Apple tar patent på förbättrad Face ID

Den förbättrade tekniken ska göra det omöjligt att kringgå säkerhetssystemet med exempelvis 3D-utskrivna ansikten.

När Apple introducerade Iphone X blev det också starten på två större förändringar i Iphone-familjen: en skärm som täcker majoriteten av telefonens framsida och offrar hemknappen, samt upplåsning av enheten via 3D-avläsningstekniken Face ID. Trots att tekniken ännu anses som mycket säker har den knäckts av trägna försök, men ett nytt patent från Apple antyder att företaget vill säkra tekniken ytterligare.

Läs också: Face ID kan luras med 3D-utskriven mask Patentet i fråga är tänkt att minska risken för att illvilliga användare ska kunna kringgå säkerheten i Face ID genom att skriva ut en 3D-mask, vilket inträffade under 2017 kort efter att Iphone X lanserades. Det ska tilläggas att detta var en sofistikerad metod och det är få som har kapaciteten att skriva ut så pass avancerade 3D-modeller att Face ID ska kunna luras. Att skapa modellen kostade tusentals kronor, krävde en 3D-skrivare och tillgång till bra bilder på personen vars ansikte skulle modelleras, och flera delar av modellen fick dessutom göras för hand.

Så här såg det ut när en 3D-utskriven mask användes för att lura Face ID-tekniken i Iphone X.

Patentet för den förbättrade tekniken är inte glasklar i exakt hur den har förbättrats, men texten kan tolkas som att systemet nu kommer kräva någon form av muskelrörelse i ansiktet som ska läsas in utöver kombinationen av avläsningar i 2D och 3D. Texten beskriver också hur den nya tekniken ska använda sig av en slumpartad sekvens av avläsningar, till exempel att läsa av vissa punkter med en tvådimensionell kameraavläsning och vissa punkter med den infraröda 3D-sensorn, för att på så sätt göra det lättare att upptäcka om det är en statisk modell eller ett faktiskt ansikte som befinner sig framför kameran.

Det är däremot oklart om den förbättrade tekniken kommer göra Face ID bättre på att kunna se skillnad på tvillingar, något den befintliga tekniken har svårt för. Patentet lämnades ursprungligen in några månader efter lanseringen av Iphone X, så det är ingen omöjlighet att vi kan se den redan i höstens lansering av nya
Iphone-modeller.

Källa: Amerikanska patentverket USPTO, Patently Apple

Kommentarer
1 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.