Läckt video visar fem kameror på Nokia 9

Det ser ut som att kommande telefonen Nokia 9 Pureview kommer att bli tidigt ute med en så kallad pentakameralösning, där fem kameror samsas på baksidan.

Vi ser ut att få bekanta oss med en del nya trender på mobilmarknaden i år. Allt från de små nyheterna, som skärmhål istället för flärpar, till de större nyheterna som vikbara telefoner och gränssnitt. Det ser ut som att vi kan vänta oss en kamerarelaterad trend för året, och det är vad som kallas pentakameror.

Penta kommer från grekiskans räkneprefix som står för siffran fem, och det innebär alltså att vi har telefoner med fem kameror på baksidan att vänta oss. Flera tillverkare påstås utrusta sina flaggskepp med pentakameror, och en av de första ser ut att bli Nokias kommande flaggskepp Nokia 9 Pureview.

Det börjar nästan bli överflödig information att telefonen först läcktes av Evan Blass, som i det närmaste verkar äga monopol på läckor i mobilbranschen. Nu har dock även en reklamvideo hittat sig ut på nätet och i videon kan vi se vad som ser ut att vara en produktpresentation av Nokia 9 Pureview där de fem kamerorna presenteras med Carl Zeiss-optik. Videon skryter med att detta ska låta telefonen fånga fem olika bilder samtidigt, och att lösningen ska släppa in tio gånger mer ljus än "en vanlig kamerasensor". Det är oklart exakt vilka kamerasensorer detta jämförs med.

Övriga specifikationer presenteras också, med systemkretsen Qualcomm Snapdragon 845 under huven, 6 gigabyte primärminne och 128 gigabyte lagring. Skärmen är 5,99 tum stor med 2K-upplösning och ska stöda rikare färgomfång via HDR10. Det ser också ut som att fingeravtrycksläsaren kommer integreras i skärmen även här, men av videon att döma ser det inte ut att vara samma lösning som används i Huawei Mate 20 Pro och Oneplus 6T.

Nokia 9 Pureview ska också få trådlös Qi-ladding och mjukvaran blir Android 9 Pie-baserad från start, med löfte om uppdateringar i minst två år tack vare Nokias Android One-medlemskap. Utöver Nokia väntas även Huawei introducera pentakamera i Huawei P30 Pro som eventuellt presenteras under Mobile World Congress i februari.

Källa: Evan Blass på Twitter, MySmartprice på Youtube

Kommentarer
9 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.