Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Att leva livet med Google Home Hub

Google Home Hub har ännu inte stöd för svenska, men om man kan acceptera det kan den smarta skärmen ändå en hel del. Vad kan och kan den inte göra? Andreas avlägger rapport om livet med Home Hub.

Google har tyvärr valt att inte inkludera den svenska marknaden i listan över länder där den smarta skärm-enheten Home Hub lanserats, men det hindrar inte 99-redaktionen från att testa den. Tack vare vår trevliga medlem @Spode som lånat ut sin privata enhet till oss har Andreas kunnat leva med en Home Hub i några veckor, och har lämnat upplevelsen med både glada överraskningar och irriterande tillkortakommanden.

Om Google Home Hub

Detta är Googles egna produkt för smarta skärmar där röstassistenten Google Assistent står i fokus. Den består av en 7 tum stor skärm och två mikrofoner som låter dig prata med Home Hub. Mjukvaran som driver Home Hub är faktiskt baserat på mjukvaran i Cast-plattformen och logiskt nog har den också stöd för just Chromecast och stöder multi-room audio. Den kan utöver Google Assistent även prata med andra Home-enheter i Googles produktutbud. Enheten konfigureras i Google Home-appen för mobilen. Kommunikation sker via Bluetooth 5. Den är dessvärre inte vatten- och dammtålig.

Stilig och kapabel hårdvara

Designmässigt är Home Hub typisk för Googles hårdvara i hemmet. Foten är täckt med samma vävda tygmaterial som övriga Home-enheter, och kan fås i tre olika färger. Resten av enheten är stöpt i ett vitt plastmaterial som andas samma avskalade återhållsamma designspråk som Google använder i alla sina produkter. Kontrollerna är få. Det finns ett volymreglage på enhetens bakre vänstra sida och ett reglage i den övre mittendelen som låter dig stänga av eller på mikrofonen.

En trevlig överraskning som slår mig direkt är hur bra den sju tum stora LCD-skärmen är. Google Home Hub är en relativt billig produkt, billigare än en Google Home, men trots detta är det en högkvalitativ skärm som används. Ljusstyrkan är riktigt bra och färgåtergivningen är förvånansvärt korrekt med tanke på priset för enheten. Den är inte bara ljusstark, den har också förmågan att anpassa sig väl efter hur belysningen är i rummet. När jag ska gå och lägga mig ser sensorerna ovanför skärmen till att skärmens ljusstyrka är så låg som möjligt, och i ett upplyst rum mitt på dagen ökas ljusstyrkan på rejält istället.

Jag är också positivt överraskad över hur bra mikrofonerna och högtalarna sköter sig. De två mikrofonerna är så kallade far field-mikrofoner, vilket innebär att de ska kunna fånga upp och tolka röstkommandon på längre avstånd. Detta gör de också riktigt bra. Jag har kunnat stå i ett annat rum på cirka sju till åtta meters avstånd från Home Hub-enheten och utan problem dela ut kommandon. Mikrofonerna har uppfattat och sorterat ut mina kommandon även när ljud och dialog från tv-program varit igång samtidigt.

Även högtalarna imponerar med tanke på hur små de är. De är riktade bakåt och lyckas nå imponerande hög ljudstyrka utan att krackelera. Ljudet är också ganska rent. Det är inte på något sätt en ersättare till ditt ljudsystem, men för att lyssna på musik medan du lagar mat i köket eller betalar räkningar i ett annat rum ger det en mycket trevlig musikupplevelse. Detsamma gäller om du vill lyssna på poddradio.

Enkel kontrollmetod

Sett till hur du använder enheten är proceduren precis som designen ganska enkel och avskalad. När den inte används visas klockslaget stort och tydligt med vit text på svart bakgrund, och när du trycker på skärmen kommer du till en startskärm som dels sammanfattar vädret, och dels visar den senaste aktiviteten på den högra sidan av startskärmen. Har du inte utfört någon aktivitet visas kalenderinformation där.

När det gäller konfiguration och menyer är det också en enkel och rättfram historia. Var du än är i gränssnittet kan du svepa in från skärmens vänstra sida för att återgå till startskärmen. Om du sveper upp från skärmens nedre del får du tillgång till inställningar för saker som skärmens ljusstyrka, ljudnivå, ställa in väckarklockan manuellt, med mera.

Om du istället sveper ner från skärmens övre del får du tillgång till hantering av anslutna enheter i hemmet. Här kan du tända och släcka lampor och ställa in deras ljusnivå, färgton med mera, eller välja vilka enheter du vill spela upp musik eller video på. Du kan även välja att skicka röstmeddelanden till anslutna enheter i hemmet. Det går också att titta på de rum du konfigurerat i Google Home-appen.

En personlig skärm

I egenskap av att vara en skärm som är ansluten till Googles tjänster är det kanske inte så förvånande att du kan välja att visa upp de bilder du har laddat upp till på Google Foto-tjänsten på skärmen. Bilderna kan roteras som skärmsläckare, och om du går in på en bild kan du välja att dela den med dina Google-kontakter direkt från Home Hub-skärmen.

Det finns många andra småfunktioner man kan använda för att göra den till sin personliga assistent, men många av dessa nyttjar inte skärmen specifikt. Du kan exempelvis be den att komma ihåg saker åt dig, exempelvis kan du säga till den "kom ihåg att jag lade nycklarna i den översta byrålådan". Dessa påminnelser kan vara pågående eller ske vid en viss tid. En funktion som faktiskt nyttjar skärmen är översättningar via Google Translate. Om du ber den översätta text från ett språk till ett annat underlättas lärandet av att både höra orden uttalas och se tillhörande text på aktuellt språk.

Om du känner dig vilsen över vad du egentligen kan göra med en Home Hub finns det utforskar-kort som guidar dig igenom några av de användningsområden som finns. För den som verkligen vill skräddarsy sin Home Hub-upplevelse går det även att skapa automatiserade IFTTT-flöden, men detta är tyvärr inte något jag kunnat utforska under min testperiod.

Planeringsvänlig utanför kontoret

En stor nytta i att ha en skärm kopplad till ens smarta assistent är utan tvekan när man vill interagera med sitt Google-baserade schema. Att säga till assistenten att visa upp vad som finns på schemat för dagen eller veckan är helt klart mycket smidigare och tydligare än att få det uppläst, och när man ska lägga till något är det också bra att se inlägget presenterat på skärmen för att snabbare snappa upp eventuella fel som introducerats, eventuell risk för krockar med andra händelser i schemat, med mera.

Men, det finns tyvärr en stor brist i detta system som dock bara gäller de som använder företagskonton av Google Apps-typ. Jag använder personligen bara mitt jobbkonto, som är ett Google Apps-konto, och lägger in personliga händelser i min personliga kalender i jobbkontot. Google Assistent kan inte hantera Google Apps-konton, vilket innebär att jag inte använder kalendern alls med Home Hub.

Det går att synkronisera sina Google Apps-konton med sitt vanliga Google-konto, men det är inte en smidig metod och inte något jag vill tvinga in bara för att kunna använda kalendern med Googles assistent. Förhoppningsvis är stöd för Apps-konton något som kommer tillkomma i framtida uppdateringar.

Inte helt köksvänlig

En Home Hub är i princip en Google Home med skärm, och det gör nog att många spekulanter är sugna på att använda den som en skärm i köket. Att kunna presentera och få recept upplästa på en skärm när händerna är upptagna med annat är en tilltalande tanke, men tyvärr är Home Hub inte särskilt väl lämpad för denna syssla i sin nuvarande form.

Dels har vi det redan nämnda problemet med att den inte pratar svenska, så att be om svenska recept är bara att glömma. Det går att be den om att visa recept på engelska, men inte heller denna hantering är helt optimal. Recept den hittar listas som kort med beskrivning och bilder där dessa finns tillgängliga. Vissa kort kan expanderas till större kort med mer text och bilder, och vissa tar dig till den tillhörande webbsidan. Webbsidor med recept är oftast inte anpassade för att laddas in på den ganska klena hårdvaran som sitter i en Home Hub, och både inläsningen av webbsidan och interaktionen med densamma är något slött.

En annan begränsning som kan göra Home Hub olämplig för användning i köket är att den inte är vatten- och dammtålig. Den som har sin Home Hub placerad väl utom räckhåll för eventuella vattenkällor, kryddstänk och annat köksrelaterat kladd behöver inte oroa sig för detta, men du som tänkt placera den mitt i smeten för att snabbt kunna följa instruktioner där du tillagar maten bör kanske omvärdera den tanken.

Samarbete med det smarta Google-hemmet

Google Home Hub är inte tänkt att verka i sin ensamhet, om Google får som de vill ska du helst sitta med en rad olika prylar med Googles smarta assistent inbyggd. Home Hub kan därför logiskt nog göra vad dess icke-skärmutrustade släktingar kan göra, exempelvis spela upp video på en Google Cast-utrustad tv eller Chromecast-enhet, eller skickade vidare musikuppspelning till en Google Home Max.

Precis som övriga smarta Google-prylar kan den också användas till att skicka vidare ljudkommandon till andra enheter i andra rum, så kallad multi-room broadcasting. Just den smarta skärmen har en begränsad funktion för just detta, men om du skulle ha nytta av att kunna sätta igång en video på Home Hub från ett annat rum kan den få en viss nytta.

Det går att hitta nyttan i en Home Hub med detta system, beroende på hur specifika behov du har. Om din partner vill få fram ett recept eller en instruktionsvideo för tillagningen av en viss maträtt i köket kan du säga till din ljudbaserade Home-enhet att detta innehåll ska visas upp på Home Hub-enheten, men det förutsätter också att din partner verkligen inte kan eller vill säga dessa kommandon själv.

Eftersom Google Home och Home Mini stöder svenska kan du på detta sätt kringgå bristen på stöd för svenska i Home Hub genom att säga till din ljudbaserade Home-enhet att spela upp receptvideos eller visa recept på din Home Hub. Du kan också börja spela upp en spellista på Youtube eller valfri musiktjänst på din Home Hub från köket om det skulle vara önskvärt.

De oväntat roliga överraskningarna

Jag som inte har levt med en Google Home-enhet i vardagslivet och endast testat dem tillfälligt i kontorsmiljö har hittat en del roliga överraskningar. En av dessa upptäckte jag när jag kom hem från en pressresa och spontant kläckte ur mig "Ok Google, I'm back". Home Hub hälsade då mig välkommen åter och började spela upp musik jag har gillat på Google Play Music, och i de fall där de var tillgängliga spelades även tillhörande musikvideos upp på skärmen.

Home Hub har också en del potential att kunna bli ett vettigt verktyg för barnens lärande, potential som tyvärr inte infrias i dagsläget. Ett exempel på detta är att den kan hjälpa till med läxan. Eftersom Home Hub inte är lanserad här kan den just nu bara ansluta till engelsktalande tjänster för läxhjälp, vilket förmodligen är en väldigt trevlig funktion för engelsktalande familjer, men i Sverige blir nyttan tyvärr begränsad.

En annan funktion som skulle kunna ha en utbildande funktion, men som inte riktigt har det än, är enhetens förmåga att läsa upp barnböcker från Google Play Store. Just nu läser den bara upp böckerna med röstuppläsning, men om Google skulle lägga till stöd för att berättandet visas upp med text också skulle barnen kunna höra berättelsen och se texten samtidigt. Det skulle kunna hjälpa till med läsförmågan på både svenska och engelska. Förhoppningsvis kan detta tillkomma i framtida uppdateringar av plattformen.

Kan den tvingas att bli svenskvänlig?

Google Home Hub är, likt andra smarta skärmar, just nu låst till det engelska språket trots att Googles assistent finns på svenska. Detta till trots har jag upptäckt att den faktiskt kan fås att förstå vissa svenska begrepp och enkla kommandon. En grundläggande svenskförståelse är att du kan namnge enheterna och rummen i ditt smarta hem med svenska namn, om än med vissa begränsningar.

Jag har tilldelat mitt vardagsrum det fantasirika namnet "Vardagsrummet", och när jag säger kommandot "Google, turn on vardagsrummet" förstår den detta, och läser även upp namnet med typiskt engelsktklingande uttal. När jag försökte namnge köket som just "köket" gick jag dock bet, och här fick namnet bli "Kitchen". Överlag fungerar det ganska bra att använda svenska namn så länge som man inte väljer något där uttalet är svårtolkat för en engelsktalande röstanalys.

Jag upptäckte lustigt nog att även andra kommandon kan tolkas på svenska, även sådana man själv inte tilldelat. Jag har under hela testperioden sagt "Ok Google, good night" för att aktivera nattrutinen. Men en kväll fick jag för mig att helt enkelt säga "Ok Google, god natt" och till min stora förvåning aktiverades nattrutinen även då. Längre och mer invecklade kommandon fungerar inte, men en grundläggande förståelse för svenska finns här faktiskt.

Slutsats – en medlem i mitt framtida hushåll

Trots att det finns en hel del saker som inte går att göra eller som fungerar osmidigt med smarta skärmar och Google Assistent, framför allt att vi ännu inte kan använda kombinationen på svenska, har jag definitivt fått blodad tand under upplevelsen.

Den faller definitivt in i kategorin "vardagslyx" eftersom den inte revolutionerar min digitala livsstil, men jag vet att den kommer lämna ett tomrum när den lämnas över till sin rättmätige ägare. Inför testet trodde jag att jag skulle använda skärmdelen betydligt mer, men det visade sig att det till 95 procent är röststyrning jag använder, och skulle klara mig med en vanlig Google Home.

Om produkter som Google Home Hub, Lenovo Smartscreen eller någon annan Google Assistent-kapabel skärm faktiskt lanseras på svenska marknaden kommer jag nog köpa en sådan, men till skillnad från tidigare kommer jag inte invänta dessa produkter hur länge som helst. Det är utan tvekan 2019 som blir året då Googles assistent flyttar in i mitt hem. Fast kanske inte nödvändigtvis med en smart skärm.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.