Homepod kan få Face ID

Apple har ansökt om patent på en röststyrd högtalare som har både ansiktsigenkänning och stöd för 3D-gester.

Apples smarta högtalare för hemmet heter Homepod, och har kanske inte tagit marknaden med storm, trots riktigt bra mikrofonupptagning och ljud i toppklass. En del av kritiken som framförs handlar om att priset är för högt jämfört med många andra högtalare med inbyggda röstassistenter.

Att döma utifrån patent som Apple ansökt om kommer nog Homepod även fortsättningsvis vara en högtalare i premium-segmentet, trots rykten om att också en billigare variant är på gång. Patentansökningarna beskriver nämligen avancerad teknik som ansiktsigenkänning och stöd för 3D-gester för att styra högtalaren.

Homepod nämns givetvis inte vid namn i dokumenten, men däremot en röststyrd assistent-enhet så som en bordshögtalare. 3D-gesterna är kanske det mest intressanta, där användaren skulle kunna ta kontroll över högtalaren med en särskild gest, och därefter till exempel ändra volymen genom att höja och sänka handen.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Tekniken bakom gesterna kan komma från företaget Primesense som Apple köpte redan 2013. Primesense-teknik låg bland annat bakom tillbehöret Kinect till Microsofts spelkonsol Xbox.

Ansiktsigenkänning

Vad gäller ansiktsigenkänning heter Apples teknik Face ID, och beskrivs helt enkelt som ett sätt för högtalaren att identifiera användaren, men också att mäta avståndet till den som lyssnar. Detta skulle bland annat tillåta att röstassistenten Siri delar med sig av privat information endast när rätt person ber om det. I dagsläget saknar Homepod helt stöd för att identifiera användare, och vill du ha tillgång till exempelvis din kalender får alla i familjen det.

Källa: Amerikanska patentverket

Läs mer:

Kommentarer
10 svar

Också podden den här veckan handlar om Samsung Unpacked. Ida och Andreas pratar om eventet, vad som lanserades och hur de hade det på sina respektive håll.

Med Samsungs storslagna Galaxy S10-lansering nyss avklarad tar veckans fredagsvideo en titt på reklamfilmerna för samtliga föregångare.

Razers första två telefoner har inte direkt rosat marknaden, och nu dyker det upp tecken på att företaget inte tänker fortsätta försöka.

Inför nästas veckas förväntade presentation bistår en Twitter-läcka med pressbilder på Nokias kommande flaggskeppstelefon.

Enligt uppgifter kan Apple släppa ett eget kreditkort tillsammans med Goldman Sachs. Kortet ska integreras med Apples Wallet-app och erbjuda funktioner för att hålla koll på hur mycket man spenderar.

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.