Fuchsia OS ska stöda Android-appar

Och med detta får Googles kommande operativsystem en klar fördel över alla andra plattformar som försökt konkurrera med Apples och Googles duopol.

För några veckor sedan skrev vi om nya livstecken från Fuchsia OS, det kommande operativsystemet från Google som är tänkt att användas i allt från telefoner till surfplattor och kanske även datorer. Allt vi fick se då var några grundläggande funktioner och animationer i systemet, vilket ändå såg lovande ut.

Läs också: Fuchsia OS visar livstecken Den stora frågan som möter alla nya operativsystem på marknaden är hur de ska lösa mjukvarufrågan. Fuchsia OS bygger på en egen systemkärna och använder inte Linux likt det nuvarande Android-systemet. Microsoft och Nokia tillhör några av de företag som försökt etablera konkurrerande system, utan att lyckas just på grund av bristande utbud av appar.

Kanske inte helt överraskande ska Google lösa detta problem genom att låta Android-appar köras på Fuchsia OS. I en ny ändring i utvecklarprojektet för Android, AOSP, beskriver en kommentar i koden för Fuchsia-sektionen att utvecklare kan rikta in sig på det kommande systemet. Mer specifikt nämner kommentaren att Android-appar då inte kommer köras direkt mot hårdvaran utan hanteras av Fuchsia-systemet.

Detta skulle kunna innebära problem då apparna inte vet vilken hårdvara de kommer köras på, men då Google utvecklar båda systemen kommer Fuchsia-systemet sannolikt kunna analysera apparna och anpassa dem för att kunna passa hårdvarans egenskaper.

Goda nyheter för den som ser fram emot en nystart för Googles operativsystem, men som inte vill dras med det bristande mjukvaruutbud som ett systemskifte tenderar att medföra. Det är dock fortfarande en lång väg att gå innan vi lär se kommersiella produkter med Fuchsia OS på marknaden, och vi kommer få se minst en större Android-uppdatering innan dess, troligtvis fler än så.

Frågan är: hinner Google nå slutet på alfabetet av Android-uppdateringar innan Fuchsia OS är redo att axla manteln för Googles mjukvarumässiga framtid. Vad tror du?

Kommentarer
24 svar

Point heter ett svenskutvecklat larm för hemmet eller stugan som inte använder någon kamera för att övervaka. 99 har testat vad den lilla vita dosan går för.

De som redan äger en LG-tv är inte nöjda med att bara årets modeller får stöd för Airplay och Homekit. Nu ska ett upprop få tillverkaren på andra tankar.

Den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim har inlett en utredning av den strömmande musiktjänsten Tidal, där miljontals rapporterade musikströmmar kan vara fejk.

Att Apple gav rabatt på batteribyte gjorde att hela 11 miljoner Iphone-användare slog till, jämfört med det normala 1-2 miljoner.

Chromecast Audio går i graven, men för den som fortfarande vill koppla gamla ljudgrejor till ny trådlös teknik finns det flera alternativ, både billiga och dyra.

Ipod kanske ännu inte är redo för pensionen, för om vi ska tro de senaste ryktena från Asien är en ny modell av Ipod Touch på gång från Apple. Är det något du skulle köpa?