Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Digital Inn köper Macoteket

Konsolideringen bland Sveriges återförsäljare av Apple-produkter fortsätter. Digital Inn köper konkurrenten Macoteket och bildar landets största renodlade Apple-återförsäljare med tolv butiker.

Landets återförsäljare av Apple-produkter har det fortsatt tufft. Förra året gick de skånska återförsäljarna #Jansson Data och #Kullander samman och nu är det alltså dags för nästa stora affär. Återförsäljaren #Digital Inn köper konkurrenten #Macoteket.

Macoteket bildades för 24 år sedan och köps nu av konkurrenten Digital Inn som för tre år sedan köpte upp konkurrenten #Humac. Senare under 2010 köpte Digital Inn också #Inlife. Under det senaste halvåret har Digital Inn stängt sina butiker i Stockholmsförorterna Kista och Täby, och också butiken vid Sergels Torg i Stockholms innerstad.

Under förra året öppnade Apple egna butiker i just Täby och senare också i köpcentrumet Emporia strax utanför Malmö. Inför Apples etablering i Täby gick rykten om att Digital Inn skulle tvingas bort från köpcentrumet av Apple.

Köpet av Macoteket innebär att Digital Inn nu har butiker i Stockholm, Uppsala, Sundbyberg, Norrköping, Eskilstuna, Linköping och Örebro. Inga butiker stängs men i Uppsala kommer en butik och ett showroom att samordnas. Efter köpet har Digital Inn fem serviceverkstäder.

Magnus Penker, vd på Digital Inn

Bild: 99mac

– Konkurrensen är tuff på marknaden från betydligt större aktörer och genom förvärvet av Macoteket ser vi inte bara stora skalfördelar utan också att kunna leverera produkter snabbare och med bättre service, säger Digital Inn:s vd Magnus Penker till 99mac.

Macotekets samtliga butiker, som idag går under namnet M-zone, kommer döpas om till Digital Inn. Macotekets varumärke lever kvar på nätet där företagets nätbutik och postorderverksamhet kommer fortsätta existera och utvecklas vidare parallellt med Digital Inn:s egna nätbutik.

– Macotekets nätbutik har kunder över hela landet och har en stark ställning som vi ska vårda och utveckla vidare, säger Magnus Penker.

Framtiden för Digital Inn menar Magnus Penker till stor del finns hos företagskunderna. – Vi kommer ha ett femtontal konsulter som erbjuder det största tjänsteutbudet till företagskunder. Tillsammans med konsulter från Macoteket blir vi nu starkare inom områden som foto, film och musik, säger Magnus Penker.

Macotekets grundare och vd Markus Danilsons blir nu vice-vd och medlem i styrelsen för Digital Inn. Hans nya roll kommer innebära ett fokus på det sortiment som Digital Inn erbjuder sina kunder.

Hur mycket Digital Inn betalat för Macoteket vill Magnus Penker inte uppge. Digital Inn tar i samband med affären också över alla åtaganden i form av exempelvis garantier för Macotekets kunder.

Efter köpet av Macoteket blir Digital Inn landets största renodlade återförsäljare av Apples produkter. Konkurrenterna inkluderar Macforum, med fyra butiker, Kullander Jansson med sammanlagt tre butiker, Macsupport med sju butiker, Grafit med sex butiker och Machuset med fyra butiker.

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.