Ny vikbar telefon dyker upp på nätet

Uppges vara en kommande vikbar telefon från kinesiska Xiaomi, och det ser onekligen ut att fungera smidigt.

Under hösten i fjol började det på riktigt pratas om vikbara telefoner som nästa stora teknikskifte i Android-världen. Samsung var först ut med att offentligt visa upp en prototyp för företagets kommande vikbara telefon som förväntas släppas i år.

Samsung må varit först ut, men det har också skvallrats om vikbara telefoner från andra företag, och nu har en video på en sådan telefon letat sig ut på nätet. Det är den ständiga mästerläckan Evan Blass som delar videon på sitt Twitter-konto där han skriver att det ska handla om en Xiaomi-telefon, men att han inte är säker på om det är en riktig produkt eller välgjord falsk sådan.

Om produkten i videon ovan visar sig vara en riktig telefon ser den onekligen ut att erbjuda en smidig övergång mellan telefonläge och "utvikt" läge. Om telefoner från Xiaomi, Samsung med flera släpps innan stödet introduceras i Android-systemet lär de inledningsvis få nöja sig med att apparna från telefontillverkaren utnyttjar det vikbara formatet ordentligt.

Google har bekräftat att stöd för vikbara gränssnitt kommer i en kommande uppdatering av Android, vilket potentiellt blir årets uppdatering Android Q. De presenterade även videoillustrationer av hur de nya gränssnitten ska fungera på Android-plattformen.

Vikbara telefoner ser alltså ut att bli ett mellansteg mellan vanliga telefoner och surfplattor, eventuellt en ersättare till phablet-kategorin som mer eller mindre ersatts av allt större telefonmodeller.

Kommentarer
16 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.