Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Chromecast Audio läggs ner – här är alternativen

Chromecast Audio går i graven, men för den som fortfarande vill koppla gamla ljudgrejor till ny trådlös teknik finns det flera alternativ, både billiga och dyra.

Chromecast Audio är en liten billig puck från Google som kan anslutas till i stort sett vilken ljudanläggning som helst. Med denna ges kontakt till Google Cast och strömmande musiktjänster som Google Play och Spotify.

Tack vare enkelhet och lågt pris har Chromecast Audio varit ett uppskattat tillbehör för alla med lite äldre ljudutrustning som ändå vill ta del av den trådlösa musikens sköna värld. Men nu lägger Google ner den lilla ljudpucken – och skriver så här i ett pressutskick till The Verge:

– Vår produktportfölj fortsätter att utvecklas, och nu har vi ett utbud av produkter för användare att njuta av ljud. Vi har därför slutat tillverka Chromecast Audio. Vi kommer att fortsätta erbjuda support för befintliga Chromecast Audio-enheter så att användare kan njuta av sin musik, poddar och mera.

Går samma väg som Airport

Beslutet innebär ytterligare en spik i kistan för den gamla hederliga 3,5 millimeter-kontakten, som idag har blivit ganska ovanlig hos mobiltelefoner. De alternativ som finns från Google förlitar sig istället på trådlös överföring med Bluetooth, eller produkter med inbyggd aktiva högtalare som Google Home Max.

Tidigare i år lade också konkurrenten Apple ner sin trådlösa basstation Airport Express, som också den erbjöd en ljudutgång och stöd för Apples trådlösa protokoll Airplay.

Alternativ ett: annan puck

En ren ersättare för Chromecast Audio kan tyvärr vara svår att hitta. Det finns dock en del alternativa produkter som kommer nära och kan uppfylla dina behov.

Audiocast M5 heter en snarlik produkt som också är en svart liten puck med ljudingång och Wifi-anslutning. Vi har inte testat Audiocast själva, men den har fått bra recensioner på annat håll och ligger i ungefär samma prisklass som Chromecast Audio.

Audiocast kontrolleras genom en egen app på Android eller IOS, och flera stycken går att koppla ihop för en billig multirum-lösning. En nackdel är att den inte har stöd för Google Cast eller Google Play, men för den som använder Spotify eller Tidal kan den vara ett bra alternativ.

Vanliga Chromecast finns kvar

En produkt som inte är nedlagd är den helt vanliga Chromecast som kostar lika mycket som Chromecast Audio, nämligen 390 kronor. Faktum är att Chromecast fick en mindre uppdatering i höstas, och fick bland annat bättre mottagning och ett vitt färgalternativ.

Chromecast är dock främst avsedd för videotjänster och ansluter inte med 3,5 millimeter-ingång som Chromecast Audio gör, utan med HDMI. Men om du har en receiver eller hifi-anläggning med HDMI kan den vara en lösning.

Dyrare puckar

För den som inte drar sig för att köpa in lite dyrare utrustning finns en del lösningar som kopplar ihop en befintlig stereo med ett trådlöst multirum-system.

Sonos Connect är en liten låda som har både digitala och analoga utgångar, och dessutom en analog ingång. Det gör att Connect kan bli den trådlösa enheten i ett gammalt klassiskt högtalarsystem, och infoga denna i ditt Sonos-system. Billig är Connect däremot inte jämfört med Chromecast Audio – rekomenderat pris är 3 799 kronor.

Ännu dyrare är Connect: Amp på 5 749 kronor, men då är också en förstärkare på 55 Watt inbyggd. Därmed går det att driva högtalare som inte är så kallade aktiva även om du inte har en annan förstärkare. En kommande produkt från Sonos heter bara Amp och kostar hela 6 999 kronor, men då utgör den också en riktig hörnsten i ljudsystemet för dig med många olika ljudkällor som kan anslutas, både trådlöst och med sladd. En riktig tungviktare alltså, men också många gånger dyrare än den lilla smidiga Chromecast.

Alternativ två: en smart högtalare

Den stora trenden är annars olika storlekar av aktiva högtalare, som inte bara har en Chromecast inbyggd utan också en eller flera smarta röstassistenter. Den som inte är nostalgisk kanske därför helt enkelt ska lägga upp det gamla högtalarsystemet på Blocket, och köpa ett helt nytt system.

Googles egna smarta högtalare finns i tre varianter: Google Home, Google Home Mini och Google Home Max. Av dessa är det egentligen bara Max som är en renodlad högtalare utformad för maffigt ljud. Google Home duger någorlunda för lite radioskval i köket, medan Mini inte rekommenderas för musik överhuvudtaget. Lösningen isåfall ligger i att parkoppla till en bättre högtalare via Bluetooth. Då ska man tänka på att Bluetooth-anslutning i sig innebär en begränsning av ljudet.

Men den här marknaden fylls också på med nya lovande högtalare i stort sett varje dag, och Marshall, Harman Kardon och Sonos är bara några exempel på tillverkare med egna multirum-system. För den som helst vill behålla sin gamla stereo är detta kanske inte förstahandsvalet, även om det finns fördelar att omfamna den nya trådlösa tekniken.

Amazon har flera alternativ

Chromecast är givetvis tätt integrerat med Google Assistent, men om du inte har något emot att övergå till en konkurrent finns flera ljudliga alternativ i Amazons produktutbud. Båda de smarta högtalarna Echo och Echo Dot har faktiskt också en 3,5 millimeters ljudutgång, så även om det inbyggda ljudet inte är mycket att hurra för finns möjlighet att koppla in i ett par större högtalare. Då ska också tilläggas att Amazon Echo-högtalarna numera inte bara har stöd för Amazons egen musiktjänst, Spotify och några till. I en del regioner kan användare också använda Apple Music – vilket vi hoppas kommer till Sverige någon gång snart också.

Men Amazon har också nyligen släppt den lilla pucken Echo Input, som kort och gott är en smart högtalare men utan själva högtalaren. Istället har den bara en mikrofon och förlitar sig på att kopplas till en högtalare antingen via Bluetooth eller 3,5 millimeters ljudanslutning. Det är alltså en produkt som på många sätt är Amazons motsvarighet till Chromecast Audio. Priset är det inte heller något fel på; 20 dollar eller ungefär 180 kronor.

Amazon har också två dyrare produkter i form av Echo Link och kommande Echo Link Amp. Detta är snarare utmanare till Sonos Connect, Connect: Amp och Amp i den meningen att det är större produkter som erbjuder både in- och utgångar för att ansluta till en befintlig stereo. Här finns både analoga och digitala ingångar för att koppla in det mesta du kan vilja. Echo Link Amp har också en inbyggd förstärkare på 60 Watt. Priserna är 200 respektive 300 dollar, motsvarande 1 800 och 2 700 kronor ungefär.

Vad använder du för att spela ljud därhemma?

Chromecast Audio och Airport Express var på många sätt den perfekta prylen för de av oss som ville kombinera den gamla tidens musikutrustning med den nya tidens trådlösa strömmande tjänster. När nu dessa produkter gått i graven har världen tagit ännu ett steg mot helt slutna högtalare som Apples Homepod, som helt förlitar sig på trådlös input och uppkoppling.

Men som varje sann ljudnörd vet går det inte att ha för många ingångar på prylarna, och både Sonos och Amazon verkar ha förstått att det fortfarande finns gamla grejor där ute som låter fantastiskt och som vi vill integrera med de trådlösa tjänsterna och de smarta röstassistenterna. Vad som är rätt produkt för dig avgörs av både dina behov och hur djupt ner i plånboken du vill gräva.

Den som bara vill kunna ansluta Spotify till din vanliga högtalare klarar sig säkert bra med en liten alternativ puck i form av Audiocast M5 eller Echo Input. Den som har ett par fina aktiva högtalare eller en befintlig förstärkare kan genom en lite dyrare låda integrera detta i hemmets nya trådlösa multirum-system. Slutligen de som vill kunna koppla in både vinylspelare och kassettdäcket kan satsa på någon av produkterna som också agerar inbyggd förstärkare. Allt kan kontrolleras från mobilen, eller med rösten.

Vilken ljudlösning har du själva hemma, och hur har du integrerat gammal utrustning med ny? Berätta gärna i kommentarerna vilken utrustning – och vilja tjänster – du använder.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.