Uppskruvad förväntan på pressat Samsung

Samsungs mobildivision hotas från två fronter, och onsdagens Unpacked måste leverera både en attraktiv premiumtelefon och en riktigt bra och prisvärd lur i mellanklassen.

Samsung står inför ett ovanligt betydelsefullt Unpacked-event på onsdag. På mobilsidan har företaget alltid varit spretigt, med ett brett och ibland rörigt utbud av modeller i olika varianter. Nu måste Samsung göra det svåra att både leverera konkurrenskraftiga alternativ på flera fronter, och samtidigt göra utbudet överskådligt och tydligt för kunderna.

Samsung måste nu leverera på flera fronter Jämfört med konkurrenten Apple har Samsungs mobildivision varit något av en berg- och dalbana vinstmässigt de senaste tio åren. Låt oss tillfälligtvis bortse från att Samsung är så mycket mer än bara mobiler; det är en gigantisk koncern som gör allt från tvättmaskiner till militär utrustning, och ja även bildskärmar och minnen som större delen av mobilvärlden använder sig av. Men om vi fokuserar på mobiltillverkningen har Samsungs Galaxy-familj växlat mellan att vara dyra lyxiga lurar med spjutspetsteknologi eller på marknaden avfärdade sömnpiller till flaggskepp med påtagliga brister i till exempel batteritid eller kameraupplevelse.

Tvåfrontskrig

Den stora utmaningen för Samsung just nu är att företaget angrips från två håll. Det dyra premium-segmentet har dominerats av Apple och Iphone, och även på Android-sidan har Huawei och Google lanserat egna flaggskepp som till både prestanda och funktion har utmanat Samsung om titeln "Android-mobilernas konung". Det andra hotet kommer underifrån, där framförallt kinesiska tillverkare har prispressat och lanserat ett antal riktigt attraktiva mellanmodeller, med funktioner som för bara något år sedan varit begränsade till de lyxigaste modellerna. OLED-skärmar, ansiktsigenkänning, snabbladdning och trådlös laddning finns nu i telefoner från Oneplus, Xiaomi och Huawei, och Galaxy-telefonerna har haft svårt att konkurrera när man ser till vad man får för pengarna.

Det har helt enkelt aldrig tidigare funnits så många dugliga lurar att välja mellan för den som är ute efter en kompetent Android-telefon, i prisklasser från 6 000 och upp till superklassernas 15 000 kronor. Som landet ligger just nu är Samsung svårligen den främste i någon av dessa kategorier. Undantaget är möjligtvis Galaxy Note S9, som tack vare sin unika funktion med digital penna sticker ut, och har en ovanligt lojal skara fans. Men inte heller det räcker för att dominera marknaden.

Samsung behöver nu presentera ett flaggskeppsalternativ som är lika bra eller bättre som Iphone XS, Pixel 3 och Huawei Mate 20 Pro. De skulle också behöva en mellanmobil som är lika prisvärd som Xiaomi Mi Mix 3, Honor View 20 och Oneplus 6T – och gärna då med någon unik funktion som kan locka kunder. Det är inte att begära lite.

Fokusera på användarbehov

Vad det verkar har dock Samsung planer på att åtminstone försöka fylla både lyx- premium- och mellanklassen på onsdag. Galaxy S10 och Galaxy S10 Plus blir flaggskeppen, och lär vara resultatet av ett Samsung som tar i från tårna för att överträffa förra årets S9. Varianten Galaxy S10E blir ett nedbantat alternativ för de budgetmedvetna, men om den hamnar närmast Oneplus 6T eller Iphone XR i pris vet vi inte. Så slutligen då jubileumsmodellen av S10 Plus med kodnammet Beyond X, som enligt uppgift ska kosta en förmögenhet och absolut inte vara en mobil "för de flesta".

Utöver det hägrar också en ännu mer nishad mobil, nämligen den omtalade Galaxy F med en vikbar skärm. Även här lär prislappen bli ordentligt hög, och jag är själv skeptisk till om tekniken i dagsläget är redo för något som inte bara är coolt utan också praktiskt användbart. Men det är också en av sakerna jag tycker är roligt med Samsung – de är ofta först på marknaden med ny teknologi, som inte alltid är riktigt färdigbakat. På så vis blir Unpacked-eventen ett glamoröst teknikdemo, där optimismen från scenen vida överträffar det som sedan är användarnas erfarenhet när produkterna hamnar i deras händer.

Men den här gången hoppas jag framförallt på att Samsung ska presentera en samling mobiler där huvudfokus ligger på användarnas behov av praktiska funktioner och en hög grad pålitlighet. Och därefter en nypa av ny cool teknologi för att skapa den där extra wow-faktorn som också behövs.

Läs mer:

Kommentarer
23 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.