Microsoft visar upp Hololens 2 – tänkta för fabriksarbetare

Microsoft visar upp en tidig version av Hololens 2, deras nu förbättrade AR-glasögon. Den tänkta målgruppen är fabriksarbetare som ska ges interaktiva instruktioner medan de exempelvis skruvar ihop saker.

Microsoft har under lång tid arbetat med ett par AR-glasögon (augmented reality, eller förstärkt verklighet på svenska) som de kallar för Hololens. Nu jobbar de för fullt på version 2 och har börjat visa upp en tidig version för bland annat media.

Hololens 2 ska enligt uppgift sitta mycket bekvämare och kännas naturligare att använda. Glasögonen har blivit bättre på alla viktiga sätt, bland annat erbjuds nu ett bredare synfält och Hololens 2 är bättre på att upptäckta riktiga fysiska objekt i rummet. Skärmtekniken har dessutom arbetats om från grunden.

Dieter Bohn på The Verge har fått prova och fick då hjälp av glasögonen att reparera en produkt. Hololens 2 kunde visa att en skruv saknades, leda honom till rätt hög med skruvar i rummet och visa hur och var den skulle monteras. Målgruppen för Hololens 2 är just fabriksarbetare som ska kunna få just den här typen av interaktiv vägledning genom sina arbetsuppgifter.

Hololens 2 kan förbeställas nu och kostar då 3 500 dollar, omkring 32 500 kronor. De första leveranserna ska ske "senare i år". Microsoft har beslutat sig för att bara ta emot beställningar från företag som vill använda produkten bland sina arbetare. Det finns inte ens något utvecklarkit av Hololens 2 om du blev sugen på att utveckla tjänster för dem.

Källa: The Verge