Tidal utreds för bedrägeri i Norge

Den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim har inlett en utredning av den strömmande musiktjänsten Tidal, där miljontals rapporterade musikströmmar kan vara fejk.

Musiktjänsten Tidal nylanserades med stort pådrag med artisten Jay Z i täten. Ett flertal superstjärnor ställde sig bakom tjänsten, bland andra Beyoncé och Kanye West. Bland annat utlovades att artister skulle få högre ersättning för spelad musik än vad konkurrenterna erbjöd.

Efter detta har Tidal misslyckats kapitalt med att locka en kritisk massa av prenumeranter, och turerna har varit många med utspel från Kanye West, uppköpsrykten och viskningar om påhittade prenumerationssiffror.

Manipulerade siffror

Trots domedagsklockor finns Tidal fortfarande kvar, men frågan är hur länge. Just nu utreds musiktjänsten av den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim för bedrägeri. Enligt norska tidningen Dagens Næringsliv ska nämligen minst 320 miljoner spelningar av låtar med Beyoncé och Kanye West falskeligen ha rapporterats in. Effekten är att de båda superstjärnorna har fått för höga royalty-utbetalningar, på bekostnad av andra artister på tjänsten.

Uppgifterna publicerades i maj 2018 av Dagens Næringsliv i lördagsbilagan Magasinet, i en artikel med titeln Strømmekuppet. Efter reportaget anklagades Tidal för oegentligheter av flera norska musikorganisationer och polisanmäldes. Enligt tidningen har Økokrim redan förhört fyra tidigare Tidal-anställda även om utredningen fortfarande är i ett tidigt skede.

Tidal själva förnekar att lyssningssiffrorna ska ha manipulerats, och menar att de utsatts för svartmålning av norska Dagens Næringsliv. Tidal säger vidare att de samarbetar med norska myndigheter i utredningen. Det har heller ännu inte framkommit huruvida Beyoncé och Kanye West varit medvetna om att deras lyssningssiffror manipulerats.

Läs mer:

Källa: Dagens Næringsliv

Också podden den här veckan handlar om Samsung Unpacked. Ida och Andreas pratar om eventet, vad som lanserades och hur de hade det på sina respektive håll.

Med Samsungs storslagna Galaxy S10-lansering nyss avklarad tar veckans fredagsvideo en titt på reklamfilmerna för samtliga föregångare.

Razers första två telefoner har inte direkt rosat marknaden, och nu dyker det upp tecken på att företaget inte tänker fortsätta försöka.

Inför nästas veckas förväntade presentation bistår en Twitter-läcka med pressbilder på Nokias kommande flaggskeppstelefon.

Enligt uppgifter kan Apple släppa ett eget kreditkort tillsammans med Goldman Sachs. Kortet ska integreras med Apples Wallet-app och erbjuda funktioner för att hålla koll på hur mycket man spenderar.

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.