Huawei anklagas för fotofusk igen

I en reklamkampanj visas fotografier som påstås vara tagna med de kommande P30-telefonerna, men närmare granskningar antyder att proffskameror använts.

Att en telefon ska vara utrustad med en imponerande kameralösning är viktigt för många konsumenter idag, för vissa en central fråga när en ny telefon ska inhandlas. Företag som slåss om telefonköpare har därför starka skäl att imponera med just kameralösningar, vilket ibland leder till att de fuskar med telefonernas fotoförmåga inför lanseringen. Huawei har gjort sig skyldiga tidigare, och nu gör de det igen.

Senare den här månaden kommer Huawei presentera telefonerna i P30-familjen, vilken sannolikt utgörs av P30 och P30 Pro. Dessa påstås vara utrustade med gedigen kamerakapacitet, bland annat påstås de bestyckas med periskopkamera med 7x zoom-förmåga i P30 och hela 10x i P30 Pro. Dessa kan säkerligen fånga imponerande bilder, men fotografier som Huawei laddade upp till den kinesiska forumplattformen Weibo har visat sig vara stockfoton tagna med systemkameror.

Videoreklamen ovan ertappades också med att vara filmad med en systemkamera, den här gången handlade det om reklam för telefonen Nova 3.

Granskningar från GSMArena och Gadgetmatch visade att flera bilder, bland annat en bild på en vulkan och en bild på ett barn, var identiska med flera år gamla bilder publicerade på stockfoto-webbplatser. Det är tråkigt att se företag som Huawei ta till den här taktiken, särskilt när deras kameralösningar i båda fjolårets toppmodeller P20 Pro och Mate 20 Pro har hyllats just för deras fotografiska förmågor.

Källa: GSMArena, Gadgetmatch

Kommentarer
15 svar

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.

Apple kan följa upp veckans lanseringar av Ipad och Imac med en ny Ipod Touch idag, enligt källor.

Efter en EU-dom med höga böter börjar Google snart att fråga EU-användare vilken webbläsare och sökmotor de vill använda.

Stadia heter Googles nya speltjänst, där spel strömmas från molnet genom en Chromecast till din tv. Tjänsten kommer i år till USA, Kanada och Europa.

Ica har en alldeles egen röstassistent vid namn Monica som via Google Home kan hjälpa dig med att skapa inköpslistor eller tipsa om vad du ska äta till middag. Så här funkar den.

Google uppges förbereda budget-varianter av Pixel 3 och Pixel 3 XL, med påfallande mycket funktionalitet bibehållen från de dyrare syskonen.