fredagsvideo

När ingenjören triumferar över tjuven

Vissa skulle nöja sig med att avslöja tjuvar på bar gärning, men tidigare NASA-ingenjören Mark Rober valde att tackla problemet mycket mer ingående.

I ett land där vi vant oss vid Postnord-leveranser förefaller kanske saknade paket inte som en särskilt konstig företeelse, men i vårt fall handlar det sällan om stulna paket. I USA är det annorlunda och den före detta NASA-ingenjören Mark Rober råkade vid flertalet tillfällen ut för att paket helt fräckt stals från hans veranda.

De flesta skulle sannolikt tackla problemet genom att anmäla stölderna till polisen eller fånga gärningsmännen på video via övervakning. Herr Rober, ingenjör som han är, tyckte att detta var en för simpel lösning och satsade istället på att bygga ihop en teknisk lösning som både avslöjade var tjuvarna tog vägen med paketet, och exploderade ett moln av finkornigt glitter när de öppnade paketet för att se vad de lagt vantarna på.

Lösningen bestod av en egenkonstruerad motor som roterar snabbt nog för att kunna blåsa iväg glittermolnet. Motorn aktiveras av sensorer som aktiveras när paketet öppnas. Förövarna skulle dessutom filmas när de begick brottet, och därför utrustades paketet med fyra telefoner som filmar i fyra olika riktningar.

Paketet använder sig även av ett kretskort som märker av när det flyttas, och när detta sker registreras även paketets position via GPS-funktionen och telefonerna väcks för att påbörja inspelningen. För att göra paketet åtråvärt för de tjuvaktiga elementen paketerades det hela som en Apple Homepod.

Den imponerande ingenjörsmässiga fällan användes framgångsrikt flera gånger, och reaktionerna från de utsatta varierade från förskräckelse till skratt. Spår av glitter som hittas flera månader senare blev nog en nyttig påminnelse om deras tidigare tveksamma livsval.

Med det sagt önskar vi er en trevlig helg!

Kommentarer
7 svar

Ett nytt Netflix-abonnemang ska testas på några marknader, som begränsar användningen till mobila enheter i utbyte mot billigare prislapp.

Apple uppges arbeta på en prenumerationstjänst för spel, som kan visas upp ikväll jämte en nyhetstjänst och en strömmande tv-tjänst.

Apple bjuder in till ett livesänt event ikväll. Här samlar vi alla rykten om vad som kan tänkas presenteras.

På söndag drar Teknikhjälpen igång, den livesända episka finalen av En podd om teknik som efter 10 år beslutat sig för att sluta podda. Ida är en av gästerna som dyker upp under eftermiddagen för att prata om kroppsburen teknik.

Den här veckan har Apple bjudit på flera hårda nyheter. Kul! 99-teamet pratar om det ovanliga med detta så här dagar innan ett bokat pressevent. Missa inte det!

Internet-detektiver har grävt fram nya bilder på Airpower, och enligt källor ska nya förseningar inneburit att lanseringen sker först sent i mars.