Apple Watch ringde efter hjälp åt medvetslös norrman

Toralv Østvang hade en omtumlande helg, då han sent på lördagsnatten ramlade i badrummet och slogs medvetslös. Men det slutade väl – hans Apple Watch la märke till fallet och larmade 112.

Apples senaste smarta klocka Apple Watch Series 4 kan känna av om bäraren ramlar omkull (en funktion användaren själv måste aktivera) och om personen ifråga är medvetslös kan klockan själv ringa nödnumret för att skaffa hjälp. Det här fick norrmannen Toralv Østvang uppleva på riktigt i helgen då han sent på lördagskvällen ramlade och slog huvudet i ett badrum medan han övernattade hos vänner. Østvang skriver om händelsen i norska utgåvan av Computerworld.

Lyckligtvis för Toralv Østvang satt hans klocka runt handleden och noterade att han föll. Vännerna låg och sov i ett sovrum för långt bort för att höra att han ramlade med huvudet före. Under 60 sekunder visar klockan en notis för att ge användare som inte blir medvetslösa en chans att avbryta samtalet till 112 – Toralv låg dock medvetslös på badrumsgolvet så klockan ringde och larmet hamnade hos polisen.

Polisen ringde upp Toralvs fru trots att klockan var 4 på natten och fick veta var han befann sig. En patrull skickades ut och Toralv kunde snabbt föras till sjukhus. Toralv fick sy några stygn, visade sig ha fått några frakturer och blåmärken.

Så slår du på falldetektering

Om du angett din ålder i Apple Hälsa och är äldre än 65 år slås falldetektering på automatiskt. Men alla kan själva slå på funktionen om man vill.

  1. Öppna appen Apple Watch på din Iphone och tryck sedan på fliken Min klocka

  2. Tryck på Nödsamtal SOS

  3. Slå på eller av Falldetektering

Apple Watch känner inte av alla fall. Apple skriver: Ju mer fysiskt aktiv du är, desto troligare är det att du utlöser falldetektering på grund av hög aktivitet som kan verka vara ett fall. Om du ofta får upp notisen om att klockan kommer ringa 112 utan att du faktiskt ramlat kan det nog vara en god idé att lämna funktionen avslagen.

Läs också vårt test av Apple Watch Series 4 som fick vår allra finaste utmärkelse Enastående.

Källa: Computer World Norge

Kommentarer
15 svar

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.