Sony omstrukturerar för att maskera förluster i mobildivisionen

Sony slår ihop avdelningar för TV, ljud och mobiler till en, och kan på så sätt maskera hur dåligt det faktiskt går för den mobila avdelningen.

Det är ingen hemlighet att Sonys framgångar på marknaden för mobiltelefoner har varit begränsade de senaste åren, för att uttrycka det milt. Utvecklingen är stadigt nedåtgående, och när Sony nu slår ihop avdelningarna för TV, ljud och bild kan de dölja exakt hur stora förluster den mobila avdelningen faktiskt gör.

Enligt Sony själva görs förändringen för att uppnå bättre synergi mellan företagets avdelningar, men en titt på resultaten för mobildivisionen målar upp en annan motivation. De senaste fyra kvartalen har Sony Mobile gjort en förlust på 910 miljoner dollar, motsvarande nästan 8,5 miljarder kronor. Denna förlust är stor nog för att helt eliminera vinsterna från företagets filmdivision.

Under tredje kvartalet 2017 sålde Sony blott 3,4 miljoner telefoner, och ett år senare var siffran nere på 2 miljoner. Utöver att de verkar på en konkurrensmässigt benhård marknad har Sony andra faktorer som ligger dem i fatet, bland annat att deras telefoner inte säljs hos amerikanska operatörer. Sonys senaste flaggskepp, Xperia 1, presenterades under MWC 2019 i Barcelona och är den första telefonen på länge som särskiljer sig ordentligt från konkurrenterna.

Om det räcker till för att få skeppet på rätt köl igen återstår att se. Ett företag med mindre historik hade nog kastat in handduken för länge sedan, men ett visst mått av stolthet verkar hålla Sony kvar vid den förlustfyllda telefonidivisionen.

Källa: GSMarena, Extremetech

Kommentarer
4 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.