Huawei P Smart 2019 verkar vara en riktigt duglig budgetlur för under 3 000 kronor

Den som inte jagar flaggskepp kan säkert hitta mycket att tycka om med årets första telefon från Huawei, inte minst prislappen.

Den första modellen av Huawei P Smart kom 2017, och var en telefon som med lågt pris framförallt riktades mot yngre användare. Huawei blir nu först ut det här året med en ny telefon, när P Smart 2019 presenterats. Utifrån specifikationerna verkar det vara en helt okej lur, även för de som inte är unga. Inte minst prislappen kan säkert locka många – rekommenderat butikspris är 2 590 kronor inklusive moms.

Trots det låga priset verkar P Smart 2019 stoltsera med en hel del funktioner som tidigare varit förbehållet proffsmobilerna. Droppformad flärp kanske inte nödvändigtvis hör dit, men bildskärmen på dryga sex tum som i princip går från kant till kant gör det definitivt. Skärmen har en upplösning på 2340x1080 pixel vilket ger en pixeltäthet på 415 ppi. Det är högre än Iphone XR, och inte särskilt långt ifrån de 458 ppi som Iphone XS stoltserar med. Det är naturligtvis inte fråga om någon OLED-skärm, men gammal hederlig LCD kan se nog så bra ut vilket Iphone XR visade i höstas.

Prestandan har också blivit bättre jämfört med föregångaren, och nu finns Huaweis egendesignade processor Kirin 710 innanför skalet. Lagringsutrymmet är bara 64 gigabyte, men stöd för externt minneskort finns på upp till 512 gigabyte. Batteriet på 3 400 mAh ska räcka i upp till tio timmar internetsurf över 4G-nätverket.

Vad gäller kamerorna finns en framåtriktad selfie-kamera på 8 megapixel och två på baksidan, där huvudkameran på 13 megapixel får hjälp av en sekundär på 2 megapixel som framförallt samlar djupinformation. Självklart har Huawei också berikat kameraupplevelsen med en rejäl dos AI-funktioner som identifierar motiv och allmänt försöker optimera bilderna.

Huawei P Smart 2019 kommer med Android 9 installerat, och därtill Huaweis eget gränssnitt EMUI 9.0. Säljstart i butik blir det 7 januari, och då finns det tre färger att välja mellan; svart samt två nyanser av blått.

Läs mer:

Kommentarer
10 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.