Framtiden är här

Nike släpper skor som styrs med mobilen

Skotillverkaren Nike är aktuella med ett par självsnörande skor, Adapt BB. Utöver att skorna snörar sig själv i sann Marty McFly-anda har skorna en app för att justera en del av funktionerna.

Något av det coolaste från 80-talet är Marty McFlys självsnörande skor. Vi tänker så klart på skorna kända från filmen Tillbaka till framtiden. Några fans av filmen jobbar helt säkert på skotillverkaren Nike som har lagt decennier på att ta fram självsnörande skor. Deras senaste version heter Adapt BB och utöver att snöra sig själva är de kopplade till en app i mobilen – allt nu för tiden tycks ju vara det.

Adapt BB är ett par skor för basketspelare som konstant kan justera hur hårt snörade de är, därav namnet. Att de valt att göra ett par basketskor har tydligen att göra med att basketspelares fötter kan ändras med upp till en halv storlek under en match – att kunna spänna och släppa på snörningen kan alltså vara viktigt för båda prestation och komfort för spelarna.

De här skorna är inte Nikes första försök på självsnörande skor, tidigare har de släppt versioner i begränsade upplagor som kostat en smärre förmögenhet. Hyperadapt 1.0 såldes exempelvis för 720 dollar vid lanseringen. Adapt BB ska kosta 350 dollar när de släpps till handeln i februari, omkring 3 200 kronor.

Mobilen viktig för Adapt BB

Nikes nya skor har appar för Android och IOS som hjälper användaren att justera sina skor. Bland annat kan man styra spänningen på snörningen och bestämma färg på LED-belysningen. Skorna kommer dessutom att via appen få uppdateringar.

Tekniken som konstant justerar hur hårt spända skorna sitter kallar Nike för Fitadapt och bygger på en inbyggd motor som kollar med vilken kraft användarens fötter drar med och justerar spänningen på snörningen därefter.

Men under en basketmatch kommer du inte att se några stjärnor ta en snabb paus för att fippla med någon app – det finns också två LED-belysta knappar på skornas sula som också justerar spänningen på snörningen. Det är alltså färgen som dessa lyser med du kan justera med appen.

Avslutningsvis laddas skorna med en trådlös laddare som Nike tagit fram. 2019 alltså, året då vi landade i framtiden.

Källa: Nike

Också podden den här veckan handlar om Samsung Unpacked. Ida och Andreas pratar om eventet, vad som lanserades och hur de hade det på sina respektive håll.

Med Samsungs storslagna Galaxy S10-lansering nyss avklarad tar veckans fredagsvideo en titt på reklamfilmerna för samtliga föregångare.

Razers första två telefoner har inte direkt rosat marknaden, och nu dyker det upp tecken på att företaget inte tänker fortsätta försöka.

Inför nästas veckas förväntade presentation bistår en Twitter-läcka med pressbilder på Nokias kommande flaggskeppstelefon.

Enligt uppgifter kan Apple släppa ett eget kreditkort tillsammans med Goldman Sachs. Kortet ska integreras med Apples Wallet-app och erbjuda funktioner för att hålla koll på hur mycket man spenderar.

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.