Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Apple

1987 - 2013

Apple ger upp varumärke för Newton

Apple tycks ge upp varumärket Newton. Enligt det kanadensiska Patent- och registeringsverket har Apple valt att avsluta ägandet av varumärket i Kanada.

Den legendariska handdatorn #Newton var Apples första försök att skapa en ny handhållen plattform för e-post, kalender, anteckningar, med mera.

Utvecklingen av Newton påbörjades 1987 och var ett av dåvarande vd #John Sculley sista stora initiativ på företaget innan han fick sparken. Apple hann lansera sju modeller av Newton, om man räknar med Emate 300 som hade ett inbyggt tangentbord. Apple investerade enligt Sculley 100 miljoner dollar i utvecklingen av Newton och även om produkten aldrig blev den framgång som Apple hoppades på var det Newton som ledde till att begreppet "personal digital assistant", eller pda, myntades.

Kartongen till en Messagepad 2000

Bild: Jeff Kubina

Newton hade flera intressanta egenskaper. Bland annat kunde man skicka e-post, faxa och efter att ha lärt Newton förstå sin handstil skriva anteckningar direkt på skärmen med en särskild penna. Det var inte alltid Newton kunde förstå användarens handstil vilket gav upphov till skämt i bland annat tv-serien Simpsons:

Newton hade också åtminstone en funktion som för tankarna till Siri i dagens IOS – man kunde exempelvis skriva "Lunch med Ida imorgon 12:00" och Newton skapade då en post i kalendern för lunchen helt automatiskt. Via expansionskort kunde lagringskapaciteten utökas och efter att Newton slutade säljas utvecklade entusiaster stöd för bland annat wifi-nätverk och appar för rss-prenumerationer.

Innan slutet för Newton hann produkten placeras i ett eget dotterbolag vid namn Newton Inc som ägdes av Apple. Efter att #Steve Jobs manövrerat ut Gil Amelio från bolaget och tillträtt som tillfällig vd tog han först in Newton som en del av Apple igen. Kort därefter lade Apple ned Newton 1998 för att stoppa bolaget från att blöda ekonomiskt. Många användare av Newton blev så upprörda att de demonstrerade utan för Apples högkvarter i Cupertino. Steve Jobs valde att inte bemöta protesterna, men såg till att det skickades ned kakor och kall mjölk till den arga folksamlingen.

Även om Newton är ett minne blott sedan många år använde Apple tekniken för att översätta handskrivna tecken på Newton-skärmen till tecken i funktionen Inkwell från #Mac OS X 10.2 och framåt.

Under 2010 förnyade Apple sin varumärkesregistrering för Newton. Nu verkar företaget ha valt att släppa det helt då Kanadas Patent- och registreringsverk listar Apples varumärkesregistrering för Newton som avregistrerad i landet, skriver bloggen Patently Apple.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.