Framtiden är här

Nike släpper skor som styrs med mobilen

Skotillverkaren Nike är aktuella med ett par självsnörande skor, Adapt BB. Utöver att skorna snörar sig själv i sann Marty McFly-anda har skorna en app för att justera en del av funktionerna.

Något av det coolaste från 80-talet är Marty McFlys självsnörande skor. Vi tänker så klart på skorna kända från filmen Tillbaka till framtiden. Några fans av filmen jobbar helt säkert på skotillverkaren Nike som har lagt decennier på att ta fram självsnörande skor. Deras senaste version heter Adapt BB och utöver att snöra sig själva är de kopplade till en app i mobilen – allt nu för tiden tycks ju vara det.

Adapt BB är ett par skor för basketspelare som konstant kan justera hur hårt snörade de är, därav namnet. Att de valt att göra ett par basketskor har tydligen att göra med att basketspelares fötter kan ändras med upp till en halv storlek under en match – att kunna spänna och släppa på snörningen kan alltså vara viktigt för båda prestation och komfort för spelarna.

De här skorna är inte Nikes första försök på självsnörande skor, tidigare har de släppt versioner i begränsade upplagor som kostat en smärre förmögenhet. Hyperadapt 1.0 såldes exempelvis för 720 dollar vid lanseringen. Adapt BB ska kosta 350 dollar när de släpps till handeln i februari, omkring 3 200 kronor.

Mobilen viktig för Adapt BB

Nikes nya skor har appar för Android och IOS som hjälper användaren att justera sina skor. Bland annat kan man styra spänningen på snörningen och bestämma färg på LED-belysningen. Skorna kommer dessutom att via appen få uppdateringar.

Tekniken som konstant justerar hur hårt spända skorna sitter kallar Nike för Fitadapt och bygger på en inbyggd motor som kollar med vilken kraft användarens fötter drar med och justerar spänningen på snörningen därefter.

Men under en basketmatch kommer du inte att se några stjärnor ta en snabb paus för att fippla med någon app – det finns också två LED-belysta knappar på skornas sula som också justerar spänningen på snörningen. Det är alltså färgen som dessa lyser med du kan justera med appen.

Avslutningsvis laddas skorna med en trådlös laddare som Nike tagit fram. 2019 alltså, året då vi landade i framtiden.

Källa: Nike

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.