Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apples nya priser från 1:a Oktober

99mac har tagit del av Apples prislista som gäller från och med den 1:a Oktober. Prislistan är direkt kopplad till de nya återförsäljare-avtal som träder i kraft samma dag. Apple höjer inte sina listpriser på någon datormodell eller bildskärm som andra internetsidor tidigare rapporterat om. Det innebär till exempel att Applestore kommer ha oförändrade priser.

Vad som däremot har hänt är att DAC - återförsäljarens inköpspris - har höjts på nästan samtliga produkter. Det innebär att icke-auktoriserade återförsäljare nu har rakladstunna marginaler räknat mot Apples listpriser, något vi rapporterat om tidigare.

Som exempel kan vi avslöja att marginalen för en iPod 10GB nu är 83 kronor (!) vid ett försäljningspris på 3.996 kr exkl moms. För en Power Macintosh G4/867MP är marginalen ca 360 kronor - förutsatt att man säljer till AppleStore priser alltså. Inte läge att börja pruta tusenlappar med andra ord...

Apples nya återförsäljareavtal gör att auktoriserade återförsäljare får rabatter enligt den rating som företaget har fått. Läs mer om detta avtal här:
Appleavtal förändrar branschen

Vad innebär detta för oss kunder? 99mac gissar att alltfler återförsäljare kommer att anpassa sina priser till Apples listpris - eller högre. I framtiden kommer nog inte AppleStore priser vara skyhöga, utan ett billigt alternativ ser det ut som. 99mac tror inte att priskrig på Macintosh datorer kommer förekomma i någon större utsträckning i fortsättningen.

Johan Åsberg på Macoteket kommenterar:
"Vi har redan justerat våra priser enligt dom nya avtalen - våra priser är nu i nivå med AppleStore och så kommer dom troligen förbli.

Jag tror att en del återförsäljare kommer höja sina priser över AppleStore priser - dom har inte något val. Den stora skillnaden är att AppleStore priserna inte längre är ett "tak" utan snarare ett pris i mängden.

En sak som kan bli väldigt intressant är hur icke-auktoriserade återförsäljare som http://www.datorhandel.com kommer att agera.

- du läste det först på 99mac.com -

[ 27 September 2002, 15:47: Meddelandet ändrat av: Martin Björnström ]

Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.