Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apples kvartalsrapport: stora vinster, ökad försäljning men lägre resultat än väntat

En stark försäljning av iPad var en av höjdpunkterna i Apples senaste kvartalsrapport som presenterades igår kväll. Trots intäkter på 35 miljarder dollar och vinst på 8,8 miljarder dollar gick det inte att komma ifrån att detta var första gången på länge som Apple inte överträffade förväntningarna.

Hade det varit vilket annat företag som helst inom teknikbranschen hade siffrorna från det senaste kvartalet varit en dröm, men Apple är Apple och det betyder att kvartal efter kvartal med rekordhöga vinster, intäkter och försäljningssiffror satt förväntningarna högt.

Apples vinst för det tredje kvartalet 2012 var 8,8 miljarder dollar och intäkterna blev 35 miljarder dollar (Apple använder brutet räkenskapsår, därav att det redan är tredje kvartalet). Förväntningarna innan kvartalsrapporten låg på mellan 37 miljarder för traditionella analytiker och 41 miljarder för de fristående. Historiskt sett har de fristående analytikerna, dvs de som inte är kopplade till några stora finansanalysföretag och liknande, haft högre förväntningar och hamnat närmare det slutliga resultatet.

Apple sålde 26 miljoner iPhones vilket är en ökning på 28 procent jämför med samma kvartal förra året, men lägre än de 35 miljoner enheter förra kvartalet. Att det skulle minska var väntat, men minskningen var större än vad analytikerna trott. Försäljningen av iPad däremot gick lysande med 17 miljoner enheter sålda, en ökning på hela 84 procent jämfört med förra året.

När det gäller Macar såldes 4 miljoner enheter vilket bara är en ökning med 2 procent, något som ska ses i ljuset av att det var först vid WWDC i mitten av juni som Apple uppdaterade Macar för första gången sedan juli-oktober förra året. Det är fortfarande Apples bästa siffror någonsin för det tredje kvartalet.

Försäljningen av iPod fortsätter som väntat att sjunka i takt med att allt färre köper separata musikspelare, företaget sålde 6,8 miljoner iPod-enheter vilket är en minskning på 10 procent jämfört med ett år sedan. Mer än hälften av dessa är iPod touch. Apples dominans inom området fortsätter med en marknadsandel på 70 procent.

Fler siffror från #kvartalsrapporten finns hos bland annat hos amerikanska Macworld (vars siffror är källa till diagrammet över intäkter ovan).

Efter kvartalsrapporten höll Apple en telefonkonferens där journalister fick ställa frågor till Tim Cook och Apples ekonomiansvarige Peter Oppenheimer. En utförlig avskrift av hela frågestunden finns hos MacRumors.

På frågor om hur rykten och spekulationer påverkar Apple gav Tim Cook följande svar:

Try very hard to keep our product roadmap secret and confidential. We go to extremes to do that. That, however, doesn't stop people from speculating or wondering and they'll never do that. The great thing about this country is that people can say what they think and so-forth. I'm not going to spend any energy trying to change that. I'm glad that people want the next thing. I'm super happy about it. There are obviously quite a few that want what we're doing now as well. I'm not going to put any energy into trying to get people to stop speculating. I don't think it would amount to anything.

Inför kommande kvartal pratade Apple om en "övergång i höst" som skulle påvkera marginalerna negativt, utan att vilja gå in närmare på det.

Med rykten om MacBook Pro Retina 13 tum, iPad mini och nya iPod-modeller samt lanseringen av iOS 6 och inte minst nästa iPhone har vi mycket att se fram emot i höst från Apple.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.