Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

HBO satsar på den nordiska marknaden

Amerikanska HBO, som bland annat producerar och distribuerar flera uppskattade tv-serier, kommer till Sverige i oktober i en satsning på strömmande video för de nordiska länderna.

Med tv-serier som Game of Thrones, Entourage, The Sopranos, Sex and the City, True Blood och Six Feet Under har det amerikanska tv-bolaget HBO etablerat sig bland tv-tittare som skapare av högkvalitativ underhållning. I USA har de närmare 30 miljoner kunder anslutna till sitt kabel-tv-nät och många av deras tv-serier har köpts in av svenska tv-kanaler.

I mitten av oktober lanseras den strömmande videotjänsten HBO Nordic, en satsning skräddarsydd för det nordiska länderna. Tjänsten innebär full tillgång till HBO:s utbud för en fast månadskostnad som utlovas bli under 10 euro (cirka 100 kronor).

Svenska kunder kommer att kunna ta del av nya avsnitt redan dagen efter premiären i USA och det med svensk textning. #HBO Nordic startar i mitten av oktober och kommer att leverera material i HD-upplösning, upp till 1080 som i USA.

En del avundsjuka blickar riktas nu på de nordiska länderna från amerikanskt håll eftersom motsvarande tjänst inte finns i USA. Där krävs ett fast kabel-tv-abonnemang för att ta del av HBO:s innehåll. En separat tjänst som bara leverar strömmande video finns inte, trots att många efterfrågar det.

I Sverige har HBO slutit avtal med ett antal distributörer. En av dessa är TeliaSonera som med över 900 000 kunder är störst i Norden på iptv. Samtidigt presenterade Samsung vid hemelektronikmässan IFA i Berlin att HBO Nordic kommer att finnas förinstallerad på deras produkter som tv-apparater, surfplattor, smartphones och blurayspelare.

Satsningen på strömmande tv och film i Sverige har tagit fart ordentligt under detta år. HBO Nordic kommer bara veckor efter nyheten om Netflix Sverigelansering. Båda tjänsterna startar under hösten. Lägg därtill Telias Play+ som lanserades i juni och Viaplay som funnits ute ännu längre samt public service-tjänsten SVT Play.

För att strömmande tv och film på allvar ska kunna konkurrera med traditionell tv krävs möjligheten att på ett enkelt sätt konsumera innehållet från soffan i vardagsrummet. Antingen direkt i tv-apparaten som med till exempel Samsungs "Smart TV" eller via digitalbox likt Telias iptv.

Apples satsning på vardagsrummet är Apple TV, men möjligheterna är än så länge begränsade och Apple själva kallar det "ett hobbyprojekt". Dagens Apple TV är främst avsedd för film och tv-serier från iTunes Store samt vissa utvalda tjänster som just Netflix.

Sedan förra året har rykten om en tv-apparat från Apple kommit allt oftare. Men de senaste ryktena under sommaren har pekat på att Apple snarare jobbar på en form av digitalbox som ska överbrygga skillnaderna mellan traditionell tv och digitalt innehåll hämtat från internet.

Mycket är fortfarande oklart kring denna satsning men Apple ska enligt uppgifter ligga i förhandlingar med bland annat kabel-tv-leverantörer i USA. När och om vi får se frukten av detta återstår att se, en lansering i höst har nämnts men inga konkreta rykten finns ännu.

Kommentarer
27 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.