fredagsvideo

När ingenjören triumferar över tjuven

Vissa skulle nöja sig med att avslöja tjuvar på bar gärning, men tidigare NASA-ingenjören Mark Rober valde att tackla problemet mycket mer ingående.

I ett land där vi vant oss vid Postnord-leveranser förefaller kanske saknade paket inte som en särskilt konstig företeelse, men i vårt fall handlar det sällan om stulna paket. I USA är det annorlunda och den före detta NASA-ingenjören Mark Rober råkade vid flertalet tillfällen ut för att paket helt fräckt stals från hans veranda.

De flesta skulle sannolikt tackla problemet genom att anmäla stölderna till polisen eller fånga gärningsmännen på video via övervakning. Herr Rober, ingenjör som han är, tyckte att detta var en för simpel lösning och satsade istället på att bygga ihop en teknisk lösning som både avslöjade var tjuvarna tog vägen med paketet, och exploderade ett moln av finkornigt glitter när de öppnade paketet för att se vad de lagt vantarna på.

Lösningen bestod av en egenkonstruerad motor som roterar snabbt nog för att kunna blåsa iväg glittermolnet. Motorn aktiveras av sensorer som aktiveras när paketet öppnas. Förövarna skulle dessutom filmas när de begick brottet, och därför utrustades paketet med fyra telefoner som filmar i fyra olika riktningar.

Paketet använder sig även av ett kretskort som märker av när det flyttas, och när detta sker registreras även paketets position via GPS-funktionen och telefonerna väcks för att påbörja inspelningen. För att göra paketet åtråvärt för de tjuvaktiga elementen paketerades det hela som en Apple Homepod.

Den imponerande ingenjörsmässiga fällan användes framgångsrikt flera gånger, och reaktionerna från de utsatta varierade från förskräckelse till skratt. Spår av glitter som hittas flera månader senare blev nog en nyttig påminnelse om deras tidigare tveksamma livsval.

Med det sagt önskar vi er en trevlig helg!

Kommentarer
7 svar

Point heter ett svenskutvecklat larm för hemmet eller stugan som inte använder någon kamera för att övervaka. 99 har testat vad den lilla vita dosan går för.

De som redan äger en LG-tv är inte nöjda med att bara årets modeller får stöd för Airplay och Homekit. Nu ska ett upprop få tillverkaren på andra tankar.

Den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim har inlett en utredning av den strömmande musiktjänsten Tidal, där miljontals rapporterade musikströmmar kan vara fejk.

Att Apple gav rabatt på batteribyte gjorde att hela 11 miljoner Iphone-användare slog till, jämfört med det normala 1-2 miljoner.

Chromecast Audio går i graven, men för den som fortfarande vill koppla gamla ljudgrejor till ny trådlös teknik finns det flera alternativ, både billiga och dyra.

Ipod kanske ännu inte är redo för pensionen, för om vi ska tro de senaste ryktena från Asien är en ny modell av Ipod Touch på gång från Apple. Är det något du skulle köpa?