Huawei: telefon-"haka" är ett designval

Diskussionen om varför Android-telefoner har en liten haka nederst på framsidan har fått en officiell motivering från Huawei.

När nya Android-telefoner presenteras dyker det med jämna mellanrum upp diskussioner om varför dessa tenderar att använda en tunn "haka" längst ner på telefonens framsida, när Apples senaste Iphone-modeller helt saknar denna haka. Här kan det spekuleras runt patent och liknande frågor, men enligt Huawei är detta också ett ytterst medvetet designval från deras sida.

Under en intervju med GSMarena i samband med lanseringen av P30 och P30 Pro berättade Huaweis vd Richard Yu att företaget valt att behålla en tunn haka helt enkelt för smidigare handhavande. Det handlar dock inte bara om att ha en plats att vila fingrarna på, enligt honom handlar det också om att undvika oavsiktliga registreringar av fingrarna.

Anledningen till att vi inte helt avlägsnat den nedre kanten är oavsiktliga tryckningar. Om det inte fanns någon haka skulle det bli oavsiktliga registreringar varje gång du sveper från skärmens nedre del, och det ger inte smidig användning. Det vi tycker är viktigare och fokuserar på är att krympa kanterna på telefonernas sidor. Det ska definitivt finns ett fysiskt utrymme på telefonens nedre del så du kan använda telefonen mer bekymmersfritt.

Enligt Huawei är en fysisk haka alltså ett medvetet val de vill ha som en del av företagets moderna telefoner. Detta innebär inte nödvändigtvis att det inte finns patent som förhindrar Android-aktörer från att kröka in OLED-skärmen i telefonen likt i Apples telefoner, men det antyder åtminstone att hakan inte är något Huawei motvilligt blivit tvungna att acceptera.

Källa: GSMarena

Kommentarer
17 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.