Första vikbara telefonen lanserad – sågas av kritiker

De första intrycken är inte nådiga mot den lustigt namngivna telefonen Flexpai, som blir först ut på marknaden med vikbar skärm.

De vikbara telefonerna står för dörren och 2019 blir året då vi först får sätta tänderna i det nya telefonformatet. Hos telefontillverkarna verkar det råda en tro på vikbara telefoner som nästa stora skifte i telefonbranschen, och modeller från jättar som Samsung, Oppo och många fler finns på horisonten.

Just nu pågår CES i Las Vegas, och på teknikmässan visas den första kommersiellt lanserade vikbara telefonen upp. Skapelsen heter Royole Flexpai och är utrustad med en 7.8 tum stor vikbar skärm. Royole är ett ungt företag, blott fem år gammalt, och skapades med målet att skapa telefoner med just böjbara skärmar.

Fem år är ganska kort tid för att starta upp ett företag och utveckla produkter som dessutom använder ny och oprövad teknik. Det talar emot företaget, och av de medier som är på plats i Las Vegas har omdömen inte varit nådiga. The Verge är särskilt skoningslösa i sin video där de sågar både hårdvaran och mjukvaran, som inte verkar samarbeta särskilt väl.

Med företagets ringa ålder och erfarenhet av att utveckla produkter ska vi inte heller dra allt för stora slutsatser av bristerna i Royoles vikbara telefon. De stora telefonjättarna kommer leverera telefoner med rejält mycket mer resurser investerade i produktutveckling och ingenjörstimmar för såväl hårdvara som mjukvara.

Royole Flexpai är redan lanserad i Kina till ett pris som motsvarar cirka 12 000 kronor. Med detta som riktmärke kan vi nog vänta oss att de stora företagens första vikbara telefoner inte kommer tilltala den budgetmedvetne direkt.

Källa: The Verge

Kommentarer
4 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.