VLC för Android får snart Airplay

Mediaspelaren VLC når snart en ny milstolpe med 3 miljarder nedladdningar. En av utvecklarna berättar också att programmet snart får stöd för Airplay – också på Android.

Videolan heter teamet bakom den populära mediaspelaren VLC. Spelaren finns till i stort sett alla plattformar, inklusive Apple TV, IOS och Android. Nu under CES förväntas spelaren nå en ny milstolpe – 3 miljarder nedladdningar – vilket firas med en speciell räknare i montern. Omkring en fjärdedel av nedladdningarna sker på mobila enheter.

En av utvecklarna på Videolan, Jean-Baptiste Kempf, har pratat med Variety och delar med sig av framtidsplanerna för spelaren. Bland annat kommer stöd för Airplay att implementeras snart. Det kommer göra det möjligt för Android-användare att skicka video från sina mobila enheter till Apple TV. Enligt Kempf kommer Airplay till VLC om omkring en månad.

VLC för IOS har redan idag visst stöd för Airplay, men då bara med skärmdubblering. Det här ska bero på Apples begränsningar när inte IOS inbyggda mediaspelare används vid uppspelning av video. VLC kan inte göra det eftersom de vill kunna spela upp fler format än vad Apple har stöd för.

Det framgår inte med säkerhet, men det skulle kunna vara fråga om Airplay 2 som är Apples förbättrade version av det trådlösa protokollet. Sony och flera andra tv-tillverkare annonserade nyligen Airplay 2-stöd till sina Android-baserade tv-apparater.

VLC arbetar också på att få till ett bättre mediabibliotek för att förenkla bytet från Itunes. Men Kempf är noga med att understryka att VLC inte har för avsikt att konkurrera med mer komplexa mediacentersystem som Plex eller Kodi.

Läs mer:

Källa: Variety

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.