Huawei öppnar center för cybersäkerhet

Huawei vill se mer globalt samarbete runt säkerhet i mobiler och datanätverk. Nu öppnar den kinesiska telekomjätten ett nytt center för cybersäkerhet i Bryssel.

Huawei har något av en splittrad närvaro i medias rampljus just nu. Å ena sidan får det kinesiska företaget mycket uppmärksamhet för sin vikbara mobiltelefon Mate X som visades förra veckan under MWC19, och inom några veckor lanseras nästa flaggskeppsmobil P30 Pro. Å andra sidan är Huawei inblandade i de handelspolitiska spänningar som finns mellan USA och Kina, och flera länder överväger att hindra företaget från att bygga ut 5G-teknik av farhågor för kinesiskt spionage.

Det vore därför inte så konstigt om Huawei vill frigöra sig från den kinesiska kopplingen i så stor utsträckning som möjligt, och få erkännande i västvärlden. Idag öppnar Huawei ett nytt center för cybersäkerhet i Bryssel, där myndigheter och andra aktörer inom telekombranschen bjuds in för att samarbeta om säkerhet, etablera gemensamma standarder och utveckla ny teknik.

Kenneth Fredriksen är vd för Huawei Sverige, och säger så här i ett pressmeddelande om det nya centret som kallas Cyber Security Transparency Centre:

– Säkerhet i världens mobiltelefonsystem är en utmaning för alla. [..] Vårt nya center i Bryssel blir en viktig plattform för oss där vi öppet och i direkt samarbete kan bidra med vår kompetens inom cybersäkerhet.

Det nya centret erbjuder testmiljöer för olika typer av mobil teknologi, och ger tillgång till både Huaweis produkter samt testverktyg, dokumentation och support. Under devisen "Säkerhet eller inget" ska inbjudna kunder och andra organisationer kunna utföra egna tester och verifiera säkerheten i Huaweis system.

Under öppningsceremonin deltog representanter från ett flertal organ, exempelvis EU, branschorganisationen GSMA och World Economic Forum.

Källa: Huawei

Läs mer:

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.

Apple kan följa upp veckans lanseringar av Ipad och Imac med en ny Ipod Touch idag, enligt källor.

Efter en EU-dom med höga böter börjar Google snart att fråga EU-användare vilken webbläsare och sökmotor de vill använda.

Stadia heter Googles nya speltjänst, där spel strömmas från molnet genom en Chromecast till din tv. Tjänsten kommer i år till USA, Kanada och Europa.

Ica har en alldeles egen röstassistent vid namn Monica som via Google Home kan hjälpa dig med att skapa inköpslistor eller tipsa om vad du ska äta till middag. Så här funkar den.

Google uppges förbereda budget-varianter av Pixel 3 och Pixel 3 XL, med påfallande mycket funktionalitet bibehållen från de dyrare syskonen.