Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Läckt video visar fem kameror på Nokia 9

Det ser ut som att kommande telefonen Nokia 9 Pureview kommer att bli tidigt ute med en så kallad pentakameralösning, där fem kameror samsas på baksidan.

Vi ser ut att få bekanta oss med en del nya trender på mobilmarknaden i år. Allt från de små nyheterna, som skärmhål istället för flärpar, till de större nyheterna som vikbara telefoner och gränssnitt. Det ser ut som att vi kan vänta oss en kamerarelaterad trend för året, och det är vad som kallas pentakameror.

Penta kommer från grekiskans räkneprefix som står för siffran fem, och det innebär alltså att vi har telefoner med fem kameror på baksidan att vänta oss. Flera tillverkare påstås utrusta sina flaggskepp med pentakameror, och en av de första ser ut att bli Nokias kommande flaggskepp Nokia 9 Pureview.

Det börjar nästan bli överflödig information att telefonen först läcktes av Evan Blass, som i det närmaste verkar äga monopol på läckor i mobilbranschen. Nu har dock även en reklamvideo hittat sig ut på nätet och i videon kan vi se vad som ser ut att vara en produktpresentation av Nokia 9 Pureview där de fem kamerorna presenteras med Carl Zeiss-optik. Videon skryter med att detta ska låta telefonen fånga fem olika bilder samtidigt, och att lösningen ska släppa in tio gånger mer ljus än "en vanlig kamerasensor". Det är oklart exakt vilka kamerasensorer detta jämförs med.

Övriga specifikationer presenteras också, med systemkretsen Qualcomm Snapdragon 845 under huven, 6 gigabyte primärminne och 128 gigabyte lagring. Skärmen är 5,99 tum stor med 2K-upplösning och ska stöda rikare färgomfång via HDR10. Det ser också ut som att fingeravtrycksläsaren kommer integreras i skärmen även här, men av videon att döma ser det inte ut att vara samma lösning som används i Huawei Mate 20 Pro och Oneplus 6T.

Nokia 9 Pureview ska också få trådlös Qi-ladding och mjukvaran blir Android 9 Pie-baserad från start, med löfte om uppdateringar i minst två år tack vare Nokias Android One-medlemskap. Utöver Nokia väntas även Huawei introducera pentakamera i Huawei P30 Pro som eventuellt presenteras under Mobile World Congress i februari.

Källa: Evan Blass på Twitter, MySmartprice på Youtube

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.