Chromes datasparande fungerar nu även på säkra sidor

Googles system för datasparande webbsurfande har tidigare varit begränsat till osäkrade webbsidor, men det blir det ändring på i Chrome för Android.

Den som surfar med webbläsaren Chrome på sin Android-telefon har säkerligen fått frågan om du vill aktivera datasparande surfande. Med detta aktiverat reduceras mängden data som laddas över din mobila uppkoppling med upp till 90 procent och kan ladda webbsidor dubbelt så snabbt i vissa fall. Detta har dessvärre varit begränsat till okrypterade anslutningar över http, men nu meddelar Chromium-projektet att även säkra anslutningar kan banta datakonsumtionen.

I blogginlägget där nyheten presenteras förklarar Chromium-utvecklarna att Chrome för Android nu ska kunna optimera laddningen av webbsidor som säkras över https. De gör det också klart att endast grundläggande information om de webbsidor som ska optimeras skickas till Google. Detta innefattar bara själva webbadressen, och ingen information om innehållet, webbkakor eller inloggningsuppgifter skickas vidare till Google.

De är också tydliga med att de allra mest ingående optimeringarna endast används för extremt långsamma uppkopplingar, så vi kan endast vänta oss att se de största optimeringarna när vi är i utkanten av en mobil uppkoppling där svarstiderna är så långsamma och bandbredden så låg att läget aktiveras. Inte särskilt sannolikt i Sverige där täckning och hastigheter generellt sett är väldigt god, men trevligt att veta att möjligheten finns när krisen uppstår.

Optimering av säkra uppkopplingar över https ska tillkomma i version 73 av Chrome för Android. I dagsläget stöds inte funktionen i IOS-versionen av Chrome, men förhoppningsvis tillkommer det framöver. Detta läge stöds inte heller i Chrome för datorer i skrivande stund. Men för dig som är Android-användare finns det goda anledningar att aktivera databesparande läget nu, det påverkar inte prestanda och det kan spara in på din månatliga datamängd.

Källa: Chromium Blog

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.