Läckt video visar fem kameror på Nokia 9

Det ser ut som att kommande telefonen Nokia 9 Pureview kommer att bli tidigt ute med en så kallad pentakameralösning, där fem kameror samsas på baksidan.

Vi ser ut att få bekanta oss med en del nya trender på mobilmarknaden i år. Allt från de små nyheterna, som skärmhål istället för flärpar, till de större nyheterna som vikbara telefoner och gränssnitt. Det ser ut som att vi kan vänta oss en kamerarelaterad trend för året, och det är vad som kallas pentakameror.

Penta kommer från grekiskans räkneprefix som står för siffran fem, och det innebär alltså att vi har telefoner med fem kameror på baksidan att vänta oss. Flera tillverkare påstås utrusta sina flaggskepp med pentakameror, och en av de första ser ut att bli Nokias kommande flaggskepp Nokia 9 Pureview.

Det börjar nästan bli överflödig information att telefonen först läcktes av Evan Blass, som i det närmaste verkar äga monopol på läckor i mobilbranschen. Nu har dock även en reklamvideo hittat sig ut på nätet och i videon kan vi se vad som ser ut att vara en produktpresentation av Nokia 9 Pureview där de fem kamerorna presenteras med Carl Zeiss-optik. Videon skryter med att detta ska låta telefonen fånga fem olika bilder samtidigt, och att lösningen ska släppa in tio gånger mer ljus än "en vanlig kamerasensor". Det är oklart exakt vilka kamerasensorer detta jämförs med.

Övriga specifikationer presenteras också, med systemkretsen Qualcomm Snapdragon 845 under huven, 6 gigabyte primärminne och 128 gigabyte lagring. Skärmen är 5,99 tum stor med 2K-upplösning och ska stöda rikare färgomfång via HDR10. Det ser också ut som att fingeravtrycksläsaren kommer integreras i skärmen även här, men av videon att döma ser det inte ut att vara samma lösning som används i Huawei Mate 20 Pro och Oneplus 6T.

Nokia 9 Pureview ska också få trådlös Qi-ladding och mjukvaran blir Android 9 Pie-baserad från start, med löfte om uppdateringar i minst två år tack vare Nokias Android One-medlemskap. Utöver Nokia väntas även Huawei introducera pentakamera i Huawei P30 Pro som eventuellt presenteras under Mobile World Congress i februari.

Källa: Evan Blass på Twitter, MySmartprice på Youtube

Kommentarer
9 svar

Medlemmen Wickard funderar på att byta från Iphone till Huawei P20 Pro och söker tips och råd om bytet. Har du tips, råd och egna erfarenheter får du gärna dela med dig i hans tråd!

Idag uppdaterade Apple sin webb-butik med en Ipad Air på 10,5 tum samt introducerade en ny Ipad mini, där båda får uppgraderade kretsar och stöd för Apple Pencil.

Över 400 000 personer deltog i en Apple-finansierad studie för att undersöka hur bra Apple Watch är på att upptäcka förmaksflimmer.

I höst vet vi vad Google bjuder på med Pixel 4, men i väntan på avtäckandet kan vi dregla över de här skisserna på hur den kan komma att se ut.

De båda företagen ska visa upp nyheter på ett event i Italien under namnet Symfonisk. Någon form av högtalare och belysning lär vara att vänta.

Veckans avsnitt av 99podden handlar om Apples event 25 mars, Jakobs vecka med Samsung Galaxy S10, Andreas äventyr med Google Home Hub och så Spotify som är sura på Apple.