Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Homekit – allt om Apples plattform för det smarta hemmet

Under årets CES-mässa är hemautomatisering en stor trend, och för första gången ser Homekit ut att få brett stöd. Är det nu dags för Apple att ta ordentlig plats i det smarta hemmet?

Homekit heter Apples plattform för att styra det smarta hemmet, och det lanserades redan 2014 som en del av operativsystemet IOS 8 till Iphone och Ipad. Stödet från tillbehörstillverkare var länge ganska begränsat, men på senare tid har allt fler prylar dykt upp som fungerar med Homekit.

Under elektronikmässan CES som just nu pågår i Las Vegas märks det också en tydlig trend att allt fler smarta hemmet-produkter nu släpps med stöd för Homekit. Det ser onekligen ut som att Apples system äntligen är på väg att bli ett seriöst alternativ för de som vill smarta till sitt hem utan att för den skull koppla ihop allt med en Raspberry Pi och programmera egna skript.

Billigare och enklare

Varför tar Homekit fart först nu, och hur påverkar det dom som just nu börjar bygga ihop sitt smarta hem? En anledning är att Apple länge varit ganska restriktiva med sitt ekosystem, och alla som velat tillverka Homekit-tillbehör har förutom ett utvecklarkonto hos Apple behövt en så kallad MFI-licens (Made for Iphone). Därutöver krävdes att Homekit-produkterna hade en särskilt autentiseringskrets inbyggd som tillverkaren behövde köpa från Apple.

Under 2017 lättade dock Apple på reglerna. Fortfarande krävs en MFI-licens för att få sälja produkten, men inte under själva utvecklingen vilket gör det både lättare och billigare att till exempel uppdatera befintliga produkter så att de ska få Homekit stöd. Dessutom behövs inte längre någon särskild krets. Autentiseringen görs istället via mjukvara, också det något som gör det både enklare och billigare att framställa specifika Homekit-prylar, eller ge stöd för Homekit jämte andra plattformar som Google Assistent, Samsung Smartthings och Amazon Alexa.

Detta har gjort att det den senaste tiden börjat dyka upp en hel del Homekit-produkter, och stora tillverkare som till exempel Ikea har kunnat ge stöd för Homekit till sina Trådfri-lampor genom en uppdatering av sin mjukvara. Sen finns det troligtvis också en växelverkan här – när Apple gör det lättare att skapa Homekit-produkter blir det fler som gör det, och ju fler som köper och börjar använda Apples hemma-plattform desto mer attraktivt blir det att som tillverkare erbjuda stöd för Homekit i sina produkter.

Många konkurrenter

Konkurrensen bland smarta hemmet-plattformar är hård, och det finns ett flertal system att välja mellan. De riktiga entusiasterna som gillar att pula och trixa kan använda protokoll som Z-Wave eller Zigbee, och styra dessa genom enkortsdatorer som Raspberry Pi.
Nuförtiden finns också ett stort utbud av produkter att köpa som är kompatibla med sammanbindande plattformar från Google, Samsung, Amazon och Apple. Någon av dessa är förmodligen den enklaste lösningen för den som söker maximal smidighet.

Samsung köpte plattformen Smartthings 2014, men har därefter inte lyckats kommunicera tydligt vad planen är. Systemet ska byggas om från grunden, men vad det innebär för äldre tillbehör är oklart. Många som använt Smartthings en längre tid är därför osäkra på plattformens framtid.

Google och Amazon är båda på snabb framfart. Google har på ganska kort tid byggt upp ett omfattande system av produkter och tjänster runt sin röstassistent Google Assistent. Sedan förra året är högtalaren Google Home officiellt lanserad i Sverige, och stöd för fler tjänster dyker upp nästan varje dag. En invändning mot Google är dock företagets datainsamling, något som gör att många användare helst undviker att ha uppkopplade Google-prylar i hemmet.

Amazon är förmodligen den aktör som har stöd för absolut flest tjänster och tillbehör till sin röstassistent Alexa, och flera entusaster har därför omfamnat Amazon när det gäller styrning av det smarta hemmet. Högtalaren Amazon Echo har också börjat säljas i Sverige, men en sak som möjligen talar emot är att Alexa fortfarande inte kan tala svenska.

Varför välja Apples smarta hem?

I slutändan är Apples Homekit-plattform förmodligen bara intressant för de som redan är inne i Apples ekossystem och använder företagets produkter och tjänster. Apple-användare lär dock uppskatta systemet främst för den stora enkelheten. Det är busenkelt att ställa in och kontrollera, och fungerar smidigt utan att något särskilt behöver göras. Visst finns det fortfarande fler (och billigare) tillbehör att köpa för andra plattformar, men utbudet ökar som sagt i rask takt.

Homekit är helt enkelt det smarta hemmet på klassiskt Apple-vis. Det är inte billigast, har inte flest produkter och inte flest funktioner för de som vill mixtra. Men det är stabilt, pålitligt och lättanvänt. Apple verkar också ha bestämt sig för att sprida systemet ytterligare under 2019, vilket inte minst alla nya Homekit-produkter som visats på CES-mässan är ett tecken på.

Slutligen trycker Apple hårt på integriteten hos sina användare, och för de som tycker det är obekvämt att ge stora företag tillgång till sitt uppkopplade hem har Apple ett bra rykte när det gäller datainsamling.

Vad är Homekit?

Homekit är i grunden ett mjukvarubaserat så kallat ramverk, som kan byggas in i andra program och produkter. Homekit kopplar ihop Apples operativsystem IOS, TV OS, Watch OS och Mac OS med olika smarta hemmet-prylar och gör att de kan kommunicera med varandra över hemmets Wifi-nätverk.

En app som använder Homekit kan framförallt göra tre saker:
• upptäcka och lägga till nya tillbehör till hemmet
• visa och redigera data som samlas in från tillbehören
• kommunicera med och styra tillbehören

Apples egen app för att kontrollera allt det här heter Hem, och ligger förinstallerad på en IOS-enhet och Mac-datorer med Mac OS Mojave. Därutöver har de flesta tillverkare sina egna appar som går att använda, exempelvis Philips Hue, Elgato och Kogeek.

Röstassistenten Siri är också med i leken, och är helt integrerad med Homekit. Siri kan ta emot röstkommandon och utföra de flesta av de kommandon vi annars ger i Hem-appen. Genom appen Genvägar går det också att skapa mer avancerade arbetsflöden som aktiveras med Siri.

Homekit finns alltså inbyggt i ett flertal Apple-tjänster och appar. Dessutom har Apple en del egna tillbehör som kopplar in sig i ditt Homekit-system. Högtalaren Homepod är ett exempel på detta, samt Apple TV. Den sistnämnda kan fungera som en Homekit-hub för ditt hem, och gör att du kan komma åt dina kommandon även när du inte är hemma. Till exempel tända och släcka lamporna via din telefon fastän du är på jobbet.

Ditt hem enligt Homekit

I grunden betraktar Homekit ditt hem som en samling av olika tillbehör och grundläggande koncept, som den använder för att få saker gjorda, enligt en strikt hierarki.

Hem

Den översta delen i hierarkin kallas Hem. De flesta användare kanske bara har ett hem, men det går också att ha flera igång samtidigt, exempelvis de smarta prylar som finns i ett fritidshus, eller på ens arbetsplats. Om du till exempel har ett gästhus på gården kan det också ställas in som ett separat hem.

Rum

Ett hem kan därefter delas upp i ett flertal olika rum. För Homekit är detta bara en benämning för att hålla reda på vilka tillbehör som finns var, men för användaren är det förmodligen smart att utgå från hemmets fysiska rum, exempelvis Kök, Vardagsrum och så vidare. Det blir då enkelt att ge kommandon som exempelvis "tänd lamporna i sovrummet".

Tillbehör

Det här är själva produkterna och tillbehören som tillsammans utgör ditt smarta hem. Det finns Homekit-kompatibla högtalare, termostater, lampor, lås, kameror, sensorer och mycket mycket annat. Varje tillbehör måste kopplas till ett hem, och förslagsvis till ett rum i det hemmet.

Tjänster

Tjänster kallas de åtgärder som varje tillbehör kan utföra. De allra flesta tillbehör kan utföra ett flertal olika tjänster, till exempel en lampa som tänds och släcks eller en strömbrytare som slår av och på. Det finns också tjänster som inte kontrolleras av användare, som exempelvis att tillbehöret kan uppdatara sin fasta programvara.

Zoner

I en del situationer kan det också vara praktiskt att dela in hemmet i olika zoner för att göra det enkelt att styra de olika tillbehören. En villa med två våningar kan till exempel ha en zon som heter nedervåning och en som heter övervåning. Det är då enkelt att exempelvis be Siri släcka alla lampor på nedervåningen.

Scenarier och automatiseringar

När allt är på plats i ditt hem börjar det roliga. Dels är det kul och bekvämt att kunna kontrollera ett stort antal prylar bara genom en knappstryckning eller ett röstkommando. Dels är det smidigt att automatisera åtgärder så att prylarna aktiverar sig själva när vissa kriterier uppfylls. Båda dessa saker ställs in i Hem-appen.

Scenarier är namnet på en samling av tjänster och tillbehör som utförs samtidigt, utan att du behöver säga till var och en för sig. Scenarierna skapar du själv i Hem-appen, och kan aktivera direkt där, via Siri eller i som en del av en Siri-genväg. Som exempel kan en scen döpas till "Sovdags" och innebära att husets alla lampor släcks eller tonas ned till låg belysning, att termostaten sänks något samt att rullgardinerna dras ned. Att skapa ett antal scenarier för olika situationer är ett väldigt kraftfullt verktyg och en viktig nyckel för att få ut det mesta av det smarta hemmet.

Scenarier och tillbehör kan du därefter automatisera, så att de aktiveras utifrån vissa förvalda kriterier. En väldigt enkel typ av automatisering är att säga till Hem-appen att "Sovdags"-scenariot vi nyss beskrev ska slås på varje kväll klockan 20.30. Ett alternativ kan vara att sätta andra kriterier, till exempel "när solen går ned" eller "när jag kommer hem". Du kan också koppla automatiseringar till särskilda tillbehör, till exempel när en sensor uppfattar rörelse eller tv:n slås på i vardagsrummet. Du kan också förfina kriterierna så att de bara gäller särskilda tider; exempelvis "aktivera sovdags-belysningen när ytterdörren låses, om klockan är efter 19".

För att få ordning på ditt smarta hem och kunna njuta av det fullt ut krävs det alltså att du skräddarsyr din egen uppsättning av scener och automatiseringar, samt att du blir kompis med Siri. Men en fördel med Homekit och Hem-appen är att det är enkelt att arbeta med. Det mesta är tydligt utmärkt, och med lite experimenterande har du snart ett potent smart hem som fungerar utifrån dina egna behov och önskemål. Lycka till!

Frågor och svar om Homekit

Behöver jag en hubb?

Det beror på. Om du är hemma och styr dina Homekit-prylar behöver du inget annan än Hem-appen i din Iphone, Ipad eller Mac. Om du däremot vill kunna kontrollera ditt hem när du är borta behöver du en hubb-enhet som hanterar kommunikationen mellan dig och ditt hem.

De goda nyheterna är att om du har en Apple TV, en Ipad eller en Homepod så har du redan en Homekit-hub. Apple har nämligen byggt in funktionaliteten i sina egna tillbehör. Det räcker att produkten är igång där hemma så kommer den fungera som en hubb, och du kommer att nå dina Homekit-grejor även från kontoret, tunnelbanan och överallt annars där du har internetanslutning.

En Apple TV eller en Homepod är förmodligen de bästa alternativen, eftersom de är byggda för att stå hemma inkopplade i väggen och alltid vara igång. En Ipad däremot drivs av batteri, och är kanske mer att betrakta som en nödlösning.

Behöver jag inget annat?

Du behöver självklart ett trådlöst Wifi-nätverk där hemma. En del tillbehör kan också behöva en så kallad brygga för att fungera, om de inte kan kommunicera med Homekit direkt. Ett exempel är de smarta lamporna Philips Hue, som kräver en Philips Hue Bridge för att fungera, även om du använder Homekit för att styra dom.

Hur vet jag om ett tillbehör fungerar med Homekit?

Alla prylar som har stöd för Homekit måste som sagt ha en MFI-licens från Apple. Detta gör att de kan märka sina produkter med Apples officiella Homekit-logga, så håll utkik efter den. Apple har också en lista med kompatibla tillbehör som är en bra plats att börja på.

Kan jag koppla andra prylar till Homekit?

Ja, det finns sätt men det kräver lite pyssel och har per definition inte stöd från Apple. Lösningen heter Homebridge, och är en programvara som integrerar smarta hemmet-prylar som inte har eget Homekit-stöd. Homebridge måste installeras på en dator, exempelvis en liten Raspberry Pi.

Använder du Homekit?

Använder du Homekit hemma, och är du isåfall nöjd med Apples system? Finns det någonting du saknar, eller nånting som helt enkelt inte funkar så bra?

Använder du kanske någon annan plattform istället? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarerna!

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.