Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Huawei P30 Pro – vi går på fotopromenad

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Vid lanseringen av Huaweis nya flaggskepp P30 Pro i Paris 26 mars var det en enda sak som fick i särklass mest uppmärksamhet, nämligen kameran. En avancerad blandning av optik och digital teknik har redan gett telefonen en given position bland de bästa mobilkamerorna.

Vi kommer tyvärr inte att kunna göra något heltäckande test av P30 Pro, men vi hann ändå med att ta en härlig vårpromenad med den läckra telefonen. Här kan vi bjuda på lite bilder tagna med mobilen – så att du själv kan se resultatet med både vidvinkel, normalobjektivet och de olika zoom-nivåerna.

Zoom på steroider

Zoom-funktionen hos P30 Pro är det som förmodligen är allra mest intressant, för tack vare en så kallad teleskoplins finns stöd för digital zoom i upp till 50X. Med bilden inzoomad så mycket blir det knappast tal om någon enastående detaljrikedom och skärpa, men som vi ser på bilderna är det ändå möjligt att fånga användbart material med maximal zoom.

För att ge en jämförelse fångade vi även motsvarande motiv med en Iphone XS, som dock inte alls har samma möjlighet till zoom eller vidvinkel. Däremot tog vi bilder i 1X och 2X optisk zoom, samt 10X digital zoom.

Här är en bild på en detaljrik björk, fångad med både en Iphone XS i 10X och en P30 Pro i 10X. Vilken bild tycker du ser bäst ut?

Det är onekligen läckert med en kraftfull zoom, men personligen gillar jag nog vidvinkelfunktionen ännu mer. Brännviden anges som 0.6X, och ger en riktigt trevlig och vid vy som gör det möjligt att ta bilder av imponerande landskap.

Mörkerfotografering

En annan imponerande funktion när det gäller kameran hos P30 Pro är hur väl den fotograferar i mörka miljöer. Faktum är att flera redan utnämnt den till segrare över både Iphone och Google Pixel när det gäller mörkerfotografering. Vi är inte redo att göra en sådan utslag ännu, men onekligen är det här en riktigt potent mörkerkamera.

Precis som Pixel 3 finns här en funktion som håller linsen öppen flera sekunder, och sedan gör bilden skarp med hjälp av smarta algoritmer. Vad som verkligen imponerar är däremot hur väl kameran sköter sig även med vanliga exponeringstider. Detta tack vare hur P30 Pro-kameran har en upplösning på 40 megapixel, men skalar ned bilden till 10 megapixel. Detta gör att varje bildpunkt kan tillgodogöra sig ljuset från fyra pixlar vilket gör underverk för ljusinsläppet.

Jag tycker att de kvällsbilder jag tagit utan några särskilda inställningar har blivit riktigt bra. De ser inte ut som att de ljusats upp i Photoshop, vilket ibland kan bli resultatet av alltför kraftig AI-uppljusning, utan de ser faktiskt ut som att de är tagna i skymning.

Vår känsla är att just zoom och mörkerfotografering kommer bli två ordentliga slagfält när det senare i år blir dags för Apple, Google och de andra tillverkarna att lansera sina flaggskepp för 2019.

Har du hunnit testa P30 Pro ännu? Vad tycker du om mobilens kamera?

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.