Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

åäö i domännamn endast för Windows

som numera äger Network Solutions har tagit fram en ny standard för att kunna lösa problematiken med Multilingual domains som är den term man använder.

Fler och fler länder gör vad dom kan för att få domäner med internationella tecken, dvs åäö med flera. Speciellt Asiatiska länder står för över 80% av dom Multilingual domains som har registrerats under det senaste året.

Network Solutions var först med att släppa registreringen av .com .net .org .us domäner med åäö. Tyvärr har dom inte hittat en vettig lösning för att översätta domänerna till ASCII tecken. Network Solutions registrerar domänerna i RACE format vilket gör att ett namn som www.kriminalvården.com ser ut så här:
bq--abvxe2lnnfxgc3dw4vzgizlo.com

För att göra dina egna översättningar så går du hit: http://www.opensrs.org/cgi-bin/RACE/index.cgi

Network Solutions lanserade nu i juni 2002 en lösning på problemet: en plug-in som installeras i browsern som översätter till RACE format helt osynligt. Problem är bara att den inte stödjer andra plattformar än Windows 98, ME, NT, 2000 och XP. Dessutom krävs Internet Explorer 5.5 eller högre.

För att få fungerande mail med Multilingual domains krävs en annan plug-in som endast stödjer Outlook 2000 & 2002.

Läs mer om dessa systemkrav på Verisigns hemsida:
http://www.idnnow.com

Slutsats Domännamn med åäö kommer att dröja ytterligare ett bra tag innan det blir praktiskt möjligt att använda. Det finns en ny standard som håller på att tas fram men troligen tar det minst ett par år innan vanliga browsers har funktionaliteten klar.

Trist - för jag registrerade http://www.äpple.com/ så fort som möjligt...(för 1 år sedan)

[ 31 Juli 2002, 18:41: Meddelandet ändrat av: Christian Åhs ]

Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.