Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Xiaomi Mi Mix 3 – en fullkomligt normal telefon

Xiaomis bidrag till den lite tråkiga men populära mellanklassen av mobiltelefoner heter Mi Mix 3, och är trendriktigt mycket telefon för pengarna. Men unika funktioner saknas, förutom selfie-kameran som göms bakom en lucka.

Under det senaste året har det inte direkt saknats alternativ för de som letar en potent och prisvärd smart mobiltelefon med Android som operativsystem. De flesta av dessa kommer också från Kina, till de mer framträdande kan nämnas Oneplus 6T och Honor View 20. Det har blivit dags att kika på Xiaomis bidrag till den mixen, lämpligt nog kallad Xiaomi Mi Mix 3.

Sammanfattning – bra, men utmärker sig inte

Xiaomi erbjuder här en i nästan alla avseenden helt vanlig smart mobiltelefon, utan särskilda akilleshälar men också utan saker som utmärker. Det enda som sticker ut (bokstavligt talat) är den framåtriktade kameran, men att fälla ut kameran genom att dra i skärmen blir snabbt gammalt och känns som en intressant lösning på ett problem ingen egentligen har.

Mi Mix 3 saknar de lyxigaste funktionerna så som vattentålighet och avancerad ansiktsigenkänning, men erbjuder en finfin bildskärm och trådlös laddning. Det är nog tillräckligt för de flesta, men det är svårt att hitta anledningar till att köpa Mi Mix 3 snarare än uppstickaren Oneplus 6T.

Positivt

+ Bra prestanda och bildskärm
+ Trevlig användarmiljö med stöd för svepgester

Negativt

− Att fälla fram kameran blir snabbt tråkigt
− Ej vattentålig

Det är alltså ingen lätt uppgift att göra en mobil som sticker ut i segmentet, och frågan är om Xiaomi lyckas övertyga köpare i västvärlden att lägga sina 6 000 kronor på Mi Mix 3 istället för någon av de andra inhemska konkurrenterna.

Om vi börjar med tekniska specifikationer och prestanda finns det inget särskilt att klaga på, men heller inget som förtjänar särskilt beröm. Processorn är föga förvånande Snapdragon 845 – mer eller mindre standard hos högpresterande Android-telefoner idag, och mängden primärminne och lagringsminne är pliktskyldiga 6 gigabyte respektive 128 gigabyte.

Huvudkamerorna är båda 12 megapixel med ett bländarvärde på ƒ/1,8 respektive ƒ/2,4 – och självklart med AI-förbättrad mjukvara som gör sitt för att försköna bilderna. Selfie-kameran är 24 megapixel med en stödkamera på 2 megapixel, och stöd för ansiktsigenkänning. Batteriet är på 3 200 mAh och stöd för snabbladdning finns. Trådlös laddning finns också, och här är det upp till 10 watt som gäller, alltså någorlunda kvickt.

Lägg Mi Mix 3 med baksidan uppåt, och utan att titta närmare kan du svårligen identifiera den bredvid en Oneplus- eller Huawei-telefon. Eller för den delen en Iphone. Inspirationen från Apples Iphone X-familj syns tydligt, och är varken nytt eller särskilt spännande. Det är fin byggkvalitet, rundade hörn och kanter samt en dubbel uppsättning kameror som är placerade på rad vertikalt. Det finns (givetvis) ingen hörlursport, och anslutningen som valts är (givetvis) USB-C.

Bildskärm och kamerapanel

För att hitta något utmärkande drag krävs det att man vänder telefonen åt andra hållet och betraktar bildskärmen. Här finns nämligen varken skärmflärp eller den nya trenden med kamerahål. Det enda som finns är en bildskärm på 6,39 tum, som tack vare tunna kanter upptar inte mindre än 93,4 procent av framsidan.

Hur stor grej det är att slippa en kamera som tar upp skärmyta skiftar givetvis från individ till individ. Somliga avskyr allt som täcker skärmen – oavsett om det är flärpar eller kantramar. Andra tänker inte på det, och återigen andra tycker att kamerahål och flärpar kan vara ett av få sätt att skapa en personlig och iögonfallande produkt i en tid när alla mobiler är tvålhala rundade blanka monoliter. Ett lager aluminium med bildskärm svept runt ett batteri.

Jag tillhör den sistnämnda kategorin. Ingen telefon med skärmflärp jag använt har stört mig i praktisk användning, och följaktligen känns det heller inte som en stor skillnad att Mi Mix 3 saknar det. Det som däremot är en stor skillnad är att det krävs en handrörelse för att komma åt den framåtriktade kameran – för det finns givetvis en, det är bara det att den är dold bakom skärmen och fälls fram på en liten panel.

Andra mobiler har tidigare haft samma lösning, men då har panelen varit motoriserad. Här krävs att du lägger tummen på skärmen och drar neråt. Detta fäller fram kameran, och resulterar dessutom i en rolig ljudeffekt (som går att ändra) och att skärmen blinkar till lite futuristiskt. Det är förmodligen enbart upphovsrätten som hindrat Xiaomi från att bygga in ljudet från kommunikationsapparaten i gamla klassiska Star Trek, för det är ungefär så det känns. Ljudet går också att stänga av helt.

De första tre fyra gångerna är det riktigt roligt, och mekaniken känns tålig nog att jag inte oroar mig för att slita ut telefonen. Men redan efter en dag är det en liten men märkbar börda att behöva dra fram kameran varje gång jag ska genomföra ett videosamtal eller bara vill ta en selfie i gynnsam vinkel. Jag tycker helt enkelt inte att den här mekaniska anordningen är särskilt elegant, och därtill är den en lösning på ett problem jag inte tror många har.

Det finns visserligen en logik i att selfie-kameran som de flesta nog inte använder särskilt ofta, inte upptar värdefull skärmyta. Men att därmed också tappa ögonblicklig ansiktsigenkänning gör det hela till en dålig kompromiss. Nu är dock ansiktsigenkänningen i Mi Mix 3 inte av det säkrare slaget, och tillåter inte exempelvis identifiering med mobilt Bank ID. Men det känns förvånansvärt bökigt att behöva låsa upp telefonen med en fingeravtrycksläsare på baksidan. Så snabbt gick det alltså för mig att vänja mig vid upplåsning med ansikte.

Bildskärmen är å andra sidan riktigt trevlig, med AMOLED-teknik och en upplösning på 2 340 x 1 080 pixel. Ljusstyrkan är bra, färgåtergivningen är bra (såvitt jag kan bedöma) och inget skäl att klaga finns. Men ytterst få telefoner idag har en dålig bildskärm, så även här får Mi Mix 3 svårt att utmärka sig som särskilt bra.

Mjukvaran

Operativsystemet är – självfallet – Android 9 Pie, men med Xiaomis användargränssnitt MIUI 10 ovanpå. I korthet tycker jag inte gränssnittet är att föredra framför en renodlad Android-miljö, men det finns heller inget särskilt att gnälla på. Det ser ganska välpolerat ut för att vara Android, och eftersom detta är en kinesisk tillverkare är inspirationen från Apples IOS inte något man försöker dölja utan snarast en finess. För min del är det framförallt trevligt att ha vettigt stöd för svepgester på skärmen.

Trots att fernissan är tydligt inspirerad av IOS är det ändå fråga om Android i grunden, och det innebär att det mesta går att ställa in eller ändra om efter eget tycke. Gillar du exempelvis inte ljudet kamerapanelen gör när den fälls fram kan du ändra till ett annat. Gillar du inte vad svepgesterna gör kan du ändra.

Det finns rentav ett särskilt "spelläge" att aktivera som ska ge prestandan en extra skjuts, men jag kan tyvärr inte märka någon praktisk skillnad överhuvudtaget. Spelläget kan också förhindra att telefonen byter nätverk och skicka alla inkommande telefonsamtal direkt till handsfree. En intressant, men i praktiken inte jätteanvändbar funktion.

Betydligt roligare är det som kallas "Second Space" vilket fungerar i princip som ett andra användarkonto för telefonen. Här kan du lagra en egen uppsättning appar, bilder och filer – och rentav sätta en separat lösenkod för att få åtkomst. Detta är något jag gärna skulle vilja se vidareutvecklas, och andra tillverkare får gärna haka på.

Inget dåligt köp

Det känns nästan orättvist att inte vara särskilt imponerad av Xiaomi Mi Mix 3. Trots allt är det väldigt mycket telefon man får för pengarna. Men två saker ligger Mi Mix 3 i fatet; dels har andra tillverkare också nått den här nivån, och dels finns det en del funktioner jag verkligen saknar från min vardag med marknadens dyrare flaggskeppsmobiler.

Att både Oneplus och Huawei har kompetenta mobiler i samma prisklass gör att Xiaomi måste visa upp något extra för att sticka ut. Tyvärr är tricket att fälla upp selfie-kameran inte det, och trots att mjukvaran MIUI 10 är trevlig att använda är det inte heller nog för att fälla avgörandet. En del konsumenter med en budget på runt 6 000 kronor kommer säkert tilltalas av Mi Mix 3 framför Oneplus 6T och andra inte, medan ytterligare andra kommer välja Honor View 20. De som föredrar IOS kommer istället sikta på Iphone XR för några tusenlappar mer, eller gå på en äldre modell från Apple. Det är helt enkelt så att fastän Mi Mix 3 inte är dålig har den ingen uppenbar fördel jämfört med konkurrensen – det har släppts för många prisvärda lurar på sistone.

Det andra bekymret handlar om det jag ännu inte får i den här prisklassen. Mi Mix 3 är inte vattentålig och den saknar säker ansiktsigenkänning. Skärmen vaknar inte när jag petar på den (Uppdatering: Jag har i efterhand fått veta att det går att aktivera funktionen i inställningarna, och dubbelknacka för att väcka skärmen). Var för sig är det här inga stora invändningar, men det är saker jag vant mig vid och som jag saknar. Men för de allra flesta är det här en mobiltelefon som är bra nog, och det var inte länge sedan både OLED-skärm och fingeravtrycksläsare var enbart premium-telefoner förunnade.

Xiaomi Mi Mix 3 är en fullkomligt normal telefon. Men fullkomligt normal nuförtiden är faktiskt väldigt bra. Det går att göra en riktigt trevlig telefon idag som kostar under 7 000 kronor, och det stora problemet för Xiaomi är att andra också kan göra det.

Läs mer:

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.