Huawei P Smart 2019 verkar vara en riktigt duglig budgetlur för under 3 000 kronor

Den som inte jagar flaggskepp kan säkert hitta mycket att tycka om med årets första telefon från Huawei, inte minst prislappen.

Den första modellen av Huawei P Smart kom 2017, och var en telefon som med lågt pris framförallt riktades mot yngre användare. Huawei blir nu först ut det här året med en ny telefon, när P Smart 2019 presenterats. Utifrån specifikationerna verkar det vara en helt okej lur, även för de som inte är unga. Inte minst prislappen kan säkert locka många – rekommenderat butikspris är 2 590 kronor inklusive moms.

Trots det låga priset verkar P Smart 2019 stoltsera med en hel del funktioner som tidigare varit förbehållet proffsmobilerna. Droppformad flärp kanske inte nödvändigtvis hör dit, men bildskärmen på dryga sex tum som i princip går från kant till kant gör det definitivt. Skärmen har en upplösning på 2340x1080 pixel vilket ger en pixeltäthet på 415 ppi. Det är högre än Iphone XR, och inte särskilt långt ifrån de 458 ppi som Iphone XS stoltserar med. Det är naturligtvis inte fråga om någon OLED-skärm, men gammal hederlig LCD kan se nog så bra ut vilket Iphone XR visade i höstas.

Prestandan har också blivit bättre jämfört med föregångaren, och nu finns Huaweis egendesignade processor Kirin 710 innanför skalet. Lagringsutrymmet är bara 64 gigabyte, men stöd för externt minneskort finns på upp till 512 gigabyte. Batteriet på 3 400 mAh ska räcka i upp till tio timmar internetsurf över 4G-nätverket.

Vad gäller kamerorna finns en framåtriktad selfie-kamera på 8 megapixel och två på baksidan, där huvudkameran på 13 megapixel får hjälp av en sekundär på 2 megapixel som framförallt samlar djupinformation. Självklart har Huawei också berikat kameraupplevelsen med en rejäl dos AI-funktioner som identifierar motiv och allmänt försöker optimera bilderna.

Huawei P Smart 2019 kommer med Android 9 installerat, och därtill Huaweis eget gränssnitt EMUI 9.0. Säljstart i butik blir det 7 januari, och då finns det tre färger att välja mellan; svart samt två nyanser av blått.

Läs mer:

Kommentarer
10 svar

Medlemmen Wickard funderar på att byta från Iphone till Huawei P20 Pro och söker tips och råd om bytet. Har du tips, råd och egna erfarenheter får du gärna dela med dig i hans tråd!

Idag uppdaterade Apple sin webb-butik med en Ipad Air på 10,5 tum samt introducerade en ny Ipad mini, där båda får uppgraderade kretsar och stöd för Apple Pencil.

Över 400 000 personer deltog i en Apple-finansierad studie för att undersöka hur bra Apple Watch är på att upptäcka förmaksflimmer.

I höst vet vi vad Google bjuder på med Pixel 4, men i väntan på avtäckandet kan vi dregla över de här skisserna på hur den kan komma att se ut.

De båda företagen ska visa upp nyheter på ett event i Italien under namnet Symfonisk. Någon form av högtalare och belysning lär vara att vänta.

Veckans avsnitt av 99podden handlar om Apples event 25 mars, Jakobs vecka med Samsung Galaxy S10, Andreas äventyr med Google Home Hub och så Spotify som är sura på Apple.