Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Samsung Galaxy S10 Plus träffar rätt på nästan alla punkter

De mest uppmärksammade egenskaperna är kanske inte så intressanta eller lyckade, men Galaxy S10 Plus är en återvändo till storform för Samsung.

Samsung har ett par tuffa år bakom sig. Efter att i princip ha dominerat Android-marknaden som den enda riktiga konkurrenten till Apples Iphone började företaget tappa i och med lanseringen av Galaxy S8-familjen, vilket sammanföll med att flera kinesiska telefontillverkare började växa rejält internationellt.

På den rådande telefonmarknaden har aktörer som Oneplus, Huawei och på senare tid Xiaomi börjat dra åt sig allt mer uppmärksamhet och kunder. Årets lansering av Galaxy S10-familjen har därför blivit extra viktig. Samsung måste nu lansera telefoner som dels imponerar jämfört med föregångarna, och dels lockar tillbaks kunder som övergivit skeppet till förmån för konkurrenterna.

Om Galaxy S10 Plus kommer lyckas med detta vet jag inte, men vad jag kan säga är att det är en väldigt imponerande telefon som råder bot på nästan alla brister från tidigare modeller.

Ett flaggskepp utan stora kompromisser

Det som imponerar med Galaxy S10 Plus handlar inte om det som fått så mycket uppmärksamhet inför lanseringen. Fingeravtrycksläsaren och skärmhålet är undermålig respektive ointressant.

Vad som däremot gör det till en väldigt bra telefon är den välsvarvade och funktionsfyllda mjukvaran i One UI tillsammans med den snygga och likvärdigt funktionsfyllda hårdvaran. Galaxy S10 Plus är väldigt bra på nästan allt, en nästan helt kompromisslös premiumtelefon.

Plus:
+ One UI är en rejäl uppgradering
+ Marknadens bästa skärm är en fröjd
+ Bra batteritid och laddningsalternativ
+ 3,5 millimeters hörlurskontakt lever vidare
+ Snygg och välbyggd konstruktion
+ Samsung Pay fortfarande unikt på Android

Minus:
- Fingeravtrycksläsaren är besvärlig
- Vidvinkelkameran kan bråka i besvärlig belysning
- Strömsparläget kan bråka med trådlös kommunikation

Med skärmen i centrum

En egenskap som onekligen stod i centrum vid lanseringen av S10 var skärmen, eller snarare hur den använder skärmhål för att täcka så mycket som möjligt av telefonens framsida. Galaxy S10 Plus använder sig av två främre kameror som huserar i ett avlångt hål på skärmens övre högra del. Detta gör det möjligt för skärmen att täcka hela 93,1 procent av telefonens framsida, och huruvida skärmhålet är något bra eller dåligt är en högst individuell fråga. Jag stör mig personligen inte på den.

Att skärmen utgör en så stor del av telefonens framsida gör att den 6,4 tum stora skärmen ändå får plats i en telefon som är mindre än Galaxy Note 9 med samma skärmstorlek, och ungefär lika stor som en Galaxy S9 Plus, som bara hade en 5,8 tum stor skärm. Skärmupplösningen är 3 040 x 1 440 pixel och den skryter med bländande 1 215 nits stark ljusstyrka, vilket utöver att den kan blända dig ger otroligt imponerande bild- och videoupplevelse med HDR-material. Samsung använder också skärmen för att bjuda på en del läckra detaljer, som att en pulserande färgremsa kan svepa längs med skärmens kanter när du får ett SMS.

Den omtalade fingeravtrycksläsaren

Inför lanseringen skvallrades det också en hel del om lösningen för fingeravtrycksläsaren som skulle vara inbyggd i skärmen och bygga på en lösning där ljudvågor studsar mot fingrarna. Detta visade sig stämma, men tyvärr får jag rapportera att den inte är utan sina bekymmer. När jag lärt mig att jag behöver trycka lite hårdare än normalt blir det bättre, men allt för ofta misslyckas avläsningen och jag får istället förlita mig på ansiktsavläsningen som inte delar den gedigna säkerheten hos fingeravtrycksläsaren.

Samsungs ansiktsavläsning fungerar bra här, bättre än tidigare, men det är en 2D-baserad lösning som inte kan mäta sig med Apples Face ID-lösning eller den ljudbaserade fingeravtrycksläsaren som lagrar fingeravtrycken i Samsungs krypterade Knox-miljö. Jag hoppas på en väsentligt förbättrad version av den här tekniken till nästa telefon, eller hellre en gedigen Face ID-variant med biometrisk ansiktsavläsning från Samsung.

Den förväntade teknikjätten

Galaxy S10 Plus delar mycket designmässigt med sina föregångare, med undantag för de mindre kanterna runt skärmen som tidigare nämnda kamerahål gör möjligt. Den glastäckta baksidan ser återhållsamt läcker ut med den vita färgen i vårt testexemplar, och skärmen som kröks ner i metallkanterna skapar en helhet som känns lika lyxig som prislappen skvallrar om.

På insidan tickar systemkretsen Exynos 9820 och 8 gigabyte primärminne, och lagringen kan gå från 128 gigabyte till hiskeliga 1 terabyte i den dyraste konfigurationen. Detta kan dessutom kompletteras med minneskort på 512 gigabyte, så brist på lagringsutrymme är inte en aspekt du behöver ta i beaktande om du funderar på att investera i en Galaxy S10 Plus. Samsung har också glädjande nog uppfyllt tidigare löften om att 3,5 millimeters hörlursporten inte ska försvinna. Toppen för de som fortfarande använder hörlurar med sladd.

En trevlig nyhet är också att den fysiska Bixby-knappen på telefonens vänstra sida numera kan mappas om till andra funktioner. Detta är en del av den nya mjukvaran One UI, vilket innebär att även äldre telefoner som får mjukvaran får samma möjlighet. Du kan dock inte välja att koppla på en annan virtuell assistent som Google Assistent eller Amazon Alexa, så en viss Bixby-protektionism råder ännu.

Batterimässigt ett steg framåt

En av de egenskaper vi kritiserade allra mest med Galaxy S9 var batteritiden. Den var något bättre med plusmodellen, men inte heller där övertygade den. Lyckligtvis är detta inte ett problem med Galaxy S10 Plus vars batteri skryter med hela 4 100 milliamperetimmars kapacitet. Det är till och med något större än vad höstens jätte Galaxy Note 9 kunde skryta med, och i praktiken leder detta till en telefon du kan använda flitigt under en hel arbetsdag utan att oroa dig för batteritiden.

Du som vill uppnå bästa möjliga batteritid har ett antal batterilägen att välja mellan. Prestandaläget krämar på med högsta skärmupplösningen och en processor som får jobba på så snabbt den bara mäktar med. Jag har kunnat använda telefonen i prestandaläget och ändå tagit mig igenom en arbetsdag, men när jag skulle använda telefonen för att täcka en mässa fick jag aktivera det optimerade strömsparläget vilket sänker upplösningen och skärmstyrkan för ytterligare några timmars batteritid.

Under detta finns medium och maximalt strömsparande. Samtliga batterisparande lägen kan dessutom kompletteras av ett adaptivt batteriläge som anpassar systemets prestanda efter hur du använder telefonen. Detta läge anpassar alltså prestanda baserat på det batterisparande läge du valt. Under mitt testande har jag inte riktigt kunnat utröna exakt hur stor skillnad detta läge gör, men det kan vara något som får större effekt desto länge du använder telefonen. En effekt av strömsparlägen jag tyvärr upptäckt är att prestanda för trådlös kommunikation kan påverkas ganska rejält om du valt någon av de tyngre batterisparande lägena.

Batterisparande som ställer till det

På mediumnivån upplevde jag svåra störningar i kommunikationen mellan telefon och de Galaxy Buds-hörlurar jag testat parallellt med telefonen. Dessa problem är mer ovanliga när det optimerade batteriläget, men det är bara på prestandanivån som problemen inte dyker upp alls. Jag vet inte vad det är som orsakar problemen, men diverse strul i batterisparlägen är ett återkommande problem för Samsung och det är synd att så är fallet även här. Men lyckligtvis är batteritiden fortfarande så pass bra i prestanda- och optimerat läge att detta inte blir en särskilt allvarlig brist.

Utöver snabbladdning via sladd kan Galaxy S10 Plus också snabbladdas trådlöst med 20 watts effekt. Vi har tyvärr inte haft tillgång till en laddare som kan ladda med denna effekt under testandets gång, men då den trådlösa laddningen går snabbt med vår futtiga 7,5 watts trådlösa laddare bör det gå rasande snabbt när en variant på 20 watt blir tillgänglig.

Samsung erbjuder här också omvänd trådlös laddning kallad Wireless Powershare, liknande det Huawei introducerade med Mate 20 Pro i höstas. Det kan användas bland annat till att trådlöst ladda tillbehör, exempelvis laddningsfodralet till Galaxy Buds-hörlurarna. Det är ett bra exempel på att den omvända trådlösa laddningen gått från kul gimmick-funktion till genuint användbar.

Bra kamera, men inte ledande

På kamerafronten har Samsung valt att hoppa på trenden med flera kameror, istället för att hålla sig till två kameror som man gjort tidigare. Här har normalkameran och telefotokameran kompletterats med en supervidvinkel som kan fotografera med 103 graders synfält. Både normalkameran och vidvinkelkameran fångar väldigt imponerande bilder, och det finns gott om inställningar för hur bilderna ska hanteras. Telefotokameran är bra utan att imponera jämfört med främsta konkurrenterna.

Det senaste året har nästan alla telefoner presenterats med "AI-funktioner", särskilt gällande kameran. I många fall har det handlat om att kameran ska kunna känna igen olika scener och anpassa inställningarna efter detta, vilket i min mening sällan är användbart. Men med kameramjukvaran i Galaxy S10-familjen introduceras faktiskt genuint användbara "AI-funktioner". En sådan är fotoförslag som identifierar vilken punkt i scenen du bör fokusera på för bästa möjliga komposition, och den visar även en horisontlinje som hjälper dig undvika foton med skeva vinklar.

För dig som är en flitig användare av Instagram finns det nu ett dedikerat läge för tjänsten i kamera-appen, så du slipper gå till Instagram-appen för att lägga upp bilderna du tagit. De två främre selfie-kamerorna låter dig fota i normal-läge och vidvinkel, och stöder precis som de bakre kamerorna videoinspelning i 4K. Till skillnad från de bakre kamerorna ger dessa däremot inte exceptionellt bra resultat. Det är inte dåligt på något sätt, men inte heller något som kommer blåsa dig av stolen.

Marknadsledande videoinspelning

Även när det gäller videoinspelning är kameran fullsmockad med funktioner. Videoinspelning kan växla mellan alla tre kamerorna, och kan dessutom få hjälp av en optisk bildstabilisering som använder "AI" för att förutse hur kameran kommer förflyttas och kompensera för detta. Resultatet är imponerande bra och i kombination med de tre kameralägena är det möjligt att få till riktigt proffsigt videomaterial med bara telefonen. Här finns också lägen för slowmotion och ultraslowmotion som fångar 960 bilder per sekund.

En annan nyhet på videofronten är att kameran kan spela in video i det nya formatet HDR10+. Kortfattat är detta en förbättring av HDR10-standarden som gör färgerna i videoinnehållet mer dynamiskt än de statiska inställningarna i HDR10. Vad detta innebär i praktiken är att Galaxy S10 Plus kan spela in HDR-video där innehållet sedan kan justeras på den enheten som ska spela upp materialet.

Det är en trevlig funktion för framtiden, men just nu är det inte särskilt många skärmar eller tv-apparater som kan spela upp HDR10+, och de videofiler du spelar in i detta format kan inte delas på sociala medier eller redigeras i appar som inte stöder formatet. Funktionen har också en stämpel i inställningarna som visar att den är experimentell, så nyttan i detta kommer nog visa sig först om något år eller mer.

One UI – den skinande stjärnan i galaxen

Samsungs hårdvara har med få undantag hyllats, men detsamma kan inte sägas om dess tillhörande mjukvara. Användarmiljöerna har ofta varit både slöa och nerlusade med onödiga gimmick-funktioner. Uppdateringar till nya Android-versioner har dessutom tagit lång tid och inte sällan dragits med buggar. Med Galaxy S10 växlar Samsung över till den nya användarmiljön One UI, med Android 9 i botten, och detta är en rejäl förbättring av både prestanda, funktionsutbud och användargränssnitt.

En del i det förbättrade gränssnittet är att menyernas och apparnas funktioner har flyttat ner på skärmens nedre del, medan skärmens övre del används till att förmedla information. Det kanske inte låter som en revolution, men faktum är att det gör telefonen betydligt smidigare att använda med enhandsfattning, särskilt en modell av det större formatet som Galaxy S10 Plus. Mängden små och användbara funktioner som finns spridda i One UI är för många för att nämna alla, men tillsammans gör de att mjukvaran blir ett direkt säljargument för Galaxy S10-familjen jämfört med konkurrenterna. En riktigt rolig förbättring från förra året!

Ett exempel på de många användbara funktionerna är integrationen av Smartthings i systemet. Det är dels en app där du kan konfigurera ditt smarta hem, skapa rum och scener med tillhörande automatiseringar, men det är också en integrerad kontrollpanel i notismenyn. När du har konfigurerat hemmet kan du snabbt svepa fram kontrollpanelen och styra hemmet direkt från hemskärmen utan att gå via appen. Utöver att styra det smarta hemmet kan telefonen även anslutas till exempelvis Samsungs tv-apparater för att användas som fjärrkontroll, med mera.

Dex har vuxit till sig

En del av One UI som inte fått särskilt mycket uppmärksamhet hittills är skrivbordsläget Dex, som fått ett litet ansiktslyft och experimentellt stöd för att tvinga alla appar till fullskärmsläge. Ett tidigare problem med Dex har varit att endast en ganska liten del av app-utbudet fungerat bra tillsammans med Dex-läget. Många appar var begränsade till att köras som vertikala app-fönster, vilket för det mesta fungerade tveksamt i skrivbordsläge. I One UI kan du nu aktivera ett experimentellt läge som placerar knapp för fullskärmsläge i alla app-fönster.

Det är inte alla appar som fungerar med detta heller, men under mitt testande har det varit ganska få appar som inte fungerar alls. Majoriteten av apparna jag testade med fungerade alldeles utmärkt i fullskärmsläge, och till största delen kändes det faktiskt som att ha en telefonupplevelse i skrivbordsformat. Den uppgraderade användarupplevelsen i Dex-läget gör också sitt för att skapa en smidig och imponerande helhet som Samsung borde göra mer väsen av än de gör.

En återvändo till storform

Det är verkligen synd att fingeravtrycksläsaren är så besvärlig, åtminstone för mig, för det är den enda riktigt stora bristen med Samsung Galaxy S10 Plus. Telefonen är både snygg och välbyggd, prestandan är i toppklass och skärmen är återigen det allra bästa du kan hitta på marknaden. På kamerafronten utklassar den kanske inte huvudkonkurrenten Huawei Mate 20 Pro, men den levererar ändå en lösning som är i toppskiktet och Samsung-användare kan till slut fotografera vida vyer tack vare vidvinkelkameran.

Den läckra glasyren som knyter ihop det hela till en suverän telefon är dock One UI. Här har Samsung både stöpt om gränssnittsfilosofin i mjukvaran till något som är betydligt trevligare att använda, och fyllt denna mjukvara med en rad genuint användbara funktioner. Besvärlig säker upplåsning av telefonen är det enda som håller Galaxy S10 Plus från att vara min ohotade favorittelefon våren 2019. Konkurrenter som Huawei får nu en tuff uppgift i att utmana den här kombinationen av hårdvara och mjukvara.

Läs också:

Samsung Unpacked: Det här är Galaxy S10

Kommentarer
34 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.