Apple prissänker Iphone XR i Kina

Återförsäljare i Kina får rabatt från Apple för att kunna sänka priset på Iphone XR, i en förhoppning att ge försäljningen en vitamininjektion.

Vid Apples vinstvarning förra veckan pekades marknaden i Kina ut som den stora boven i dramat, och när både Samsung och LG även de flaggade för sämre kvartal än väntat var också Kina den gemensamma faktorn. Apples aktie har efter nyheterna dykt, men har på sistone börjat stabiliseras och återhämta sig.

Apple testar nu något de inte gjort sedan den allra första Iphone-modellen började säljas 2007, nämligen att sänka priset på en befintlig Iphone-modell. Enligt Yahoo Finance har Apples återförsäljare i Kina fått ungefär 100 dollar i rabatt för att köpa in Iphone XR, motsvarande drygt 800 kronor.

Det här gör att Iphone XR kan säljas billigare till kunder, något som Apple hoppas ska ge försäljningen en skjuts. Apples egna butiker sänker dock inte priset, utan detta gäller endast återförsäljare, som enligt rapporten redan börjat sänka sina priser tidigare denna vecka.

Kinesisk högtid närmar sig

Prissänkningarna implementeras inför Kinas nyår som inträffar 5 februari. Firandet brukar leda till en hel del shopping i landet, bland annat för att många anställda får en extra bonus – ibland i form av en trettonde månadslön. Det är också tradition att ge sina barn röda kuvert med så kallade "lyckopengar" i. Kanske kan högtiden därmed generera lite extra intäkter till Apple.

Något mirakel i Kina verkar Apple ändå inte hoppas på, för enligt en rapport från Nikkei har bolaget beslutat sig för att minska tillverkningen av Iphone med 10 procent under de kommande tre månaderna. Det är andra gången på ganska kort tid som Apple uppges minska beställningarna från sina leverantörer.

Det ska dock påminnas om att det är väldigt svårt att dra några användbara slutsatser från rapporter om Apples beställningar från sina leverantörer. Det är i stort sett omöjligt att veta för det första om rapporterna stämmer, och för det andra vilka komponenter det handlar om. Redan idag pågår rimligtvis beställningar av komponenter för höstens Iphone-modeller, och det går som regel inte att dra några slutsatser utifrån vad en eller ens ett antal leverantörer säljer. Att Apple gärna skulle vilja se bättre Iphone XR-försäljning i Kina kan vi däremot konstatera med säkerhet.

Läs mer:

Källa: Yahoo Finance | Nikkei

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.