Google presenterar kryptering för enklare Android-telefoner

Tekniken som kallas Adiantum ska ge säkerhet genom kryptering till enklare telefoner som inte är utrustade med speciella kretsar för detta.

Majoriteten av dagens flaggskeppstelefoner är utrustade med systemkretsar där dedikerade säkerhetskretsar ser till att informationen på telefonen krypteras så att den inte kan läsas av obehöriga. Denna typ av säkerhet tenderar att saknas i billigare telefoner då kretsar för kryptering ofta saknas i dessa. Google vill att alla Android-användare ska kunna säkra sin information genom kryptering, och introducerar därför Adiantum i samband med Safer Internet Day.

De flesta telefoner vi kommer i kontakt med idag använder processorer som baseras på instruktionsuppsättningen ARMv8, där det ingår specifika instruktioner för kryptering via AES-standarden. Android kan dock köras på en mängd olika typer av enheter, på mindre köpstarka marknader där priser för telefonerna och därmed deras hårdvara måste vara enklare. I dessa telefoner används ofta kretsar som saknar instruktioner för hårdvaru-avlastning av kryptering, och det är detta Google har löst i mjukvara i form av Adiantum.

Android kräver kryptering av systemet sedan Android 6.0, men eftersom AES-kryptering är alldeles för tungt för systemkretsar som saknar instruktioner för detta har dessa telefoner varit undantagna från regeln. Med Adiantum har Google använt en annan typ av kryptering som används i för https-kryptering av webbtrafik. Denna kryptering är betydligt mer lättdriven och låter även relativt klena systemkretsar kryptera systemet.

Googles tester visar att Adiantym-krypteringen är fem gånger snabbare än om samma kryptering skulle göras med AES-256 på samma systemkrets. I Sverige är det tämligen ovanligt med så pass enkla telefoner att de saknar hårdvaruaccelerera kryptering, men att alla Android-användare får möjlighet att säkra sin information är hur som helst en trevlig utveckling.

Källa: Google Adiantum-presentation, teknisk genomgång

Kommentarer
3 svar

Också podden den här veckan handlar om Samsung Unpacked. Ida och Andreas pratar om eventet, vad som lanserades och hur de hade det på sina respektive håll.

Med Samsungs storslagna Galaxy S10-lansering nyss avklarad tar veckans fredagsvideo en titt på reklamfilmerna för samtliga föregångare.

Razers första två telefoner har inte direkt rosat marknaden, och nu dyker det upp tecken på att företaget inte tänker fortsätta försöka.

Inför nästas veckas förväntade presentation bistår en Twitter-läcka med pressbilder på Nokias kommande flaggskeppstelefon.

Enligt uppgifter kan Apple släppa ett eget kreditkort tillsammans med Goldman Sachs. Kortet ska integreras med Apples Wallet-app och erbjuda funktioner för att hålla koll på hur mycket man spenderar.

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.