Samsungs tv-apparater får Airplay 2 och Apple-app för filmer och serier

Apple och Samsung berättar om ett nytt samarbete som i princip ger vissa av Samsungs tv-apparater samma funktionalitet som finns i Apple TV. De får stöd för Airplay 2 och en app för att se på filmer och serier från Itunes.

Apple och Samung har ett intressant förhållande till varandra där de på samma gång är konkurrenter och samarbetspartners. Företagen presenterar nu ett nytt samarbete där Samsungs tv-apparater i princip får en inbyggd Apple TV. Smarta tv-modeller från 2019 och de flesta från 2018 får stöd för Airplay 2 och en särskild app för att se på filmer och serier från Itunes.

Samsung-användarna kommer att kunna se på redan köpt innehåll samt hyra och köpa nytt från Itunes-katalogen med filmer och tv-serier (beroende på region) i upp till 4K-upplösning. Apples innehåll kommer att integreras med Samsungs tv-funktioner som universal sök och Bixby.

Airplay 2-stödet låter IOS-användare strömma video, bilder och musik till sin tv utan att behöva en Apple TV. Videoklipp kan strömmas ett i taget, men tv:n kommer att kunna vara en del av ett multirum-ljudsystem.

De här nya funktionerna kommer att dyka upp i berörda tv-modeller under våren. Appen med innehåll kommer att släppas till fler än 100 länder, medan Airplay 2-stödet sägs komma till 190 länder.

Intressant nog håller sig Apple till att kalla appen för "Itunes filmer och tv-serier". Företaget förväntas släppa en egen tjänst för strömmande film och serier, som inte tros använda Itunes-namnet. Deras befintliga tjänst för strömmande musik heter Apple Music. Vi får se om det här partnerskapet med Samung längre fram kommer att fungera om en distributionskanal för den nya Apple-tjänsten.

Källa: Samsung

Läs mer

Detta önskar jag mig av Samsung under 2019 (artikel, 2018-12-28)
Apples tv-program kan bli gratis för Apple-användare (nyhet, 2018-10-11)

Kommentarer
28 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.