Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

fredagsvideo

När ingenjören triumferar över tjuven

Vissa skulle nöja sig med att avslöja tjuvar på bar gärning, men tidigare NASA-ingenjören Mark Rober valde att tackla problemet mycket mer ingående.

I ett land där vi vant oss vid Postnord-leveranser förefaller kanske saknade paket inte som en särskilt konstig företeelse, men i vårt fall handlar det sällan om stulna paket. I USA är det annorlunda och den före detta NASA-ingenjören Mark Rober råkade vid flertalet tillfällen ut för att paket helt fräckt stals från hans veranda.

De flesta skulle sannolikt tackla problemet genom att anmäla stölderna till polisen eller fånga gärningsmännen på video via övervakning. Herr Rober, ingenjör som han är, tyckte att detta var en för simpel lösning och satsade istället på att bygga ihop en teknisk lösning som både avslöjade var tjuvarna tog vägen med paketet, och exploderade ett moln av finkornigt glitter när de öppnade paketet för att se vad de lagt vantarna på.

Lösningen bestod av en egenkonstruerad motor som roterar snabbt nog för att kunna blåsa iväg glittermolnet. Motorn aktiveras av sensorer som aktiveras när paketet öppnas. Förövarna skulle dessutom filmas när de begick brottet, och därför utrustades paketet med fyra telefoner som filmar i fyra olika riktningar.

Paketet använder sig även av ett kretskort som märker av när det flyttas, och när detta sker registreras även paketets position via GPS-funktionen och telefonerna väcks för att påbörja inspelningen. För att göra paketet åtråvärt för de tjuvaktiga elementen paketerades det hela som en Apple Homepod.

Den imponerande ingenjörsmässiga fällan användes framgångsrikt flera gånger, och reaktionerna från de utsatta varierade från förskräckelse till skratt. Spår av glitter som hittas flera månader senare blev nog en nyttig påminnelse om deras tidigare tveksamma livsval.

Med det sagt önskar vi er en trevlig helg!

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.