Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nya Ipad Air eller gamla Ipad Pro – vi jämför

Apples nya Ipad Air med 10,5-tumsskärm ersätter förra generationens Ipad Pro som nu tagits bort. Båda plattorna ser i stort sett identiska ut, men vilka är skillnaderna?

Apples utbud av Ipad fick under gårdagen tillskott med nya modeller av både Ipad Mini och Ipad Air, som sällar sig till de befintliga Ipad och Ipad Pro-modeller som finns. Nya Ipad Air har för första gången en bildskärm på 10,5 tum och har därmed samma storlek som den förra generationens Ipad Pro.

I och med lanseringen av Air togs också gamla Ipad Pro bort från Apples sortiment, så den kan betraktas som en ren ersättare till den modellen. Särskilt när man betänker att nya Ipad Air också har stöd för Apple Pencil och tangentbordsfodralet Smart Keyboard.

Billigare, och snabbare

Men det finns faktiskt några skillnader mellan Ipad Air 2019 och Ipad Pro 2017. Främst är att den nya plattan är betydligt billigare, med ett startpris på 6 295 kronor för en modell med Wifi och 64 gigabyte lagringsutrymme. När Ipad Pro 10,5 tum lanserades kostades motsvarande modell 7 495 kronor. Till detta måste i båda fallen läggas priset för ett Smart Keyboard och en Apple Pencil för den som vill ha det. Båda plattorna har bara stöd för den första versionen av Apple Pencil.

Ett område där Ipad Air har en fördel gentemot Ipad Pro är processorn. Den nya plattan har fått Apples nuvarande A12 Bionic-krets, medan Ipad Pro har en A10X-processor innanför skalet. Detta bör ge en ganska markant prestandaökning. Apple brukar inte skylta med hur mycket primärminne deras IOS-enheter har, men Ipad Pro har 4 gigabyte och Ipad Air 3 gigabyte.

Ipad Air har också Apples särskilda AI-krets Neural Engine, som bland annat kan hjälpa till vid fotografering och vid AR eller förstärkt verklighet. Trots den nya och potentiellt strömsnålare processorn har både Ipad Air och Ipad Pro samma angivna batteritid – upp till tio timmar, precis som de flesta Ipad som säljs idag.

Kamera och skärm

En av få fysiska skillnader är att Ipad Air inte har en utstickande kamera på baksidan. Detta har dock sin förklaring i att den har en enklare lins på bara 8 megapixel, jämfört med Ipad Pro som har en på 12 megapixel. Ipad Air saknar också kameradetaljer som LED-blixt, optisk bildstabilisering och fokuspixlar. Överlag en betydligt sämre kamera helt enkelt. Den framåtriktade Facetime-kameran däremot är exakt likadan i båda modellerna; med upplösningen 7 megapixel.

Bildskärmen är som nämnts lika stor på båda modellerna och har samma upplösning på 2 224 x 1 668 pixel. Båda plattorna kan stoltsera med vitbalans-hanteraren True Tone och färgrymden P3. Däremot har Apple snålat in på uppdateringsfrekvensen, för nya Ipad Air klarar bara 60Hz där Ipad Pro har en Pro Motion-skärm som kan uppdateras i 120Hz.

En annan nedskärning hos Ipad Air är att den nya plattan bara har två inbyggda högtalare, medan Ipad Pro har Apples mer påkostade lösning med fyra högtalare, en i varje hörn. Ipad Air går att köpa i tre färger, nämligen de klassiska rymdgrå, silver och guld. Guldfärgen är den nya kulören Apple använder, som i praktiken är en ihopslagning av Rosa Guld och Guld, som Apple erbjöd för Ipad Pro.

En sista gren är trådlös anslutning, och där har Ipad Air en liten fördel eftersom den har stöd för Gigabite-LTE medan Ipad Pro bara hade LTE Advanced. Detta gäller såklart bara LTE-modellerna. Ipad Air har också Bluetooth 5.0, medan Ipad Pro bara har Bluetooth 4.2. Wifi-kapacitet är däremot samma hos båda modellerna, nämligen 802.11ac.

Ihopbyggd av nytt och gammalt

Nya Ipad Air är en typisk budget-modell enligt den strategi Apple haft de senaste åren. Det innebär en platta som i mångt och mycket bygger på tidigare års flaggskepp, men med vissa besparingar i dyra komponenter så som kamera. Däremot har Ipad AIr förmånen att utrustas med en processor av senaste snitt, vilket borde ge den en inte obetydligt prestandafördel.

Om du har en Ipad Pro från 2017 behöver du alltså inte känna något större sug efter den nya Ipad Air. Vill du byta upp dig ska du istället titta på den nya modellen av Ipad Pro som lanserades förra året, eller en Ipad Mini om du är sugen på att prova en mindre och mer portabel platta. Den nya Ipad Mini har i princip identisk prestanda som nya Ipad Air.

Apples rytm för att updatera sina Ipad-modeller har alltid varit något oregelbunden, och just nu är utbudet förhållandevis välfyllt, där det finns både Ipad, Ipad Mini, Ipad Air och Ipad Pro (i två storlekar) att välja mellan. Alla förhållandevis aktuella. För första gången har också samtliga Ipad-modeller stöd för Apple Pencil.

Ipad eller Ipad Air?

När vi förra året testade den helt vanliga Ipad-modellen kallade vi den för Apples mest prisvärda platta, och det är fortfarande sant. Med ett pris som börjar på 3 795 kronor är det fortfarande ett svårslaget alternativ för den som vill ha en duglig och pålitlig IOS-platta.

Steget upp till nya Ipad Air är 2 500 kronor och för det får du alltså högre prestanda och en bättre skärm, samt stöd för tangentbordsfodralet Smart Keyboard. Steget upp (i prestanda) och ner (i fysisk storlek) till Ipad Mini kostar 1 200 kronor. Då får du en mindre platta, som saknar stöd för Smart Keyboard.

Och slutligen, om du letar efter den senaste designen, den bästa skärmen med uppdateringsfrekvens på 120Hz och stöd för den nya bättre varianten av Apple Pencil är det Ipad Pro av 2018 års modell du ska sikta på. Här går kostnaden upp rejält, då 11-tumsmodellen börjar på 9 695 kronor och 12,9-tumsmodellen på 11 995 kronor. Men det är också den lyxigaste plattan Apple gjort, åtminstone tills nästa Ipad Pro dyker upp.

Det verkar alltså finns en Ipad-modell för alla smaker, eller? Saknar du någon prispunkt eller storlek vad gäller Ipad?

Läs mer:

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.