Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Söktjänsterna som kan mer än Google

De flesta av oss använder Google för att söka efter i princip allt på internet. Men det finns gott om andra tjänster som kan ge dig riktigt intressant information.

Google må vara störst och starkast, men ibland är det en fördel att vara liten och smal. Eller nischad. Här är 11 väldigt profilerade #söktjänster som förtjänar din uppmärksamhet.

Duckduckgo


Det här är valet för dig som är lagd åt det lite paranoida hållet – eller bara tycker att Google och dess annonsörer ska hålla tassarna borta från dina sökningar. #Duckduckgo lagrar inte dina sökningar, loggar inte din ip-adress och länkar alltid till https-versioner av sajter i de fall det alternativet finns.

Ankan bjuder dessutom på en smart presentation av sökresultaten: Då det är möjligt visas en summering av relevant Wikipedia-artikel och föreslår även närliggande söksträngar som kan vara av intresse.
 Testa Duck Duck Go här.

Twitter Search


Twitters egna söksida är förmodligen väldigt självförklarande, men ändå rätt underskattad eftersom de flesta går direkt på sökrutan högst upp. Söksidan är dock en bra ingång till mer avancerade sökningar; visste du till exempel att man med rätt operatorer kan söka efter tweetar som skickats från en viss geografisk plats, eller sortera fram alla med en negativ attityd? Testa Twitter Search här.

Icerocket

Icerocket är ett verktyg som ofta används av pr-byråer och marknadsföringsfolk för att hålla koll på sina varumärken och uppmärksamheten dessa får i sociala medier. Icerockets specialitet är nämligen sökningar i realtid, och gör det lätt att följa trender.
 Testa IceRocket här.

Technorati

När Technorati lanserades blev det snabbt bloggsöktjänsten framför andra. Sedan kom Googles bloggsök och sopade bort konkurrenterna. Technorati har sedan dess fått ändra profil något, och även om det inte är det mest kraftfulla sökverktyget i dag i termer av hur många träffar ett sökord levererar, utan levererar snarare kvalitativa svar.

Dessutom har det blivit något av ett analysverktyg för bloggare, som kan följa sin bloggs popularitet, se vilka sökningar som är hetast för tillfället och mycket annat. Testa Technorati här.

Goby


En sökmotor som snabbt vunnit enorm popularitet i USA, med en rätt annorlunda specialitet: Den hittar aktiviteter. Du anger vad du vill göra, var och när, och Goby ger förslag på allt från shopping och konserter till dykkurser och flyguppvisningar.

I dagsläget listar den bara aktiviteter i USA, vilket reducerar den till ett turistverktyg för oss som inte bor där. Men ett väldigt vasst sådant, och sedan nyligen dessutom ackompanjerat av en mobilapp.
 Testa Goby här.

Yummly


Fördelen med specialiserade söktjänster är ofta inte att de enbart levererar fler träffar, att de så att säga hittar bättre, utan att de snarare förstår frågan bättre och därför kan leverera ett mer kvalitativt svar på frågan. Yummly är en så kallad semantisk sökmotor som specialiserar sig på mat och matlagning, och ”förstår” skillnaden mellan maträtter och ingredienser och dieter.

Dessutom ”lär” den sig din smak utifrån vad du gillar och ogillar, och använder den informationen för att ännu bättre kategorisera sin enorma receptdatabas. Testa Yummly här.

Wolfram Alpha


Ett av nätets kraftfullaste verktyg, och en av Steve Jobs personliga favoriter, genom att det kombinerar sökningar med kalkylering. Förutom att det kan förklara avancerade algoritmer grafiskt och rita upp molekylstrukturer och planetbanor och har en mängd vetenskapliga funktioner som får vilken naturvetare som helst att bli svettig av glädje, finns en mängd användbara verktyg för bearbetning av snart sagt all information.

Vill du veta vad vädret var i Motala när Olof Palme mördades? Eller vad en Apple-aktie var värd 1984 i dagens penningvärde? Eller veta mer om Juraperioden? Svaret finns ett klick bort. Testa Wolfram Alpha här.

Allmusic


Kort uttryckt: Allmusic är för musik vad IMDB är för film. Förutom den vanliga nyhetsdelen med notiser om kommande album och spelningar och redaktörernas egna tips finns en massiv databas med uppgifter om artister och musiker. Rätt ställe för dig som vill kolla när Pixies senast låg på Billboardlistan eller om två musiker någonsin samarbetat.
 Testa Allmusic här.

Skyscanner


För den som vill veta bästa priset på en matberedare står valet mellan Prisjakt och Pricerunner, den som kollar priset där vet med ganska stor säkerhet att varan inte fanns att köpa billigare på annat håll.

För flygresor har prisläget däremot länge varit betydligt mer opålitligt; det finns en massa jämförelsesajter som alla hittar olika priser på olika destinationer och som kund får man alltid en känsla av att man kanske kunde ha kikat någon annanstans och fått ett bättre pris.

Den känslan slipper man med Skyscanner, som helt enkelt är den bästa, största och mest pålitliga flyprishittaren just nu. Vilket antagligen är förklaringen till att sajten blivit så enormt populär i så många olika länder. Testa Skyscanner här.

Multicolr Search Lab / Multicolor Engine


Händer det att du letar efter bilder i en viss färgskala? I så fall har du kommit rätt. I Tin Eyes labb experimenteras det nämligen med en färgbaserad sökmotor, som indexerat färgerna i tio miljoner bilder på Flickr med creative commons-licens. Klick på de exakta kulörer du söker, upp till fem stycken, och sökmotorn spottar ut bilder du kan använda. Testa Multicolr Search Lab här.

Meta Glossary


Kommer du ihåg i lågstadiet när fröken bad dig att inte bara förklara ett ord utan dessutom sätta in det i en mening? Det är ganska exakt vad Meta Glossary gör, fast bra mycket exaktare och dessutom med källor och synonymer.

Den kanske största behållningen har den som vill kolla hur en vetenskaplig term definieras av olika instanser, men Meta Glossary innehåller även en mängd mer vardagliga glosor.
 Testa Meta Glossary här.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.