade sig bättre ifråga om rena kommandon, vilket förklaras i undersökningen bland annat genom att Apples högtalare skickar den typen av uppgifter direkt till en parkopplad mobil, där Siri har djup tillgång till kalender, epost, meddelanden och annat. Frågorna innehöll också en hel del musikrelaterade kommandon, som Homepod är specialiserad mot.

Det ska också understrykas att undersökningen genomfördes i USA, där assistenterna har förmågor som ännu saknas i Sverige eller är mindre utbyggt. Exempelvis information om lokaltrafik och att beställa varor.

  • Har du upplevt att Siri blivit bättre under året?

  • Vilken digital röstassistent föredrar du?

Läs mer:

Källa: Loop Ventures

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.