IKEA försenar de smarta rullgardinerna

De smarta rullgardinerna skulle egentligen lanserats under februari, men har blivit försenade till senare i år med förbättrad mjukvara som orsak.

IKEA satsar hårt på att förena sin prisvänliga heminredning med smarta egenskaper. Från enklare inledande steg med glödlamporna i Trådfri-familjen till integrerad trådlös laddning i mobilerna har satsningen expanderat på senare tid, och tanken var att företagets smarta rullgardiner skulle vara lanserade vid det här laget. De har redan försenats en gång, men en gång är inte nog och nu bekräftar IKEA att rullgardinerna kommer först senare under året.

IKEA har bekräftat förseningen i kommunikation med The Verge som rapporterar att motiveringen till förseningen är att en "möjlighet till förbättring av mjukvaran", den så kallade firmware-mjukvaran. IKEA vill förbättra mjukvaran ytterligare innan produkterna lanseras, och skjuter därför på lanseringen.

På den positiva sidan av förseningen nämner IKEA att rullgardinerna kommer vara bättre vid lanseringen. De kommer vara utrustade med stöd för de virtuella assistenterna Google Assistent, Apple Siri och Amazon Alexa från start, vilket de inte hade haft om de lanserats i februari enligt den ursprungliga planen.

Tråkigt med förseningar alltså, men trevligt med den förbättrade funktionaliteten från start. Rullgardinerna väntas likt Trådfri-glödlamporna bli ett billigare alternativ till de etablerade produkterna på marknaden. De små Kadrilj-modellerna väntas kosta runt 99 Euro, cirka 1 300 kronor, medan de större Fyrtur-modellerna väntas gå på 119 Euro, cirka 1 600 kronor.

IKEA nämner inget lanseringsdatum för de smarta rullgardinerna, men företagets franska Twitter-konto lovade nyligen en lansering i augusti. Den som väntar på något gott väntar tydligen ett antal månader längre.

Källa: The Verge, IKEA Frankrike på Twitter

Skriven av Andreas Eklöv

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.

Apple kan följa upp veckans lanseringar av Ipad och Imac med en ny Ipod Touch idag, enligt källor.

Efter en EU-dom med höga böter börjar Google snart att fråga EU-användare vilken webbläsare och sökmotor de vill använda.

Stadia heter Googles nya speltjänst, där spel strömmas från molnet genom en Chromecast till din tv. Tjänsten kommer i år till USA, Kanada och Europa.

Ica har en alldeles egen röstassistent vid namn Monica som via Google Home kan hjälpa dig med att skapa inköpslistor eller tipsa om vad du ska äta till middag. Så här funkar den.

Google uppges förbereda budget-varianter av Pixel 3 och Pixel 3 XL, med påfallande mycket funktionalitet bibehållen från de dyrare syskonen.