TEST: Crumpler Wack-o-Phone

<img src=/testlabbet/pics/wack-o-phone/vaskan.jpg alt="Bild på Crumpler Wack-o-Phone">

Crumpler Wack-o-Phone är en datorväska som inte ser ut som en datorväska. I alla fall inte som de såg ut förr i världen när bärbara datorer var gråa och snarare var släpbara än bärbara. Crumpler Wack-o-Phone ser ut som en typisk ungdomsväska av finare modell, vilket har många fördelar. Dels så kan du ha en datorväska som går ihop med din egen stil, och en fördel som hänger med är att du inte har en datorväska som ser ut som just en datorväska. Du slipper gå runt med din dyrgrip i en väska som skriker ut att det ligger en dyr dator i den. Så både din moderiktighet och din säkerhet blir bättre med den här väskan. Men det här resonemanget föresätter ju att din stil går ihop med väskan också. Utseendet spelar stor roll för den här väskan.

Specifikationer
Väskan mäter 36x38x15 cm och väger 1,1kg tom. Den finns i mörkgrön, röd och blå, hos Macoteket, och rymmer 'Books upp till tiBookens storlek (och tjockare förstås). Väskan är tillverkad i ett vattenavvisande nylonmaterial som känns rejält och kallas "Original 1000d Chicken Tex". Locket fästs med ordentliga kardborrefästen och ett par snäppfästen. Axelremmen i sin tur justeras med ett robust spänne av ordentlig typ. Datorfickan har ok vaddering, men det känns inte som jag självmant skulle släppa den ifrån någon jätte höjd. Väskan fick däremot sitt elddop när den låg i baksätet och jag var tvungen att tvärbromsa för en bil som backade ut ifrån en sidogata. Datorn klarade sig fint, och gick utan problem att väcka ur sömnen, så nog fungerar vadderingen.

Fler bilder finns här

Packa pappas kappsäck...
Wack-o-Phone är en väska av mellanstorlek. Jag försökte trycka ned dator, lite träningskläder, en handduk och ett par ganska små skor och väskan gick inte att stänga igen... Utan dator gick det däremot med nöd och näppe. Något som däremot är bra är att det finns många små fickor och fack. Tyvärr känns det dock som det har blivit viktigare med många fickor än att fickorna ska vara välutformade. Det finns t ex ingen ficka som rymmer ett A4-papper förutom huvudfacket. Totalt sett finns det 10 stycken, om man räknar datorfack, det stora innerutrymmet och pennhållarna. Pennhållarna tycker jag är värda en egen liten mening eftersom de faktiskt rymmer de flesta pennor jag testat med, något man inte kan säga om många andra pennhållare...
Något också irriterar vad gäller fack och fickor är att det inte går att komma åt någon av dessa utan att öppna det stora spänne- och kardborrestängda locket. Det är ett smärre projekt att öppna, vilket oftast är en fördel - du tappar inget - men när du bara ska lägga ner det där lilla pappret eller prylen så blir det ett stort projekt. Det finns visserligen ett fäste för en extern ficka, men fickan följer ju inte med, så problemet kvarstår.

Ergonomi
När jag först testade väskan förstod jag mig inte riktigt på hur jag skulle bära den på ett bekvämt sätt. Men efter lite justerande kom jag underfund med att den lilla axelkudden inte alls skulle vara på axeln, utan på bröstet (om man vill använda trepunkts-sättet att bära den på förstås, annars fungerar den bra på axeln också). När jag väl justerat till allt så satt det som en handske. Mycket bekvämt och tajt. Det är ingen risk att man tappar den här väskan. Om du cyklar mycket är den här väskan idealisk för dig. Den sitter perfekt på ryggen och känns ännu bekvämare än när man går med den. När man väl ger sig på att plocka upp och ner saker i väskan upptäcker man att locket är lite struligt att hålla öppet. Det beror på att väskan är sydd så att locket vill stänga sig, något som är bra när man inte vill tappa saker, men lite irriterande när man ska plocka i och ur saker. Det här är dock inget allvarligt problem, utan är lätt fixat när man är medveten om egenheten. Kort sagt en bekväm bärkonstruktion, som i alla fall jag inte använt tidigare.

Fler bilder finns här

Slutsats
Crumpler Wack-o-Phone är en finfin väska speciellt om du cyklar, eller bara vill åt stilen. Eftersom väskan inte ser ut som en klassisk datorväska blir också stöldrisken lägre. Men det finns en ganska stor nackdel med den, och det är avsaknaden av yttre fickor eller fack samt till viss del utformningen av facken. Det här en bra väska, men den är inte perfekt.

Tillverkare : Crumpler
Beskrivning : En halvstor designad väska för din 'Book
Pris : 1344 kr inkl. (1075 exkl. moms) (Macoteket

Betygsättning
Storlek & form: 4/5
Ergonomi: 5/5
Prisvärde: 3/5

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Omdöme
+ många bra fickor
+ bekväm axelrem
- ingen yttre lättåtkomlig ficka
- dåligt planerade fickor vad gäller utrymme

Länkar
Crumpler
Macoteket

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.

Idag meddelade Google att Android Wear har bytt namn till Wear OS och vilka enheter som kommer få detta namnbyte.