Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Så installerar du egen Minecraft-server i OS X

Att köra egen server för Minecraft kan låta mer komplicerat än det är. Vi visar hur du installerar din egna Minecraft-server på din Mac.

Att köra egen server för Minecraft tycks vara det roligare sättet att spela detta succéspel. Så varför inte sätta upp en egen server på din Mac?

Först är det en del saker som ska laddas ned. Börja med att ladda hem själva servern för Minecraft från denna adress. Sedan laddar du ned installationspaketet för McMyadmin här.

Därefter måste du ladda ned Mono. Du undrar kanske vad Mono är? Enkelt uttryckt är det ett ramverk för att kunna köra applikationer skrivna i Dotnet, Microsofts utvecklingsmiljö. Eftersom McMyadmin-servern primärt är skriven för Windows, men också är skriven för Dotnet så går den att köra under exempelvis Linux eller OS X om man använder Mono. Du hittar hela paketet för OS X här.

Börja med att placera Minecraft-servern i valfri katalog, exempelvis applikationsmappen. Om det inte redan gjorts automatiskt packar du nu upp filen MCMA2-Latest.Zip och placerar den i samma katalog som Minecraft-servern. Döp sedan om katalogen till McMyadmin eller något liknande så du enklare minns vad som finns i den.

Installera därefter Mono. Det är ett vanligt installationspaket för OS X, men det är inte signerat med Apples utvecklarcertifikat varför du måste kringgå Gatekeeper. Läs mer om hur du gör detta här.

Dubbelklicka sedan på ikonen för Minecraft-servern, filnamnet är minecraft_server.jar, för att kontrollera om du har Java installerat. Om du inte har det kommer OS X att låta dig ladda ned Javamotorn.

Därefter öppnar du Terminalen och går till katalogen där McMyadmin är installerat. Exemplet nedan visar när McMyadmin är installerat i /Applications-mappen:

cd /Applications/McMyadmin

Därefter måste du sätta ett lösenord för McMyadmin. Skriv följande i terminalen:

mono McMyAdmin.exe -setpass qwerty12345

Byt ut exemplet "qwerty12345" mot ett eget lösenord.

Du kan nu surfa till din Mac på port 8080 och McMyadmin kommer upp. Exempel:

http://minmac.local:8080

eller

http://10.0.1.10:8080

där minmac.local är datornamnet på din Mac. Det kan du kan se i systeminställningarna under Delning på din Mac.

Ip-adressen är den adress din Mac har. Ett gott råd är att sätta en fast ip-adress för datorn och inte använda dhcp då datorn kan få en ny ip-adress och de som vill spela på servern kanske då inte kommer åt den.

Logga in som "admin" och det lösenord du satt. McMyadmin kommer sedan att sköta uppstart och nedtagning av Minecraft-servern åt dig via webbgränssnittet. Via McMyadmin kan du sedan ändra parametrar för Minecraft-servern, exempelvis hur mycket minne den ska ha. Den icke-kommersiella versionen av McMyadmin som vi installerat i denna guide tillåter endast åtta samtidiga spelare i Minecraft.

Om du startar om din Mac så kan du enkelt starta McMyadmin och Minecraft-servern med detta kommando, efter att du ställt dig i katalogen för McMyadmin enligt ovan:

mono McMyAdmin.exe

Brandväggsinställningar

Om du vill låta andra spela på din Minecraft-server via internet måste du öppna en port i din brandvägg och vidarebefodra trafiken till din Mac. Porten är en tcp-port och har numret 25565. Om du även vill tillåta åtkomst till McMyadmin från internet måste du också öppna tcp-port 8080 och peka den till din Mac. Hur du gör detta beror givetvis på vilken router eller brandvägg du använder. Läs dokumentationen för din utrustning så är det enkelt att ordna.

Lycka till!

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.