Apple Watch ringde efter hjälp åt medvetslös norrman

Toralv Østvang hade en omtumlande helg, då han sent på lördagsnatten ramlade i badrummet och slogs medvetslös. Men det slutade väl – hans Apple Watch la märke till fallet och larmade 112.

Apples senaste smarta klocka Apple Watch Series 4 kan känna av om bäraren ramlar omkull (en funktion användaren själv måste aktivera) och om personen ifråga är medvetslös kan klockan själv ringa nödnumret för att skaffa hjälp. Det här fick norrmannen Toralv Østvang uppleva på riktigt i helgen då han sent på lördagskvällen ramlade och slog huvudet i ett badrum medan han övernattade hos vänner. Østvang skriver om händelsen i norska utgåvan av Computerworld.

Lyckligtvis för Toralv Østvang satt hans klocka runt handleden och noterade att han föll. Vännerna låg och sov i ett sovrum för långt bort för att höra att han ramlade med huvudet före. Under 60 sekunder visar klockan en notis för att ge användare som inte blir medvetslösa en chans att avbryta samtalet till 112 – Toralv låg dock medvetslös på badrumsgolvet så klockan ringde och larmet hamnade hos polisen.

Polisen ringde upp Toralvs fru trots att klockan var 4 på natten och fick veta var han befann sig. En patrull skickades ut och Toralv kunde snabbt föras till sjukhus. Toralv fick sy några stygn, visade sig ha fått några frakturer och blåmärken.

Så slår du på falldetektering

Om du angett din ålder i Apple Hälsa och är äldre än 65 år slås falldetektering på automatiskt. Men alla kan själva slå på funktionen om man vill.

  1. Öppna appen Apple Watch på din Iphone och tryck sedan på fliken Min klocka

  2. Tryck på Nödsamtal SOS

  3. Slå på eller av Falldetektering

Apple Watch känner inte av alla fall. Apple skriver: Ju mer fysiskt aktiv du är, desto troligare är det att du utlöser falldetektering på grund av hög aktivitet som kan verka vara ett fall. Om du ofta får upp notisen om att klockan kommer ringa 112 utan att du faktiskt ramlat kan det nog vara en god idé att lämna funktionen avslagen.

Läs också vårt test av Apple Watch Series 4 som fick vår allra finaste utmärkelse Enastående.

Källa: Computer World Norge

Kommentarer
15 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.