Tidal utreds för bedrägeri i Norge

Den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim har inlett en utredning av den strömmande musiktjänsten Tidal, där miljontals rapporterade musikströmmar kan vara fejk.

Musiktjänsten Tidal nylanserades med stort pådrag med artisten Jay Z i täten. Ett flertal superstjärnor ställde sig bakom tjänsten, bland andra Beyoncé och Kanye West. Bland annat utlovades att artister skulle få högre ersättning för spelad musik än vad konkurrenterna erbjöd.

Efter detta har Tidal misslyckats kapitalt med att locka en kritisk massa av prenumeranter, och turerna har varit många med utspel från Kanye West, uppköpsrykten och viskningar om påhittade prenumerationssiffror.

Manipulerade siffror

Trots domedagsklockor finns Tidal fortfarande kvar, men frågan är hur länge. Just nu utreds musiktjänsten av den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim för bedrägeri. Enligt norska tidningen Dagens Næringsliv ska nämligen minst 320 miljoner spelningar av låtar med Beyoncé och Kanye West falskeligen ha rapporterats in. Effekten är att de båda superstjärnorna har fått för höga royalty-utbetalningar, på bekostnad av andra artister på tjänsten.

Uppgifterna publicerades i maj 2018 av Dagens Næringsliv i lördagsbilagan Magasinet, i en artikel med titeln Strømmekuppet. Efter reportaget anklagades Tidal för oegentligheter av flera norska musikorganisationer och polisanmäldes. Enligt tidningen har Økokrim redan förhört fyra tidigare Tidal-anställda även om utredningen fortfarande är i ett tidigt skede.

Tidal själva förnekar att lyssningssiffrorna ska ha manipulerats, och menar att de utsatts för svartmålning av norska Dagens Næringsliv. Tidal säger vidare att de samarbetar med norska myndigheter i utredningen. Det har heller ännu inte framkommit huruvida Beyoncé och Kanye West varit medvetna om att deras lyssningssiffror manipulerats.

Läs mer:

Källa: Dagens Næringsliv

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.