Disneys filmtjänst förändrar företaget i grunden

Filmtjänsten Disney Plus närmar sig, och företagets vd Bob Iger lovar nu att tjänsten ska erbjuda alla tecknade Disney-filmer. Det är en ordentlig förändring mot tidigare affärsstrategi.

Det finns redan fler exklusiva program hos de strömmande tjänsterna än det finns tid på dygnet, och fler lär det bli. Apple väntas snart annonsera sin egen videotjänst, och även Disney är på gång med sin egna tjänst Disney Plus. Underhållningsjätten äger en lång rad framgångsrika varumärken, från Musse Pigg och Kalle Anka till superhjältarna i Marvel-universumet, Star Wars, Pixar och mupparna. Upplagt för ett digert utbud av familjevänlig underhållning alltså.

Nu har Disneys vd Bob Iger berättat för företagets aktieägare att Disney Plus också kommer att erbjuda samtliga av studions tecknade långfilmer "kort efter lansering". Det avslöjar att Disney är beredda att göra om sin tidigare affärsmodell i grunden, åtminstone vad gäller de tecknade långfilmerna som är dess signum.

Under lång tid har nämligen Disney upprätthållit ett fiktigt "valv" där de tecknade klassikerna lagrats och inte erbjudits till försäljning på VHS, DVD och Blu-Ray. Utvalda filmer har bara tagits fram ur valvet under begränsad tid med några års mellanrum, vilket på så vis skapar en artificiell begränsning.

Men digitala strömmande tjänster handlar som bekant om raka motsatsen till begränsad tillgång. Löftet är istället att ett komplett bibliotek av filmer ska finnas tillgängligt när helst användaren önskar. Det är kul att Disney verkar ha insett det, och att de även sagt upp sitt tidigare distributionsavtal med Netflix visar att de storsatsar på sin egen tjänst.

Just nu handlar det om 34 olika filmer som cirkulerar in och ut från Disneys "valv". Detta inkluderar klassiker som Lejonkungen (1994), Snövit och de sju dvärgarna (1937) och Skönheten och Odjuret (1991), men också uppföljare som släppts direkt på hemvideo så som Lejonkungen 2 och Askungen 2.

Utöver detta kommer Disney också satsa stort på att producera nytt innehåll till tjänsten, där det bland annat har pratats om en ny Star Wars-serie. Allt som allt är det nog många som kommer bli sugna på att börja betala för Disney Plus när tjänsten väl får premiär.

Vilken Disney-film har du finast minnen av?

Källa: The Verge | Wikipedia

Läs mer:

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
5 svar

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.

Apple kan följa upp veckans lanseringar av Ipad och Imac med en ny Ipod Touch idag, enligt källor.

Efter en EU-dom med höga böter börjar Google snart att fråga EU-användare vilken webbläsare och sökmotor de vill använda.

Stadia heter Googles nya speltjänst, där spel strömmas från molnet genom en Chromecast till din tv. Tjänsten kommer i år till USA, Kanada och Europa.

Ica har en alldeles egen röstassistent vid namn Monica som via Google Home kan hjälpa dig med att skapa inköpslistor eller tipsa om vad du ska äta till middag. Så här funkar den.

Google uppges förbereda budget-varianter av Pixel 3 och Pixel 3 XL, med påfallande mycket funktionalitet bibehållen från de dyrare syskonen.